Sovyetler Birliği Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasına karar veren ve ardından İsrail'i hemen "dejure" tanıyan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda çoğunluğun sağlanmasında önemli bir rol oynadı. ABD daha çok tereddüt içindeydi ve tanıması ancak defacto oldu. Daha önemlisi, Amerikan hükümeti İsrail'e karşı kısmi bir silah ambargosu yürütürken, Çekoslovakya, Moskova'nın izniyle, hemen yeni devletin ayakta kalmasını sağlayan silahları gönderiyordu. İsrail devletinin kuruluşunu izleyen ilk on yılda, Amerika'nın İsrail devletiyle ilişkileri yine sınırlı ve dikkatliydi. 1956 yılındaki Süveyş Savaşı ardından, ABD İsrail, Britanya ve Fransız güçlerinin çekilmesini sağlamak için güçlü ve kararlı bir biçimde müdahalede bulundu. Savaşın ilk günlerinde temkinli bir tutum izleyip sessiz kalan Sovyet lideri Kruşçev, Arap yanlısı bir bildirinin ABD'yle bir çatışma tehlikesi doğurmayacağını fark etmiş ve sonra -ancak sonra-Arap yanlısı kesilmişti. 1967 yılına kadar İsrail silahlarını İngiltere'den değil, ağırlıklı olarak Fransa olmak üzere, Avrupa'dan sağlıyordu.
(6 Gün Savaşı)
5 Haziran 1967'de İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan savaş sadece 6 gün sürmüştür.
Sayfa 280Kitabı okudu
Reklam
Colonel Bagshot-Six Days War
youtu.be/LTc8MFzR7m4 "Yarın asla gelmez çok geç olana dek" 1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan (Altı Gün Savaşı) ilham alınarak yazılmış şarkı sözleri oldukça anlamlı. Savaş hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için videonun açıklamasına bakabilirsiniz.
400 syf.
10/10 puan verdi
Öncelikle yazarın harcadığı emek o kadar çok belli ki. Kitabın sonuında da bunu net bir şekilde anlayabiliyoruz. Gazateci kimliğini kullanarak yaptığı araştırmalar ve bu araştırmalar sonucunda tarafsız olarak biz okuyucularına sunuyor. Kitap roman türüne girmesine rağmen bence belgesel tadında tarihi bir kitap. Tarih okumayı sevenler biran önce okumalı. Son zamanlarda (hatta uzun süredir) beni bu kadar etkileyen bir kitap olmamıştı. Ikinci Dünya Savaşı sırasında başlıyor hikayemiz. Yahudilerin İsrail Devletini kurma çabası ve bu çabada Filistinli halkı evlerinden sürüp mülteci duruma düşürmeleri. 1967 yılında Altı Gün Savaşları’ndan sonra Filistinli Arap gencimiz Beşir ve iki arkadaşı bırakmak zorunda kaldıkları evlerini görmek için El Ramla’ya giderler. Beşir’in doğduğu eve geldiklerinde kapıyı Bulgar Yahudi kızı Dalia açar. (Dalia Bulgaristan da doğmuş yapılan zulüm ve soykırımdan kaçmış bir Yahudi) Beşir ve Dalia’nın dostluğu başlar. Limon Ağacı ortak acıları ile bir araya gelmiş iki dostun simgesi. Farklı zamanlarda aynı evde yaşamış o limon ağacından limon toplamış iki dost. Birinin doğup büyüyemediği diğerinin doğmadığı ancak büyüdüğü ev. Aslında çok fazla söylenecek şey var. Son olarak zulüm görmüş bir halkın başkalarına zulm etmesi ve yıllardır çözülemeyen Filistin sorunu.
Limon Ağacı
Limon AğacıSandy Tolan · Pegasus Yayıncılık · 20196,5bin okunma
Türk Dış Politikası (1960-1980)
Fakat unutmamak gerekir ki, Türkiye'yi başlangıçta Arap ülkelerine yaklaşmaya götüren esas mesele, Arapların Kıbrıs meselesinde ve bilhassa Birleşmiş Milletler'de Türkiye'yi desteklemeleri olmuştur. Arap ülkeleri, kendilerinin İsrail meselesi ile Türkiye'nin Kıbrıs meselesi arasında bir bağ kurunca, Türkiye de İsrail politikasına yeni bir şekil vermek zorunda kalmış ve 1967'deki Arap-İsrail Savaşı da, bu yeni politikanın ilk tatbikatına imkân vermiştir.
Sayfa 695 - Timaş Yayınları, 20. BaskıKitabı okudu
1973 Arap-İsrail Savaşı
1967 savaşından sonraki gelişmelerde iki ayrı istikamet göze çarpmaktadır. Bir yanda Amerika, Araplarla münasebetlerini düzeltmek için Ortadoğu barışını gerçekleştirmeye çalışmış ve bu da İsrail ile münasebetlerine görüş ayrılıklarının ve hatta zaman zaman soğukluğun hâkim olmasına sebep olmuştur. Ayrıca, bu barışı gerçekleştirme çabalarını Sovyetler'le beraber yürütmeye çalışmıştır. Amerika'nın bu faaliyetleri İsrail'in politikasına ters düşmekteydi. Çünkü İsrail başkaları tarafından hazırlanıp sunulan bir barışı değil, 1967 zaferinin kendisine sağladığı imkânları ve kozları kullanarak, Arapları kendisiyle müzakereye oturtmak suretiyle yapılacak bir barışı tercih ediyordu.
Sayfa 639 - Timaş Yayınları, 20. BaskıKitabı okudu
Reklam
Geri111
119 öğeden 111 ile 119 arasındakiler gösteriliyor.