Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abdullah Bozkurt

Abdullah Bozkurt
@abdullah_bozkurt
Ruhumda korkunç bir ur var
Anayasa Candır
Anayasa CandırAyşe Odman
8.9/10 · 36 okunma
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 1
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 1Erhan Afyoncu
8.2/10 · 123 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Soru 10: Yeniçerilerin Osmanlı İmparatorluğu'na katkıları ne olmuştur?
Yeniçerilerin, Osmanlı İmparatorluğu'na en büyük katkısı, Türk aristokrasisinin gücünün kırılıp, merkezi idarenin kurulmasına vesile teşkil etmiş olmalarıdır. Daha önceki Türk devletlerinde, bu çapta merkezi bir askeri teşkilat kurulamadığı için aşiretler ve nüfuz sahibi olmuş komutanlar taht kavgalarına ve devletlerin bölünüp, yok olmasına sebep oluyorlardı. Merkezin güçlendirilememesinden dolayı Osmanlılardan önceki bir çok Türk devleti devamlı olamayıp, kısa sürede parçalanmıştı.
Sayfa 167 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Soru 6: Osmanlı Ordusu Viyana Önlerinde Neler Bıraktı?
Osmanlı ordusunun arkasında bıraktıklarının içinde yüzlerce çuval kahve de bulunuyordu. Türk ordugahında casus olarak dolaşıp, çeşitli söylentiler çıkaran ve Viyana'nın dışarıdaki kuvvetlerle irtibatını temin eden Leh asıllı Koltschitzky, yaptığı hizmetler karşılığında mükafat olarak bu kahve çuballarını almıştı. Bunlarla Viyana'nın ilk kahvehanesi olan Mavi Şişe'yi kurdu. Kahvenin Avrupa'ya yayılması Osmanlı ordusundan kalan bu kahveler ile oldu. Kahve o zaman kadar sadece Türkler'e, dolayısıyla Avrupa'nın gözünde "şeytan" kabul edilen bir millete mahsustu. Dindar Hristiyanlar kahveden uzak duruyorlardı. Kahve, papalar sayesinde rağbet gördü. Papa VIII. Clement, bir iddiaya göre de Üçüncü Vincent kahveyi tattı, hoşuna gidince de "Böylesine lezzetli bir içeceğin sadece kafirlere, yani Müslümanlar'a ait sayılması utanç verici bir iştir" dedi ve kahve böylece Hristiyanlar için de "helal" oldu. Avrupa işte bu sayede ilk defa kahveyle tanışmıştı. Ama kahvenin tadı oldukça sertti, yumuşatılması gerekirdi. Rivayete göre bu işi de Papaz Marco di Aviano yaptı. Çekilip kaynatılmış kahveye süt ile bal ilave etti. Avrupa, bu şekilde hazırlanan kahveyi Viyana'nın kurtarıcısı kabul edilen Marco'ya olan saygıdan dolayı Marco'nun bağlı bulunduğu "Capuchin" mezhebinin ismiyle anmaya başladı ve "cappucino" demeye başladı.
Sayfa 111 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
2023 OKUMA HEDEFİ
1/50 kitap - %2 tamamlandı
1 kitap okudu
50 kitap
222 sayfa
0 inceleme
2 alıntı
Madame Bovary
Madame BovaryGustave Flaubert
7.5/10 · 33,1bin okunma
Laik Tarihçiler Bazen Dine Gereğinden Çok Önem Verirler
Fakat asıl karışıklık histeriografide sürüyor, bu vakayı Osmanlı Yahudiliğinin 17. asırdan sonraki dekadansının nedeni olarak gösterenler var. Esasen Türkiye tarihçiliğinde de paralel bir yaklaşımla gerilemeyi İslam din adamlarına hasredenler vardı. Laik tarihçiler bazen dine gereğinden çok önem verirler.
Sayfa 300 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Osmanlı Millet Sistemi
Millet sistemi, bazı Avrupa tipi milliyetçiliğe temel olamaz. Batı tipi milliyetçilik bu sistemle çatışarak ve onun silinmesiyle gelebilmiştir. Bizatihi millet sözünün (nation) ve milliyetçilik (nationalisme) gibi terimlerin tercümesi olamayacağı açıktır.
Sayfa 237 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Reklam
II. Abdülhamid ve Latin Harfleri
Latin harflerinin, kendini gizleyen bir taraftarı da Sultan II. Abdülhamid gibi görünüyor. Ona göre: "Halkımızın büyük cehaletine sebep, okuma yazma öğrenimindeki güçlüktür. Bu güçlüğün nedeni ise harflerimizdir." Sultan Abdülhamid, "Belki bu işi kolaylaştırmak için Latin alfabesini kabul etmek yerinde olur," demektedir.
Sayfa 176 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
193 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.