Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emre

İnsan en çok yakınlarından ölüyor Hatice ...
Reklam
Bu neyin korkusudur Herkes kendinin de ücrasına çekiliyor Ne hazin. Ölüm yaşayana gelir değil mi?
İki kişilik bir yalnızlığım fotoğraflarının önünde Birisi alıp götürdüğün, öteki bırakıp gittiğin.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yeterlilik Çemberi
Gerçekten bilgi sahibi olanlar ne bildiklerinin –ve ne bilmediklerinin– farkındadır. Bu çapta biri kendi yeterlilik çemberinin dışındaysa, ya hiçbir şey söylemez ya da “Bunu bilmiyorum” der. Buffett’in hayatındaki ilke şudur: “Yeterlilik çemberinizi bilin ve içinde kalın. Bu çemberin ne kadar büyük olduğu öyle çok önemli değildir. Ama çemberin çizgilerinin tam olarak nereden geçtiğini bilmek müthiş önemlidir.” Charlie Munger üzerine ekleme yapar: “Yeteneklerinizin neler olduğunu keşfetmelisiniz. Şansınızı yeterlilik çemberinizin dışında denediğinizde berbat bir kariyeriniz olacaktır. Bunun neredeyse garantisini verebilirim size.”
100 euro’dan 70’e düşmüş bir ürün, fiyatı zaten 70 euro olan bir üründen daha ucuz olarak algılanır.
Reklam
Otorite Önyargısı
Otoritenin yanında kendi başımıza düşünmeyi bir basamak aşağı çekiyoruz. Uzman fikirlerine karşı, diğer fikirlere kıyasla çok daha dikkatsiziz. Ayrıca mantıken ve ahlaken hiçbir anlamı olmayan yerlerde bile otoritelere boyun eğiyoruz.
Doğrulama eğilimi
Doğrulama eğilimi bütün düşünce hatalarının atasıdır; yeni bilgileri var olan teorilerle, dünya bakışıyla ve inançlarla uyumlu olacak şekilde yorumlama eğilimidir. Başka sözlerle ifade edecek olursak hâlihazırdaki görüşlerimizle çelişen yeni bilgileri (doğrulamayan kanıtları) eleriz. Doğrulama eğilimine karşı savaşın. Dogmalarınızı -dünya görüşünüz, yatırımlarınız, evliliğiniz, sağlık sigortanız, diyetiniz ya da kariyer stratejiniz fark etmez- kâğıda dökün ve doğrulamayan kanıtları aramaya girişin. İnsanın en sevdiği kuramlarını öldürmesi zor iştir, ama açık fikirli biri bundan kaçamaz.
Karşılıklılık İlkesi
Cialdini bu karşılıklılık olgusunu detaylıca araştırdı ve insanların birine borçlu kalmaya güçlükle katlanabildiğini keşfetti. Birçok sivil toplum örgütü Krişna modeliyle –önce hediye verip sonra talep ederek– para toplar. Bu yumuşak şantaj, ki adına rüşvet de denebilir. Karşılıklılık çok eski bir düzendir. Aslında şunu ifade eder: “Ben sana yardım ederim, sen de bana yardım edersin.” Karşılıklılığın bir de çirkin yüzü vardır: Misilleme. İntikamın ardından intikamın intikamı gelir ve bir bakmışsınız ki kendinizi büyük bir savaşın içinde bulmuşsunuz.
Fuad Köprülü, Türklerin bu yüzyıl­da yetiştirdikleri en büyük bilim adamlarından birisi. Türkiye'de yaşayan insanlara bilimsel yöntemi öğ­reten kişidir denebilir. 1946 yılında kendi elleriyle kurduğu Demokrat Parti'nin kuruluş ideallerinden saparak ülkesini ve halkını karanlığa sürüklediğini görünce, hiçbir siyasi ikbal beklemeden onun aleyhinde halkını uyarmaktan geri durmamak büyüklüğünü göstermiştir.
Bazı toplumlar, her ne sebeptense, diğerlerine nazaran daha başarılı bir kültür geliştirmiş­lerdir. Bu kültürel farklılık çok bariz bir şekilde toplumların yaşam düzeylerini belirlemekte ve kaderlerini tayin etmektedir. Kültürle­rini geliştirebilen toplumlar, yaşam şekil ve düzeylerini de gelişti­ rebilmektedirler.
Reklam
İnsan belirli konularda belirli dillerde düşünüyor.
Defter Tutmak
Defter yalnız matematik işlem­lerinin çözümünde aklın çalışmasına yardımcı olmaz: Her türlü karmaşık bir düşünceler demetini sıraya koymak, onları birbiriyle ilintilendirmek, onların birlikteliğinden yeni fikirler yaratabilmek için defter kullanırız. Bir de defteri, bir düşünceyi geliştirmek için müsvedde olarak kullandığım yerler var. Defterlerimi karıştırırken sürekli aklıma gelen bir başka husus da, defterin beni devamlı kendi gözlem ve düşüncelerimle karşı karşıya getirmesi.
Fuad Köprülü, Türkiye'de yaşayan insanlara bilimsel yöntemi öğ­reten kişidir denebilir. 1946 yılında kendi elleriyle kurduğu Demokrat Parti'nin kuruluş ideallerinden saparak ülkesini ve halkını karanlığa sürüklediğini görünce, hiçbir siyasi ikbal beklemeden onun aleyhinde halkını uyarmaktan geri durmamak büyüklüğünü göstermiştir.
Demokratik bir toplumda, bilimin nitelik ve faydalarını öğren­memiş, çoğunluğun görüşünü gerçek sanan bir çoğunluk toplumu felakete sürükleyebilir.
Bir bilgi fabrikasının bilgi üretebilmesi için kendisinden önce üretilmiş bilgilere, yani yeni bilginin yapı taşlarına ihtiyacı vardır. Bu nedenle kütüphane bir üniversitenin en önemli organıdır.
260 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.