Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

politicokur

politicokur
@Politicokurr
Lisans
161 okur puanı
Aralık 2022 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
382 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Türk edebiyatının akla ilk gelen eserlerinden birisi de Saatleri Ayarlama Enstitüsü'dür. Ahmet Hamdi Tanpınar bu romanda geçmiş zamanın peşindedir, onu bulmaya çalışır. Zaman burada ironik bir dille romanın ana motiflerinden birini oluşturmaktadır. Kitabı anlatacak olursam. Kitap Tanzimat'tan Cumhuriyet dönemine geçişi anlatmaktadır.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202341,5bin okunma
Reklam
400 syf.
·
Puan vermedi
Doğu Batı Arasında İslam
Doğu Batı Arasında İslamAliya İzzetbegoviç
9.1/10 · 3.480 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
416 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Peyami Safa, Türk edebiyatının tartışmasız en iyi yazarlarından birisidir. Kitabı bitirdiğiniz zaman etkisinden çıkamadığınız, kurgusu ve psikolojik tahlilleri ile insanı derinden etkileyen, sarsıcı bir başyapıta veda etmiş olacaksınız. Yalnızız, insanı ürperten bir şüpheye yer vererek başlar. Sonra bu şüpheye ilişkin tereddütler ve değişik olaylarla romanımız ilerler. Baş karakterimiz Samim de bir yandan yaşadığı durumları kendi içinde çözmeye çalışırken, bir yandan da Peyami Safa'nın tasarladığı 'Simeranya' da hayatın bu problerini çözmeye çalışır. Simeranya çok farlı bir distopya olduğunu söyleye biliriz. Aslında Peyami Safa, Simeranya'da saf hakikat duygusunu aramaya çalışmış, insan ruhunu inzivaya çekmeye çalışmıştır. Bunun yanında Peyami Safa, o dönem ki pek çok yazar gibi yanlış Batılılaşma'ya romanda yer vermiştir. Yanlış Batılılaşma ile kalabalıklar içinde 'yalnız' kalan insanların sayısı artarak devam etmiş, insani ilişkiler giderek azalmış, herkes kendi yalnızlığına gömülmüştür.
Yalnızız
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 201921,5bin okunma
314 syf.
·
Puan vermedi
Kendini Tanı ! Delphi Tapınağının girişinde yazarmış bu cümle. Sokrates de ağzından hiç düşürmezmiş. Montaigne'in Denemeler'ini okurken de sık sık bu sözü hatırladım : kendini tanı. Monteigne kendi yaşamını, yaşadıklarından aldığı derslerini sade bir dille aktarmış okuyucusuna. Okudukça karşılıklı biri ile sohbet ediyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Montaigne "Kendini tanı" ve "Ne biliyorum?" sorularını kendine sorarak sohbet halinde bir eser oluşturmuş. Öyle ki düşünüp yazdığı şeyi hiç silmeden sürekli doğal akışla, süslü püslü anlatımlardan kaçınarak, kitabı bitirene kadar buna devam etmiş. Denemelere gördüğüm her şeyi Montaigne'de değil kendimde buluyorum, demiş Pascal. Montaigne; yaşamak, bilgi, düşünce, ruh-beden, aşk, dostluk, yalnızlık, devrim, filozoflar, düşünürler, doğa, cinsellik, alışkanlık, bilim, din, hastalık, hekimlik, kitap, bitki, evren, yurttaşlık, eğitim vb. konularda ucu bucağı görünmeyen sonsuz bir yere kendisiyle birlikte süpürüveriyor okuyucuyu. İnsanda yüzlerce yeni ufuklar açacak çok basit ve hafif bir felsefe kitabı olduğunu söyleyebilirim.
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,5bin okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
Toplum sözleşmesi kuramı, politika üzerine düşünen birçok filozof için tarihsel bir temeldir. Thomas Hobbes, John Locke ve Jean-Jacques Rousseau gibi düşünürler insanların doğa durumunda kendi aralarında anlaşarak yaptıkları bir toplum sözleşmesi fikrini savunmaktadır. Rousseau’nun toplum sözleşmesini daha iyi anlayabilmemiz için Hobbes ve
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,9bin okunma
188 syf.
·
Puan vermedi
Hamlet, Shakespeare'ın en ünlü ve en çok sergilenen eseridir. Beş perdeden oluşan bu eser de aşk, ihanet, ahlak, ihtiras gibi duygular akrabalık ve iktidar üzerinden anlatılmaktadır. Eserin konusuna gelecek olursak; Danimarka'da geçen oyunda Prens Hamlet'in, Kral olan babasını zehirleyip öldürdükten sonra tahta geçen ve annesiyle evlenen amcası Claudius'tan nasıl intikam aldığını anlatır.
