Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Tarihte bugun ne oldu
1632 - Galileo'nun, "İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar" adlı eseri yayımlandı. 1819 - İspanya, Florida'yı Amerika Birleşik Devletleri'ne 5 milyon dolara sattı. 1848 - Paris'te işçiler ayaklandı. İki yıl boyunca Avrupa'yı altüst edecek olan, işçi devrimleri çığırı açıldı. 1855 - Pennsylvania Devlet
bkz.
Fransız Devrimi
Fransız Devrimi
(Tüm Avrupa ve Dünya'daki yönetim şekillerini değiştiren o devrim) Benzer olaylar daha öncesinde, 1848'de İrlanda'da oluyor. Büyük Kıtlık olarak adlandırılan bu olayda Sanayi Devrimi ile zaten sefil olan ve köle gibi çalışan halk bir de patateslere bulaşan mantar sebebiyle patatesler yok olmuş ve halk aç kalmıştır. Çeşitli ülkelerden yardımlar gider. Bunların içinde Osmanlı da vardır. O günden sonra halk isyan ediyor ve Avrupa'da devrimler yaşanıyor. Bu devrimler 1848 devrimleri olarak adlandırılır. Zaten işçi hakları falan o zamanda çıkmaya başlamıştır. Yani her şey bir anda olmuyor, zamana yayılıyor. Osmanlı için de geçerli bu durum. Meşrutiyete geçişler 1870'lere kadar gidiyor. Aslında bu sadece bize özgü bir değişim değil. Tüm Avrupa ve insanlar değişime gitmişti. (wikiwand.com/tr/1848_Devrimleri) wikiwand.com/tr/B%C3%BCy%C3%...(%C4%B0rlanda)
Süleyman Sina Çelik

Süleyman Sina Çelik

@SSCelik
·
04 Temmuz 2023 22:23
E ne sanıyordun bir günde Cumhuriyeti ilan ettiklerini mi?
Aslında her şey planlanmış, saltanattan sonra hilafetin kaldırılmasına birlikte karar verilmiştir: Adım adım hedefe yürünüyor.
Sayfa 78 - Nesil Yayınları, İstanbul, Ocak 2016.
Reklam
1848 İşçi Devrimleri
1848 işçi devrimlerimi, Fransa’da 1830 ve 1848 yılları arasında işçilerin öncülüğünde başlatılmış özgürlük ve devrim hareketleridir. Birçok Avrupa devleti bu dönemde büyük sarsıntılar geçirmişlerdir. 1848 devrimi öncelikle 24 Şubat günü Fransa’da patlak vermiş ve tüm Avrupa kıtasına yayılmıştır. 13 Mart’ta Viyana, 18 Mart’ta Berlin ayaklanmış, 10 Nisan’da İngiltere’de Çartistler büyük bir gösteri düzenlemiş, Mayıs başında İtalya’da bir halk ayaklanması kopmuştur.
BM ( BİR İŞE YARAMAYAN BM!)
Sırtımızı kime yaslıyoruz? Hiçbir ülkeye yaslayamayacağımız ortada tabii ki ama ben dünyanın hâli için konuşacağım. BM qsözde savaşları durdurabilecekti. Onun kurulma nedenlerinden biri de bu. Ama 1945 'ten beri Rusya'da Büyük Feodal Savaş, 1425–1453 Gül Savaşları (İngiltere), 1455–1485 Warnin Savaşı (Japonya), 1467-1477 Sengoku
"Bir ülkede kadınlar için gerçek özgürlük olmadığı sürece, o ülkede gerçek özgürlük yoktur." Anaerkil ailenin yıkılmasıyla ev yönetimi toplumsal niteliğini yitirdi. Ev yönetimi artık toplumu ilgilendiren bir sorun değildi. "Özel hizmet oldu. Toplumsal üretime katılmaktan alıkonan kadın da baş hizmetçi oldu. " (Engels).