Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hümeyra K.

416 syf.
7/10 puan verdi
·
30 günde okudu
“Bir başıma kaldım. İstek içimi yakıyor. Başıma gelenlere dayanamıyorum. Yolumu yitirdim, nereye gideceğimi bilmiyorum. Yüreğim istek duyduğu şeye asla sahip olamayacak… Küçük, özel sevinçlerim, özürlerim, kendi kendimi kandırmalarım… hepsi bitti ! Şimdi elimde kalan yalnızca geçmiş günlere,yitirdiklerime duyduğum özlemin alevi. Büyümek, peki ama ne için ? Korkunç bir boşluktayım. Hayat artık bana acıdan başka ne sunabilir ? Odamda yapayalnız… Geceler boyu bir başıma… Dünyadan ve herkesten uzak, acılar içinde. Haykırsam sesimi kim duyar ? Bu arada başkalarının yanında benliğim her zamanki inceliğini koruyor. Bomboş bir soyluluk… İşte benden geriye kalan. “ İnsanın ne istediğini bilmeden kendini oradan oraya sürüklemesinin, insanca duyguların güzel aktarıldığını düşünüyorum. Yazar, o dönemki batı hayranlığı ve batılılaşmayı tümden reddediyor ve hatta bu yüzden hayatına son veriyor. Hastalıklı bir aşk hikayesi etrafında o dönemin japonyasını okuyoruz. Son sayfalara gelene kadar kendi kendime ehh diyordum ama kitabı kapattığımda bende buruk ve güzel bir tat bıraktı, kitapta en sevdiğim şey ise kitap boyunca müthiş doğa tasvirleri, doğaya bakıştaki şiirsellik…
Bahar Karları
Bahar KarlarıYukio Mişima · Can Yayınları · 2018613 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
27 günde okudu
İKLİMLER / André Maurois
Kitabın son sayfasını okuyup kapağını kapattığımda bir daha bu lezzette bir kitap okuyabilecek miyim diye kaygılandım. Bu bir yazarın ve kitabın gelebileceği en üst seviye bana göre. Aşka ve ilişkilere dair bu denli gerçekçi yaklaşan bir şeyler okumak bana çok iyi geldi. tonlarca baskısını alıp sokaklarda dağıtasım var. İleriki yaşlarımda tekrar tekrar okumak istiyorum.
İklimler
İklimlerAndre Maurois · Helikopter Yayınları · 20082,756 okunma
202 syf.
4/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Oğuz Atay, yakın geçmişte ve günümüzde oldukça 'popüler', kitaplarından alıntıları her yerde gördüğümüz önemli fakat henüz tam anlamıyla tanımadığım bir yazar. Korkuyu Beklerken yazarı tanımak için doğru kitap mıydı emin değilim. Kitap 8 öyküden oluşuyor ve bayılmamakla birlikte sevdiğim yalnızca 2 öyküsü oldu ( Unutulan, Korkuyu Beklerken). Öykülerin ve baş karakterlerinin ortak teması hayata tutunmayı bir şekilde başaramayan, aykırı kişilikleri sebebiyle toplum dışına itilmiş insanlar ve bu insanların buhranlı iç muhakemeleri. Genel olarak sevemediğim bir kitap oldu fakat Oğuz Atay okumaya devam etmek için hâlâ istekliyim.
Korkuyu Beklerken
Korkuyu BeklerkenOğuz Atay · İletişim Yayıncılık · 202226,5bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
266 syf.