Hamlet
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202044,8bin okunma
politicokur tekrar paylaştı.
160 syf.
·
Puan vermedi
Machiavelli modern siyaset felsefesinin kurucusu olarak görülmektedir. Machiavelli ile birlikte siyasetin konusu ve işlevi tamamen değişecektir. Machiavelli’den önceki klasik düşünürlerde ahlak siyaseti belirlerken, Machiavelli ile beraber siyaset artık ahlakın kendisini belirleyecektir. Dolayısıyla, Machiavelli için bütün mesele önce siyasal birliği tesis edebilmektir. Siyasal birliği tesis etme sürecinde ahlaka başvurmak ve ona uygun davranmak bir çeşit zaman kaybıdır. bu amaçla Machiavelli’ye göre ‘amaca ulaşmak için gidilen her yol mübahtır.’ Onun için siyasal eylem özgür kılınmalıdır. Machiavelli’nin siyaset felsefesinden kısaca bahsettikten sonra prens metnine geçebiliriz. Machiavelli prens metninde dolaylı olarak iktidarı kazanmanın yollarını arar ve ele geçirilen iktidarı koruyacak olan yasaların nasıl olması gerektiğinden bahseder. Öncelikle siyasal birliği sağlayacak olan prens’in belirli bir gücünün bulunması gerekir. Bu yüzden kimin yönettiğinden ziyade yönetim mantığının ne olduğu machiavelli için önemlidir. Prens’te ayrıca erdem anlayışından da söz edilir. Erdem (virtü) ahlaki ya da dini anlamın ötesinde bir anlam taşımaktadır. Machiavelli’ye göre erdem, bir amaca ulaşmak için uygun araçları kullanma yetisidir. Prens bunu yaparken de talihin olumsuz etkilerinin üstesinden gelebilmelidir. Prens talihi ile yüzleşmeli ve onu iradesine bağımlı kılabilmelidir. Kısaca Machiavelli için iktidarın üstünde bir ahlaki ilke yoktur. İktidar ahlakı yaratır. İktidarı ele geçiren prens de kendisini ahlaken doğru gösterdiği gibi hukuken de haklı gösterebilir.
Prens
PrensNiccolo Machiavelli · Can Yayınları · 201814,7bin okunma
politicokur tekrar paylaştı.
224 syf.
·
Puan vermedi
Dönüşüm’deki o yumuşak inişten ve Gregor Samsa'ya duyduğum üzüntüden sonra bu romanın bana yaşattığı hissiyat daha anlamlı hale geldi. Dava romanı, aralarında sıkı bir bağ bulunmayan bir dizi sahnelerden oluşur. Romanın kahramanı Joseph, bir gün tanımadığı kişiler tarafından tutuklanır. Hatırladığı bir suçu olmamasına rağmen kendini savunma çabasına düşer. Joseph, yasalara karşı gelmiştir, ama karşı geldiği yasanın ne olduğunu, doğruluğunun ne olduğunu bilmiyordur. Bunun sonucunda da yargılama süreci başlar. Aslında ortada gerçek bir dava da yoktur. Kafka'nın hukuk sistemini eleştirtiği bu romanda; mutlak güç bazen avukat aracılığıyla bazen de rüşvet alan nöbetçilerle karşımıza çıkar.
Dava
DavaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202153,1bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Seneca bu kitabında, bilge insanın haksızlık ve hakaret karşısında nasıl davranması gerektiğini, kişinin devlet işlerinden uzak durarak inzivaya çekilmesinin önemini anlatıyor. Birinin size haksızlık edişi aslında sizin korkularınız, sizin zayıflığınız ve başkalarına bağımlı olduğunuzla ilgilidir. Çıkarlarınızla, baş eğmenizle ama en önemlisi kendinizi farkında varmayaşınızla ilgilidir. Seneca, bilgenin kendi ruhunun değerini bildiğini, bu nedenle haksızlık karşısında etkilenmeyeceğini, çünkü haksızlık yapanların ona etki edemeyecek kadar aşağıda olduğunu bildiğini söyler. Burada kibir değil, aksine şefkat vardır. Haksızlık yapan kişi kötüdür, bilmeyendir, eksiktir, kendine acı verendir ve bilge tüm bunlar karşısında şefkatli, güçlü ve yol gösterendir. Okuyunca düşündüm, hayatımızdaki haksızlıklara bizim başkalarına verdiğimiz izinler, yüklediğimiz anlamlar ve kendimizi farkında olmayışımızın neden olduğu kuşku götürmez.
Bilgenin Sarsılmazlığı Üzerine - İnziva Üzerine
Bilgenin Sarsılmazlığı Üzerine - İnziva ÜzerineSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,562 okunma
419 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.