Esma Gündüz

Size şunu söylüyorum,diye devam etti Snellman, İnsanlar ruhen hasta ve bu tehlikeli bir hastalık.Din bir insann dünyayla,insanlrla,tarladaki herbir bitkiyle kurduğu bağın tezahürüdür.Bu bağlar yok olursa ne devlet,ne toplum,ne de insan ayakta kalabilir. Halkın içinde dinin gerilemesi bir kilise meselesi değil,bu devlete karşı bir tehdittir.Kitlelerin dinszliği belki de insanlığın en tehlikeli hastalığıdır. Ve bazı şuursuz gençlerin, onlar için peşisıra akılsız liberallerin ateizmin özgür düşünce olduğunu düşünmesi beyhudedir. Tanrısızlık ruhun çıplaklığı, ruhun yoksulluğudur.
Reklam
Ağır olan ne?
Ağır olan ne?" diye sorar, dayanıklılık ruhu. Derken, diz çöker deve gibi ve iyi yüklenmek ister. 'En ağır şey nedir, ey yiğitler?' diye karşı dayanma gücü. 'Sırtıma alayım da gücümden kıvanç duyayım. Şu değil mi: Gururunu incitmek için kendini alçaltmak? Bilgeliğinle alay etmek için deliliğini ışıldatmak? Davamız zaferini kutlarken onun kaderi mi? Ayartıcıyı ayartmak için yüce dağlara çıkmak?"
Oysa yüz sene kadar evvel Osmanlı topraklarına bilim adamlarıyla, arkeologlarıyla, niyetleri saldırırken sadece insanlığın kökenini aramaktı. Batılı atalarını bulacaklarını düşünüyorlardı ama karşılarına bambaşka bir Doğulu adam çıktı. Ve baktılar ki buldukları şey şey değil, Doğuluları işaret ediyor, Doğu birdenbire barbar ilan ediliverdi. ""

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"" Oysa biz bütün örneklerinin hep Batı'da orta ya çıktığını öğrendik. Icatlar ansiklopedisi ... "" Sanayi devriminden sonra Batı dünyası, geçmişte kendi güzelini kendi kendine atalarına gibi bir hastalığa kapıldı maalesef. Kültür tarihçileri arasında Sümer diye bir medeniyetin ortaya çıkarmaktan bugün pişmanlık duyanlar vardır zannederim.
Sayfa 478Kitabı okudu
"Ur kentinde telaşlı bir gün. Bir kişi yakılacak. Bir peygamber. Padişahla peygamber karşıya. Madde gücüyle mana gücü karşı karşıya. Bir tiyatro oyunu bu galiba, ateş sahnesinde oynanacak .. Perde işini de alevler görecek." Sezai Karakoç, Yitik Cennet, s. 56
Reklam