Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Said Nursi'nin medrese hayatı
Ciddi bir şevk ile tahsili gözüne aldı ve bu niyetle nahiyeleri İsparit Ocağı dahilinde bulunan Tağ Köyünde Molla Mehmed Emin Efendi'nin medresesine gitti fakat fazla duramadı. Hâle-i fitriyeleri icabı, daima izzetini koruması ve hatta amirâne söylenen küçük bir söze dahi tahammül edememesi; medreseden ayrılmasına sebeb oldu. Tekrar
Sayfa 28 - Süleymaniye vakfıKitabı okudu
Şeyh Şâmil'in imamlık yaptığı dönemde bilim, edebiyat, sanat ve düşünceye verilen önem sayesinde çok önemli şahsiyetler yetişmiştir. Örneğin; tarih alanında Karaka Muhammed Tahir, din bilgini ve büyük şair İnhoslu Ali Hacı, Genuplu Hasanila, Dibir, Alkaranili Hasan, Çok köyünden Hacı Ali, Gazi Gumek'ten Abdurahman, Çikas'tan Abdurrahman Hacı ve daha pek çok insan o dönemde yetişti.
Reklam
Keşfin mertebeleri ve çeşitleri
Dokunmaya gelince, o da iki ışığın veya iki misali cesedin bitişmesidir. Nitekim Abdurrahman bin Avf-Allah ondan razı olsun- Hz. Aişe'den-Allah ondan razı olsun- şöyle nakletmiştir: Hz. Peygamber -Allah'ın salât ve selâmı üzerine olsun- şöyle buyurmuştur: "Yüce ve ulu Rabbimi en güzel surette gördüm. 'En yüce topluluk neden bahsediyorlar, ey Muhammed?' dedi. Ben de iki kez 'Sen daha iyi bilirsin, Rabbim.' dedim." Dedi ki: "Allah avcunu iki omzumun arasına koydu ve elinin soğukluğunu iki göğsüm arasında hissettim. Böylece göklerde ve yerde olan varlıkları bildim." Sonra şu ayeti okudu: "İşte böylece İbrâhîm'e göklerdeki ve yerdeki hükümranlığı ve nizamı gösteriyorduk ki kesin bilgiye erenlerden olsun."
Neseî'nin Mücteba'sı
O Ebu Abdurrahman bin Muhammed bin Şuayb bin Ali bin Bahr en - Nisaï'dir. Takva, dindar ve hafız idi. Kitabında çok tekrar vardır, öyle ki oruç bahsinde niyet hadisini on altı defa tekrar etmiştir. 215/830 yılında doğdu, 303 / 915 yılında Mekke'de vefat etti. Esas memleketi Nese'dir. Müslim ise Nibabur'dandır, ikisi de Horasan bölgesindendir. Buhari ise Buhara'dandır. Tirmizî ise Tirmiz'dendir. İkisi de Maveraünnehir iklimindendir. Ebu Davud da Sind ikliminde Sicistan'dandır. Bu bölgeler acem ve Farsa aittir, Iran körfezinin doğusuna düşerler. Ancak Sind tam tamına Medine'nin karşısındadır. Horasanla Maveraünnehr kuzeye düşmektedir, nitekim Merhum Emin Vasıf Beg'in İslam ülkeleri haritasında öyle görünmektedir. Bunların arasında Arap ve Arabistan yarımadasından olan yoktur, ancak İmam Müslim hariç. Çünkü o Arap kabilelerinden Kuşeyr'e mensuptur. Fakat Allah onlara hadis ilmini yumuşatmıştır, tıpkı Davud aleyhisselam'a demir'i yumuşattığı gibi. Bu imamlar Şafii mezhebine mensupturlar, ancak Buhari hariçtir ki onun mezhebi bilinmemektedir. Belli şeyhlerden ortak olarak ilim aldılar, çünkü onlar çağdaştırlar. Hadis güneşinin göründüğü ve ışığı yeryüzündekileri aydınlattığı hicri üçüncü asırda yaşadılar. Ancak Müslim ile Tirmizi Buhari ile sık sık görüşmüşlerdir.
