Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Osmanlı Hanedanında Mustafa İsmini Taşıyanların Talihsizliği.
Osmanlı hanedanında Mustafa ismimin yeri başkadır. Mustafa ismine sahip hanedan mensuplarının yüzleri (ister şehzade olsun ister padişah) nerdeyse hiç gülmemiştir. Gelin kronolojik sıraya göre Mustafa ismine sahip hanedan mensuplarının akibetlerine şöyle bir bakalım. 1- ilk sırada 1.Bayezıt'ın (Yıldırım Bayezıt) oğlu Çelebi Mustafa var.
Münih'e Getirilen Türk Savaş Esirlerine Dair Savaş esirlerinin Münih'teki zorlu yaşam koşulları öncelikle ölüm oranlarından ortaya çıkmaktadır. Örneğin 23 Ekim 1686'de Münih'e getirilen 296 Türk savaş esirinden 10 ay içerisinde 26 kişi ölmüştür. Buna göre yaklaşık olarak her ay 3 kişi ölmüştür. Bu yüksek ölüm oranları ise zorlu
Reklam
448 syf.
·
Puan vermedi
İlk cilt, 17.yüzyıl meydana gelen belli başlı olaylara genel bir giriş ile başlamasına karşın 18. ve 19. yüzyılları ayrıntılı olarak ele almaktadır. Bu ciltte, Osmanlı ve Habsburg yönetimlerinin ve müteakip ulusal hareketlerin doğasıyla ilgili konular üzerinde durulmaktadır. Yunanlıların, Karadağlıların, Rumenlerin ve Sırpların bağımsızlıklarına kavuşmaları; Bulgarların otonom elde etmeleri ve yeni hükümetlerini kurmalarıyla sona eren 1.cilt, uluslararası ilişkiler itibarıyla, Karlofça Antlaşması`nın imzalandığı yıl olan 1699 yılından, Rusya ve Habsburg İmparatorluğu arasında Balkanlar ile ilgili mutabakat antlaşmasının imzalandığı 1897 yılına kadar gelişen olayları kapsamaktadır. Bu yönleriyle kitap Balkan Tarihi`'ne ilgisi olan okurları beklemekte, okuyacaklara şimdiden zihin açıcı okumalar diliyorum
Balkan Tarihi 1
Balkan Tarihi 1Barbara Jelavich · Küre Yayınları · 201350 okunma
Sadrazam Kara Mustafa Paşa'nın komutasında girişilen 1683'teki İkinci Viyana Kuşatması, Avrupalı Hıristiyan devletler için büyük bir kurtarma operasyonuna dönüştü. Habsburg İmparatorluğu, Lehistan, Venedik, Papalık ve Moskof'tan oluşan uluslararası ittifak, 1699'da Podolya, Dalmaçya ve Mora'nın bazı bölgeleri ile Hırvatistan ve Erdel Beyliği'nden oluşan tarihî Macaristan'ın çoğunu ele geçirmeyi başardı. Ancak Osmanlılar, Rumeli'deki topraklarının büyük bir bölümünü 1878 yılına, Ortadoğu'daki topraklarını ise Birinci Dünya Savaşı'na kadar hakimiyetleri altında tutabildiler. Genelde itibarî olsa da on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda başkentten oldukça uzak noktalardaki eyaletleri kontrol ediyor olmaları Osmanlılar için büyük bir başarı idi.
Sayfa 16 - Timaş Yayınları
1699 YILINA KADAR
Mundy İskenderun'a uğramıştı, orasını şöyle anlatıyordu: Havası hiç de iyi değil, çünki koca dağlar yüzünden sabahları saat dokuz ona kadar güneş görmüyor, sisten balçıktan kurbağadan geçilmeyen bir bataklığın da yanında.
Sayfa 15 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
78 syf.
10/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Eserin giriş kısmı mutlaka okunmalı çünkü eserin nasıl ortaya çıktığı ilk çevirisi gibi önemli bilgiler veriliyor. Eser 4 bölümden oluşuyor 1699 yılına kadar ki kısımından başlayarak 1922 ve sonrası ile son buluyor. Bahsedilen tarihler arasında Türkiye- İngiltere arası münasebetin nasıl başladığını ve sonraki gelişmeleri İngiltere'den Osmanlı coğrafyasına görevli ya da seyyah olarak gelen kişilerin eserlerinden takip ettiriyor.
Türkiye Hakkında İngiliz Tetkikleri
Türkiye Hakkında İngiliz TetkikleriHarold Bowen · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201113 okunma