Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Al ucuza ver pahalıya, işte ticaretin özü.
Mr. Yves Lacoste, kısa bir zaman önce tercüme edilen "The Geography of Hunger" isimli kitabın yazandır. Mr. Yves Lacoste, bu kitabında hazır ve pişirilmiş yiyeceklere karşılık olarak 20-30 yıllık bir zaman dilimi boyunca geri kalmış ülkelerden Avrupa'ya yapılan hammedde fiyatlarının bir karşılaştırmasmı yapmaktadır. Bu mukayesenin gösterdiği gerçekler inanılmaz derecede ilginçtir. Şayet Mr. Yves Lacoste'nin metodu ve araştırması Dünya’da çok başarılı bir çalışma olarak kabul edilmeseydi, biz Avrupa’dan ülkelerimize son 20-30 yıllık zaman dilimi boyunca ithal edilen tüketim maddeleri fiyat artışının % 300, % 400’den % 600’a kadar farklılık arz edebileceğini düşünemezdik bile. Diğer taraftan, onların bizden yanı Afrika, Asya ve Latin amerika ülkelerinin çoğundan edindikleri hammaddeler arz ve talep kanunlarını alt üst edecek şekilde fiyat kaybına uğratmışlardır. Başka bir deyişle hammadde fiyatları 30-40 yıllık zaman diliminde ya hiç değişmemiş ya da çok az bir fiyat artışı kazanmıştır. 30 yıl öncesine göre geri kalmış ülkelerden Avrupa'ya yapılan ihracatta hammaddelerinin çoğunun fiyatlarında bir sosyalistin yapmış olduğu en son araştırma çok zeki, bilgili ve kariyer sahibi devrimci ve ilerici bir sosyalistin yapmış olduğu en son araştırmaya göre: Devrimi yok eden, yıkan unsur kapitalizmin kendisini rasyonelleştirmesi mücadelesi ve işçi sınıfını burjuvazi bir yaşama sahip kılabilmesidir.
19. yüzyılda Avrupa’da ve bugün "azgelişmiş” denilen ülkelerde yaşanan ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel dönüşümler, bütün nüfusun okuma-yazma bilmesini kaçınılmaz hale getirdi.
Reklam
Aldatmaya katılıyorlarsa, kendileri aldatıldıkları içindir.
Sayfa 61 - profesörlerden ve öğretmenlerden bahsediyorKitabı okudu
Söz konusu olan sıkıcı ve sonuç olarak anlamsız bir disiplindir, zira herkesin bildiği üzere "coğrafyada anlaşılacak bir şey yoktur, onları ezberlemek gerekir."
Coğrafya
"Günümüzde coğrafya, yalnızca yıkımın ve bilginin teknolojik araçlarının gelişimi nedeniyle değil, aynı zamanda bilimsel bilginin kaydettiği ilerleme nedeniyle yeni biçimler ve yeni bir genişlik kazanmaktadır."
Sayfa 56
Coğrafyacı, mekanları analiz ederken, iktidara bu mekanlarda yaşayan insanlar üzerinde eylemde bulunmasını sağlayacak bilgiler sunduğunun bilincinde olmalıdır.
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Coğrafyacı "çevre", "kirlenme" sorunlarına pek ilgi göstermez; oysa bunlar "doğal ortam" ile beşeri faaliyetler arasındaki etkileşimlerin sonucudur.
Sayfa 106Kitabı okudu
19. Yüzyıl sonunda Fransız coğrafi ekolünde başlayan şeyin, elli yıl öncesinde Alman birliği hareketini başlatmış olan Alman coğrafi ekolünün taklit edilmesiyle ortaya çıkmış, büyük ölçüde jeopolitik bir hareket olduğunu söyleyebiliriz.
İLK 11 'İM sırça fanus kaleci 1 numara newton 2 numara defans(stoper) 4 tolstoy diriliş 4 numara (bek ) ibni haldun yves lacoste 5 numara (bek ) cennetin çocukları 3 numara defans (stoper ) sabahattin ali -yeni dünya 6 numara orta saha yeraltından notlar orta saha 10 numara beyhude ömrüm 8 numara orta saha karamazov kardeşler 9 numara santrafor
Reklam
tolstoy fyodor dostoyevski albert einstein viktor e.frankl bedri usta yves lacoste-ibni haldun sigmund freud mustafa kutlu nietzche michael ende oğuz tan george orwell s.plath yakup kadri karaosmanoğlu..... kütüphanemdeki bazı yazarlar ...
Bugün "az gelişmiş" denilen ülkelerden birçoğunun neden az gelişmiş olduğunu Mukaddime'yi okuduktan sonra daha iyi anlıyoruz. Kuzey Afrika tarihini asırlar boyu damgalayan siyasi, iktisadi ve içtimai başarısızlıkların sebebi, bu ülke­de içtimai bir zümrenin (Batı'daki burjuvaziye benzer bir sı­nıfın) yokluğudur. Çağdaş bir Fransız yazarı, Yves Lacoste: Bugünkü az gelişmiş ülkelerin mazisi üç beş kelimeyle hüla­sa edilebilir, diyor... Önce hamleler devri, sonra yavaşlayan, durgunlaşan, gerileyen ekonomik ve sosyal gelişme. İbn Haldun, bu medd ü cezirlerin içinde yaşamış ve onları anla­mağa çalışmıştır. Buhranı ne Tanrı'nın iradesiyle izaha kal­kışmıştır ne dış güçlerle. Çöküşün sebebi, kucağında yaşadı­ğı toplumun iç yapısıdır. Geçen asrın sonlarına kadar hiçbir Avrupalı tarihçi, böy­le bir idrak irtifaına erişememişti.
Sayfa 146 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Yves Lacoste
Coğrafya herşeyden önce savaş yapmaya yarar...
224 syf.
·
Puan vermedi
İbni Haldun’un, tarihin bilim olarak doğuşunu simgeleyen yapıtı Mukaddime, Ortaçağ Arap uygarlığının sönmeye yüz tuttuğu bir sırada kaleme alındığından, İbni Haldun’u ve düşüncelerini doğrudan izleyen bir akım ortaya çıkmadığı gibi, bu düşünce daha sonraki yüzyıllarda unutulmaya yüz tuttu. İbni Haldun, 14. yüzyılda toplumların iktisadi, sosyal ve
İbni Haldun: Tarih Biliminin Doğuşu
İbni Haldun: Tarih Biliminin DoğuşuYves Lacoste · Ayrıntı Yayınları · 201220 okunma
100 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.