Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"müfsid (fesat çıkarıcı), mennân (yaptığı iyi­likten dolayı hürmet bekleyen) ve cimri kimse cennete giremez." tirmizi hoca olmuş talebesinden hürmet bekliyor. birisine zekât vermiş ondan hürmet bekliyor. bazı hoca efendi­lere ve hoca hanımlara talebeler yemeğin en iyisini geti­recek, onlar da yiyecek! böyle olmaz! adâletin timsâli olan hazret-i ömer; nasıl yiyorlar, nasıl yatıyorlar diye insanları teftiş ediyordu. oturduğu yerden idare etmi­yordu. özel sarayı yoktu, ağaç altında yatardı.
Tebe-i tâbiîn âlimlerinden Leys ibni Sa'd, bu hadisi tâbiin muhaddislerinden Tâvûs ibni Keysan'dan, o da Abdullah ibni Abbas radıyallâhu anhumadan şöyle rivayet etmiştir. Leys in tahminine göre İbni Abbas bu hadisi Peygamber Efendimiz in sözü olarak rivayet etmiştir: "İnsanoğlunun vücudunda 360 eklem (veya kemik) bulunmaktadır. Bunların her biri için her gün bir sadaka vermek gerekir. Her güzel söz bir sadakadır. Din kardeşine yardım etmek bir sadakadır. Ona içecek su vermek bir sadakadır. Yol üzerindeki insanlara eziyet veren şeyleri kaldırmak bir sadakadır." Taberânî, el-Mu'cemü'l kebir (Selefi), XI, 55, nr 11027 Ayrıca bk Buhârî, Cihâd 128. nr 2989, Müslim, Zekât 56, nr 1009
Sayfa 489Kitabı okudu
Reklam
Nezaket, kibarlık, kararında mesafe, saygı, kullara tahammül ve şefkat, kamusal alanda davranma adabı, insanlarla bir arada bulunma ahlakı, sınırlara riayet, mahremiyete saygı gibi birçok başlık, namaz, oruç, zekat, hac anlatılırken mutlaka gündemde olmalı.
Gıybet, doğru olsa bile bir kimsenin arkasında ondan bahsedip, duyduğu zaman üzüleceği şekilde konuşmaktır. Yalan söylerse, iftira ve bühtan olur. Bir kimsenin kusurunu, noksanlığını ifşa etmek gıybettir. Soyunda, elbisesinde, hayvanında, evinde, işinde de olsa aynıdır. Şöyle ki; bedeni için söylenen, uzun boyludur, si yahtır, soyda ise; Hindu'dur, hamamcı çocuğudur, dokumacı çocuğudur, ahlâkta ise; kötü huyludur, gururludur, uzun dillidir, kötü kalblidir, acizdir ve bunun gibi şeyler, işinde ise; hırsızdır, haindir, namaz kılmaz, rükû ve secdeyi tam yapmaz, Kur'ân-ı Kerim'i yanlış okur, temiz elbise giymez, zekât vermez, haram yer, dilini korumaz, çok yer, çok uyur, yerinde oturmaz, giydiği elbisede; yenleri geniş, eteği uzun ve çirkin demek ve Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem), «Bir kimse hakkında bir şey söylendiğinde o kimse onu duyduğunda rencide olacaksa o söz doğru bile olsa gıybettir, buyurduğu şekilde olan her şey gıybettir.
Sayfa 443Kitabı okudu
kırkta bir..
- Ben, Allah'ın kulu değil miyim? Okuduğum bu hadîs bana hitap etmiyor mu? Allah'ın bana ihsan ettiği bunca zenginliğe karşılık, hiç değilse malımın kırkta birini zekât veriyor muyum?
Sayfa 232 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Muâz ibn Cebel (radıyallahü anh) me'muriyetinden dönünce, hanımı, Bu kadar me'murluk yaptın, zekât topladın, bize ne getirdin?», dedi. Beni gözeten vardı, bir şey getiremedim», dedi. O, Allahü Teâlâ'yı kastetti, hanımı ise, Ömer'in (radıyallahu 'anh) onu kontrol eden birisini gönderdiğini sandı. Hanımı, Hazret-i Ömer'in (radıyallahu anh) evine gidip kızarak, Muâz, Resûlullah'ın (aleyhisselâm) ve Ebû Bekri's-Sıddîk'ın (radıyallahü anh) yanında emin idi. Siz niçin onun yanında adam buluduruyorsunuz? dedi. Hazret-i Ömer. Muaz'ı (radıyallahu anhuma) çağırdı ve ne olduğunu sordu. Hadiseyi anlatınca, Ömer (radıyallahü anh) güldü ve hanımına vermesi için ona bir şeyler verdi. Bu da ihtiyaç düştüğü zaman söylenir. Lüzum olmayınca söz doğru olsa da insanları yanlış anlamaya sevketmek câiz olmaz.
Sayfa 440Kitabı okudu
Reklam
İbn Ömer'den [r.a] rivayet edildiğine göre Resûlullah [s.a.v] şöyle buyurmuştur: "İslâm beş şey (esas) üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed' in Allah'ın resûlü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, haccetmek ve ramazan orucunu tutmak."
Sayfa 103 - Buhârî, İmân, 2; Müslim, İmân, 16; Tirmizî, İmân, 3; Nesâî, İmân, 13.Kitabı okudu
Hayat-ı ihtilal; mevt-i zekat, hayat-ı ribadan çıkmış.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.