7/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Cesur Yeni Dünya son zamanlarda fazlaca popülerleştiğinden artık okumam gerektiğini düşündüm. Aldous Huxley'nin de dediği gibi bir sanat eseri olarak epey bir kusuru var ama bunları düzeltmeye kalksa kitabı yeniden yazması gerekirdi. Kusurları olmakla beraber onu 20. yy. klasiklerinden biri yapan şey şüphesiz bu tarz bir ütopik distopyanın tüm zamanlar için bir benzerinin olabilmesi ihtimali. 1984 de beni bundan dolayı çok etkilemişti. Burada kitabın içeriğinden detaylıca bahsetmeyeceğim. Evet Huxley'nin yarattığı bu ütopik görünümlü korkunç kurgu şimdilik imkansız gözüküyor ama bir benzerinin olma ihtimalini hiç de düşük bulmuyorum. Kitapta en etkilendiğim kısım batı avrupa denetçisi Mustafa Mond ile Vahşi John'un konuştuğu kısımdı. Benim için kitap Aldous Huxley'nin yazmış olduğu önsözü okumakla tamamlandı. Yapbozun parçaları önsözü okumamla tamamlandı diyebilirim. Sırf o önsöz için okumanızı tavsiye ederim fakat önsözler bence bolca sürpriz bozan barındırdığından kitabı okuduktan sonra okumak gerekir bu şekilde okursanız kitaptan alacağınız tat çok daha başka olacaktır.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,3bin okunma
314 syf.
6/10 puan verdi
·
49 günde okudu
Ortaokul yıllarımdan beri okumayı düşündüğüm Denemeler'i sonunda okudum :) Montaigne, birçok konu hakkında düşüncelerini birçok düşünürden alıntılarla destekleyerek ifade etmiş. Yer yer katıldığım yer yer katılmadığım düşünceleri oldu fakat kitabı bitirip şöyle bir baktığımda altını çizdiğim, postitlediğim çok fazla yeri oldu. Bu tarz kitaplar genelde uzun vadede her gün bir iki deneme okunarak bitirilebilecek kitaplar olduğundan bitirdiğinizde güzel bir kurgu okuduğunuzdaki gibi etkilenmiş olmuyorsunuz ama güzel bir şey okudum hissine kapılıyorsunuz. Bu da öyle bir kitaptı.
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,7bin okunma
Reklam
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kitabı Dostoyevski'nin "hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık." sözü üzerine merakla alıp okudum ve neden böyle bir söz söylediğini öyküyü okuduğumda anladım. Kitapta en etkileyici öyküler Palto ve Portre öyküleriydi. Palto, Akaki Akakiyeviç adında bir memurun hayatına odaklanıyor. Ben de bir memur adayı olarak etkilenerek okudum. bir memurun ne şartlarda kıt kanaat çalıştığını, iş ortamının tüm pisliğini, hepimizin denk geldiği ve geleceği o salt kötü insanları ve zorbalıklarını Gogol gerçekçi bir şekilde ele aldı. En acısı da günlerimizi, aylarımızı, yıllarımızı o işlerde harcadığımız halde, emeğimiz karşısında nasıl gülünç maaşlar aldığımız. Ara ara okuyacağım, müthiş bir öyküydü palto. Portre, Çartkov adında genç bir ressamın hayatına odaklanıyor. Üniversite hocasının da dediği gibi ışığı olan, yetenekli, azimle bu yolda devam ederse başarılı bir ressam olabilecek bir genç Çartkov. küçük bir resim dükkanında tesadüfen eline geçen asyalı ve gözlerinde tuhaf bir canlılık ve gerçeklik barındıran, bakanlarda korku uyandıran yaşlı bir adamın tablosu ressamın hayatında köklü değişikliklere sebep oldu. insanın gözünü para ve hırs bürüyünce özgünlüğünü nasıl yitirebileceğinin güzel ve etkileyici hikayesi. Diğer öyküler de (özellikle Burun) güzeldi fakat Palto ve Portre kadar üzerimde tesirleri olmadı.
Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve Fayton
Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve FaytonNikolay Gogol · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201955,6bin okunma
464 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Sabırsız yürek, kitap takas etmek için gittiğim sahafta gözüme ilişen, Zweig'ın daha önce duymadığım ve genelde kısa novellaları olduğu için hacmine şaşırarak aldığım bir kitap. Acıma ve merhamet... insanda olması gereken bu iki değer... kitap bize acıma ve merhamette ileriye gitmenin, fazla "acıma" nın nasıl keskin bir kötülüğe dönüşebileceğinin hikayesi. Daha önce sorgulamadığım şeyleri sorguladım. Merhametin 'fazlası' göstereni kendisinin kölesi ederken, merhamet gösterileni de acımasızlığa sürükler. Kendisine merhamet gösteren bu iyi yürekli insandan hep daha fazlasını ister. "Acımak, iki yanı keskin bir bıçak gibidir; kullanmayı bilmeyen, elini ve özellikle de kalbini ondan uzak tutmalıdır." bu alıntı aslında tüm kitabın özeti niteliğinde. Kitapta eleştirebileceğim tek şey fazla uzatıldığını düşünmemdir. 460 sayfa değil de 300 sayfaya sığdırılabilecek bir kitaptı. Onun dışında gerçekten tam bir "Zweig" kitabıydı. Psikolojik tahlilleri son derece etkileyici, özellikle kitabın son sayfaları insanlığa verilen bir dersti. Savaşın insanları nasıl bir yıkıma sürüklediği, insanlara 'insan' olmayı nasıl unutturduğu çok iyi anlatılmış. Her şeyde olduğu gibi fazla acıma ve merhamet insanı kendisinin kölesi yapar. Daha önce böyle derinlemesine düşünmediğim konuları bana düşündüren etkileyici bir kitaptı. Zweig'ın tek romanı oluşuna üzüldüm. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim
Sabırsız Yürek
Sabırsız YürekStefan Zweig · Can Yayınları · 20146,1bin okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tezer Özlü, kişiliği ve yaşamı algılayış biçimi itibariyle diğer tüm insanlardan soyutladığım, çok özel bir kadın. hayatta kendini hiç bir yere ait hissetmedi, hep 'gitmek' istedi. gitti de. bu kitap, yaşamını derinden etkileyen üç büyük yazar olan italo svevo, franz kafka, cesare pavese'nin peşine düşüşünü anlatıyor. bir anı kitabı. çıktığı bu yolculuk hem bu üç büyük yazarın yaşamını sürdürdüğü ve öldüğü toprakları onların gözünden görmek, hem de özlü'nün kendiyle muhakemesi. kafka ve svevo'nun mezarları başında onlarla konuştuğu gibi ben de istanbul aşiyan mezarlığına yolum düşerse Tezer Özlü'nün mezarını ziyaret etmek istiyorum. Tezer Özlü, yer yer katılmadığım fakat çoğunlukla kendimden birşeyler bulabildiğim, benim için çok kıymetli bir yazar.
Yaşamın Ucuna Yolculuk
Yaşamın Ucuna YolculukTezer Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 202112bin okunma
382 syf.
6/10 puan verdi
19 mayıs 2019da gençlik ve spor bakanlığının gençlere hediye ettiği kitaplardan payıma düşen... :) nedendir bilmem saatleri ayarlama enstitüsü gözümde fazla büyüttüğüm kitaplardan biriydi nitekim aradığımı bulamadığım, uzun ve yer yer bunaltıcı paragrafların içinde kaybolduğum, konusu itibariyle insanın modernizmle imtihanı, hicivli bir toplum eleştirisi. Saatleri Ayarlama Enstitüsünün insanların saatlerini ayarlamak saatin öğrenilmesi adına kurulmuş ihtiyaç olmayan bir kuruluş. Bu yüzden de yapacak birşey bulamayıp akşama kadar boş boş oturulan bir iş, fakat yine de iş :) yazar, yaşadığı dönemi eleştirirken aslında zamansız bir eleştiri yapıyor. Yaptığı eleştiriler bize günümüzü düşündürüyor. Buraya kadar kitapla ilgili olumsuz bir söylemim olmadı. Benim için 3/5 olmasının sebebi elimde çok fazla oyalanması, fazla uzatıldığını, daha kısa ve daha yoğun bir anlatım olabileceğini düşünmemdi. Yine de Türk edebiyatı için önemli olduğunu, okunması gerektiğini düşünüyorum.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202341,7bin okunma
222 syf.
