Muhammed b. Ahmed b. Hamdan'dan, Muhammed b. Ishak Sekafi'nin lbn Ebü'd-Dünya'dan dinleyip kendisine naklettiği şu sözü işittim: "Hikmet sahibi bazı kimseler şöyle der: Sende kusurlar bulunduğu sürece iyi olacağını, (manevi hastalıklardan) şıfa bulacağını sanma. Günah işlemeye devam ettiğin müddetçe de kurtuluşa ereceğini bekleme." Tedavisi: Bu hâletten kurtuluşun tedavisi, Seri-i Sakati'nin [kuddise sirruhu] tavsiyesiyesiyle şöyledir: "Mevlâ'nin bildirdiği hidayet yolundan gitmek, helal yemek, tam takva sahibi olmaktır."
Sayfa 36 - takva; Allah'tan gereği gibi korkarak O'na karşı gelmekten sakınmak, günahlardan ve şüpheli şeylerden kendini muhafaza etmektir.
Kendisi için sevip istediğini kardeşi için sevip istemedikçe sizden biriniz iman etmiş sayılmaz. ( Hz Muhammed) Bu kural, hayatın farklı alanlarında bencillikten kaynaklanan bütün zulüm şekillerinden uzak durmayı gerektirir.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
DİN ADAMLARININ AHLAKI GÖRMEZDEN GELMESİ
Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim. ( Hz. Muhammed) Ancak çok ilginçtir ki genel bir içeriğe sahip bu hadis, fıkhi temellendirme ve yasama yorumunda hak ettiği ilgiyi görememekte ve özel içeriğe sahip yahut onun sıhhat derecesinde olmayan başka hadislere hüküm ve fetva bina edildiği kadar ona hüküm ve fetva bina edilmemiştir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Abdullah b.amr b. El-âs
O,senden ,sen de ondan hoşnut olarak Rabbine dön!
Memlükler dönemin de en çok gelişme gösteren İslâmi ilimlerden biri hadis ilmidir. Bu dönemde Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim üzerine önemli şerhler yazılmıştır. Ayrıca hadis ricâli konusunda en güvenilir eserlerden sayılan birçok kitap telif edilmiştir. Bu dönemde Nevevi, Yûsuf b. Abdurrahman el-Mizzî (ö. 742/1242), Abdulmü'min ed-Dimyati (6.705/1306), Alauddin İbnü't-Türkmânî (ö. 750/1349), Moğultay b. Kılıç (6. 762/1361), İbn Receb (ö. 795/1393), Hafız el-Irāki (ö. 806/1404), Heysemî (ö. 807/1405), İbn Hacer el-Askalânî (ö. 852/1449), Zehebî (ö. 748/1347), Aynî, Ahmed b. Muhammed el-Kastallânî (ö. 923/1517) ve Zekeriyyâ el-Ensârî (ö. 926/1520) gibi önemli muhaddisler yetişmiştir. Hadis ilminde otorite olan bu isimlerden bazılarının Hanefi mezhebine mensup olması dikkat çekicidir. Memlükler döneminin hadis açısından önemli bir husû- siyeti de birçok kadın muhaddisin yetişmiş olmasıdır. Bu doğrultuda Memlükler dönemi ile ilgili incelemelerde bulunan araştırmacılar, bu dönemde çok sayıda kadın muhaddisin yetişmiş olduğunu ifade ederler
Kudüs'ün Müslümanlar tarafindan ilk defa iskánında rol alan en önemli şahsiyetler şehrin fethine katılan sahabedir. Bunlar arasında şehri Bizanslılardan teslim alan Halife Hz. Ömer'in Kudüs'e vali tayin ettiği Alkame b. Mücezzizi zikretmek mümkündür. Yine Kudüs'ün fethine katılan Bilal-i Habeşi ve Ebû Hüreyre ile Kudüs'te
Reklam
719 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.