Sayfa 17 - Footnote.Kitabı okuyor
Muhammed b. Abdullah'tan Muhammed Ubeyd'in Hatim-i Esam'dan [kuddise sirruhü] duyduğu şu sözü işitim: "Hiçbir sabah yok ki şeytan bana vesvese verip şöyle demesin: "Bugün ne yiyeceksin, ne giyeceksin ve nerede ikamet edeceksin? Ben de ona, 'Ölümü tadacağım, kefen giyeceğim ve mezarda ikamet edeceğim' cevap veririm."
Sayfa 66
Selef-i sâlihin: Ümmet-i Muhammed'in sahabe, onlardan sonra gelen tâbiîn ve tebeu't-tâbiînin salihlerinden (Allah onlardan razı olsun) oluşan ilk üç kuşağı için kullanılan bir terimdir.
Sayfa 41
Reklam
Muhammed b. Ahmed b. Hamdan'dan, Muhammed b. Ishak Sekafi'nin lbn Ebü'd-Dünya'dan dinleyip kendisine naklettiği şu sözü işittim: "Hikmet sahibi bazı kimseler şöyle der: Sende kusurlar bulunduğu sürece iyi olacağını, (manevi hastalıklardan) şıfa bulacağını sanma. Günah işlemeye devam ettiğin müddetçe de kurtuluşa ereceğini bekleme." Tedavisi: Bu hâletten kurtuluşun tedavisi, Seri-i Sakati'nin [kuddise sirruhu] tavsiyesiyesiyle şöyledir: "Mevlâ'nin bildirdiği hidayet yolundan gitmek, helal yemek, tam takva sahibi olmaktır."
Sayfa 36 - takva; Allah'tan gereği gibi korkarak O'na karşı gelmekten sakınmak, günahlardan ve şüpheli şeylerden kendini muhafaza etmektir.
Kendisi için sevip istediğini kardeşi için sevip istemedikçe sizden biriniz iman etmiş sayılmaz. ( Hz Muhammed) Bu kural, hayatın farklı alanlarında bencillikten kaynaklanan bütün zulüm şekillerinden uzak durmayı gerektirir.
Sayfa 147Kitabı okudu
DİN ADAMLARININ AHLAKI GÖRMEZDEN GELMESİ
Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim. ( Hz. Muhammed) Ancak çok ilginçtir ki genel bir içeriğe sahip bu hadis, fıkhi temellendirme ve yasama yorumunda hak ettiği ilgiyi görememekte ve özel içeriğe sahip yahut onun sıhhat derecesinde olmayan başka hadislere hüküm ve fetva bina edildiği kadar ona hüküm ve fetva bina edilmemiştir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Memlükler dönemin de en çok gelişme gösteren İslâmi ilimlerden biri hadis ilmidir. Bu dönemde Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim üzerine önemli şerhler yazılmıştır. Ayrıca hadis ricâli konusunda en güvenilir eserlerden sayılan birçok kitap telif edilmiştir. Bu dönemde Nevevi, Yûsuf b. Abdurrahman el-Mizzî (ö. 742/1242), Abdulmü'min ed-Dimyati (6.705/1306), Alauddin İbnü't-Türkmânî (ö. 750/1349), Moğultay b. Kılıç (6. 762/1361), İbn Receb (ö. 795/1393), Hafız el-Irāki (ö. 806/1404), Heysemî (ö. 807/1405), İbn Hacer el-Askalânî (ö. 852/1449), Zehebî (ö. 748/1347), Aynî, Ahmed b. Muhammed el-Kastallânî (ö. 923/1517) ve Zekeriyyâ el-Ensârî (ö. 926/1520) gibi önemli muhaddisler yetişmiştir. Hadis ilminde otorite olan bu isimlerden bazılarının Hanefi mezhebine mensup olması dikkat çekicidir. Memlükler döneminin hadis açısından önemli bir husû- siyeti de birçok kadın muhaddisin yetişmiş olmasıdır. Bu doğrultuda Memlükler dönemi ile ilgili incelemelerde bulunan araştırmacılar, bu dönemde çok sayıda kadın muhaddisin yetişmiş olduğunu ifade ederler
880 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.