Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şevval Selin

Şevval Selin
@Kitapkurdu_8
Diş Hekimliği öğrencisi
İstanbul
22 Haziran
27 okur puanı
Mayıs 2021 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
“ Çekme elem-i derdini bu dehr-i fenânın Al destini bûs eyle heman pir-i mugânın Sunsun sana bir bade ki rahat bula cânın Anlarsın o demde nicedir zevki cihânın Zevk ister isen mey ile meyhanede vardır. Her ne var ise hâlet-i mestanede vardır.”
Reklam
“Zira öyleleri vardır ki, küçümsendiklerini düşündükleri için dostlukları sıkıntıya çevirirler. Bu, şahsen küçümsenmeleri gerektiğini düşünenler dışında, kimsenin başına gelmez, onların bu düşünceden sadece sözlerle değil, aynı zamanda eylemle de kurtarılması gerekir.”
“Dostluk görevinin yerine getirilebilmesi için birlikte birçok kez tuz yemek gerekir”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Bana göre,” derdi, “ dostluklar bazen öyle bir kadere katlanmak zorunda kalır ki, bu kötü kaderden tamamen kaçınmak sadece bilgeliğe değil, aynı zamanda iyi talihe de bağlıdır”
Reklam
“Ömer yalnız bu akrabalarının, yalnız onların evinin değil, bu şehrin de yamalı bir şey olduğunu düşündü. Tabiatla teknik, yüz sene öncesiyle bugün burun buruna gidiyordu. Güzelle yapmacık, lüzumlu ile özenti birbirine sürtünerek yaşamaktaydı.”
“Demek hayat böyle iki adım ilerisi bile görülmeyen sisli ve yalpalı bir denizdi. Tesadüflerin oyuncağı olacak olduktan sonra ne diye bir irademiz vardı? Kullanamadıktan sonra göğsümüzü dolduran hisler ve kafamızda kımıldayan düşünceler neye yarardı? Yaşayışımıza ve etrafımıza şekil vermek arzusuyla dünyaya gelmektense hayatın ve muhitin verdiği şekli kolayca alacak kadar boş ve yumuşak olmak daha rahat, daha makul değil miydi?”
“Suiniyeti esas olarak kabul eden ve bir insanın dürüst, samimi ve namuslu olabileceğine ihtimal vermeyen bir kimseye karşı kendini müdafaa edebilmenin hazin imkansızlığı onun elini kolunu bağlamıştı.”
“Sarapia sat pesquital ne punzava.” “Mutlu uyuz fazla kaşınmaz” Çingene atasözü
“Chuquel sos pirela, cocal terela.” “Yürüyen köpek kemiğini bulur” Çingene atasözü
Reklam
“Buna tsara, rea tokmeala Hat’o’n kur de randouela!” Güzelim ülke, kötü yönetim Tanrı’nın cezası yönetmelik
Tıpkı Pascal’ de olduğu gibi Tolstoy’ un da düşünme eylemi, uçurumun kenarında ya da doğrudan uçurumdan edinilme bir felsefedir; ölüm ve hiçlik karşında karşında duyulan korkunun etkisiyle yaşamın irdelenmesidir. O günlerden kalan ve Tolstoy’ un kaleminden çıkma tuhaf bir kağıt vardır; yazar, bu kağıda yanıtlama gereği duyduğu altı “meçhul soru”yu not etmiştir. a) Ne için yaşamak? b) Benim ve başka herkesin varoluşunun nedeni nedir? c) Benim ve başkalarının varlığının amacı nedir? d) İçimde duyduğum iyi ve kötü şeklindeki parçalanmanın anlamı ve gerekçesi nedir? e) Nasıl yaşamalıyım? f) Ölüm nedir? – kendimi nasıl kurtarabilirim?
Sayfa 134Kitabı okudu
“Sarhoş Gemi” Rimbaud’nun son şiirlerinden biridir. Şairin soluğu o kadar sıcaktır ki, parmaklarının arasındaki balmumu bir kalıba uyacak yerde erimiştir. Edebiyat, sanat, dile getirilemez olanı bütünüyle söyleyebilmekte âciz kalmıştır. Ve bu nedenle Rimbaud, henüz on sekiz yaşındayken sanatı fırlatıp atar.
Sayfa 125Kitabı okudu
“Her yerde yeni vatanların yaratılmaya çalışıldığı bu anda bağımsız düşünebilen için, yaşadığı zamanın üzerine çıkabilen için vatan, hem hiçbir yerdedir hem de her yerdedir.” Goethe
“Bilgenin tamamen kendine hakim olması ve salt kendi vasıtasıyla mutluluğa erişebilmesi anlayışı Descartes’a göre kibirdir.” Not: Descartes burda stoacıları eleştirir.
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.