Murat Karahan

Murat Karahan
@Muratkarahan
Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme - Yüksek Lisans
İstanbul
24 Temmuz
126 okur puanı
Mart 2018 tarihinde katıldı
Yaşamayı bilmeden yaşayan bizlere (benim ender benzerlerime ve bana), her şeyi reddetmekten başka hayat tarzı, dünyayı seyretmekten başka yazgı kalmıyordu?
Sayfa 27 - CanKitabı okudu
Reklam
Metanın mantığı günümüzde sadece emek süreçlerini ve maddi ürünleri değil, tüm kültürü, cinselliği, tüm insani ilişkileri, bireysel fantezilere ve itkilere kadar denetimi altına alarak genelleşti. Sadece tüm işlevlerin tüm ihtiyaçların kâr terimleriyle nesnelleştirilmesi anlamında değil, aynı zamanda her şeyin gösterileşmesi, yani her şeyin imgeler, göstergeler, tüketilebilir maddeler olarak çağrılaşması, kışkırtılması, düzenlenmesi gibi daha derin bir anlamda her şey bu mantık tarafından ele geçirildi.
Sayfa 251 - AyrıntıKitabı okudu
En Güzel Tüketim Nesnesi: BEDEN
Tüketilen şeyler arasında diğer nesnelerden daha güzel, daha kıymetli, daha eşsiz -tüm diğer nesneleri özetlemesine rağmen otomobilden bile daha fazla yan anlamla yüklü- bir nesne vardır: Bu nesne Beden'dir. Bin yıllık bir püritanizm çağından sonra fiziksel ve cinsel özgürleşme biçimi altında bedenin 'yeniden keşfi' ve reklamda, modada, kitle kültüründeki mutlak varlığı bedenin etrafını kuşatan sağlık, perhiz, tedavi kültü, gençlik, zariflik, erillik/dişillik saplantısı, bedenle ilgili bakımlar, rejimler, fedakârca uygulamalar, bedeni kuşatan arzu söyleni, bunların hepsi bedenin günümüzde kurtuluş nesnesine dönüştüğünün tanığıdır. Beden bu ahlaki ve ideolojik işlevde tam anlamıyla ruhun yerini almıştır.
Sayfa 163 - AyrıntıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Başkalarıyla birlikte olduğum zaman konuşulanlar, yapılanlar o kadar hoşuma gitmiyordu. Vaktiyle gözüme son derece değerli görünen işler ve eğlenceler artık değerli gelmiyordu. Hele kadınların budalaca, yavan gevezeliklerini küçük yaradılışlı yarı olgun erkeklerin kendini beğenmiş, küstah ukalalıklarını dinlemek bir işkence oluyordu. İnsanın gereğinden fazla kitap okumasının ya da kendisinin bir budala olmasının bedelidir bu işte. Benim için ise nedenin hangisi olduğunun önemi yoktu. Önemli olan gerçekti. Gerçek durumu da ben temsil ediyordum. Benim için yaşam, insan ilişkilerinin ışık ve pırıltısı artık sönmekteydi.
Sayfa 186 - YordamKitabı okudu
Gerçeği elde etmekten umudu kesmeli miyiz?
Soruyu bu şekilde somak, doğrunun ve insan bilgisinin doğasını anlamamaktır. Kant bu yüzden, insan aklının yalnızca görünümleri bilebileceğini düşünmüştü. Görünümler dünyasının arkasında asla bilemeyeceğimi kendinde şey yatıyordu. Hegel'in buna verdiği cevap, bir şeyin özelliklerini bilmenin o şeyin kendisini bilmek olduğuydu. Görünüş ve öz arasında mutlak bir engel yoktur. Kendisini bize duyusal algılarda sunan gerçeklikle işe başlarız ama orada durmayız. Aklımızı kullanmakla görünüşün ötesindeki öze geçer meselenin gizlerine daha derinden nüfuz ederiz: özelden evrensele; tali olandan asli olana; olgulardan yasaya.
Sayfa 424 - Yordam
Reklam
Reklam
188 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.