7/10 puan verdi
Kuyucaklı yusuf, akıp giden hikayenin yanı sıra dönemin anadolu taşrasına ve insanlarına yapılmış iyi bir dönem eleştirisi niteliğinde... sabahattin ali'nin güzel üslubu ve muazzam doğa tasvirleriyle güzel bir kitaptı. Yusuf karakteri ise garip tabiatı, doğallığı, topluma uyum sağlayamamasıyla 'aykırı' denilebilecek iyi oluşturulmuş bir karakterdi.
Kuyucaklı Yusuf
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2021174,3bin okunma
Reklam
163 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
cümlelerin altını çizmekten zar zor okuduğum muhteşem bir kitap. az sayfaya çok derin bir hikaye sığdırmış sabahattin ali. son sayfalarında gözyaşı izlerimin kaldığı bende iz bırakan bir kitap oldu. bir ara tekrar okumak istiyorum.
Kürk Mantolu Madonna
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2021314,9bin okunma
140 syf.
4/10 puan verdi
üç öyküsü ( kurtarılamayan şaheser, kazlar ve komik-i şehir ) dışında genel olarak hiç bir öyküyü tam anlamıyla sevemedim bazı öykülerde gereksiz acıtasyon vardı ve bu hoşuma gitmedi. zaten Sabahattin Ali de bu öykülerini sanat hayatının bir gelişme süreci olarak gördüğünü belirtmiş kitabın önsözünde.
Değirmen
DeğirmenSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202144,8bin okunma
67 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
“karanlık, uzun geceler vardır. kapalı gözlerle uzandığım. birkaç saatin bana ait olduğu karanlıklar. bazen fırtına sesi işitilir. bazen pancurların çinkolarına gür yağmur damlaları çarpar. içime dek gelir yağmurun coşkusu, ıslaklığı. çoğu kez sokak köpekleri havlar. köpek havlamaları, bir köyde ya da orman kıyısında bir evde yattığım duygusunu uyandırır bende. hiç bitmesin isterim havlamaları.” - çocukluğun soğuk geceleri , çocukluğumun soğuk gecelerinden çokça izler bulduğum, kendimden çokça şey bulduğum derin anlamları olan muazzam bir kitap. temiz bir kafayla oturup bir çırpıda bitirilebilecek, fakat size kısa zamanda çok şey hissettirecek bir kitap, tavsiyemdir.
Çocukluğun Soğuk Geceleri
Çocukluğun Soğuk GeceleriTezer Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 201816,5bin okunma
248 syf.
6/10 puan verdi
Chris McCandless'ın doğa tutkusu ve bunun etrafında şekillenen öyküsünü okumak güzeldi. günümüz toplumunun 'aykırı' olarak nitelendirebileceği bir genç adam olarak Chris'in kendi içsel arayışını, girdiği çıkmazları, stabil bir hayatı reddeden duruşunu anlatan bir biyografiydi yabana doğru. Filmi ise durağandı fakat chris'in hayata karşı aykırı duruşunu severek ve yer yer imrenerek izledim
Yabana Doğru
Yabana DoğruJon Krakauer · Siren Yayınları · 20131,082 okunma
492 syf.
6/10 puan verdi
aklımda cevaplanmayan bir sürü soruyla kitabı bitirdim. konusu ve kapağı bir hayli ilgimi çekmişti, insanların gölgesini kaybetmesiyle başlayan unutuş beni epey heyecanlandırmıştı ama insanların neden gölgelerini kaybettiğini,buna neyin sebep olduğunu asla öğrenemiyoruz çünkü yazar kurgu için bu kadar önemli bir detayı açıklama zahmetine girmemiş. bir diğer takıldığım konu ise kitaptaki dünya'nın gayet iyi tasvir edilmesine rağmen ana karakterlerin dış görünüşü, kişilikleri üzerinde hiç durulmaması. evet kitabı ve kurgusunu sevdim fakat bana kalırsa kitapta çok önemli detaylar detaylandırılmamıştı.
The Book of M
The Book of MPeng Shepherd · William Morrow · 20182,489 okunma
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.