Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbrahim çelik

Osmanlılık, İslâmcılık ve Türkçülük adını verdiği gibi, bazen de üç meslek-i siyasî de demektedir. Müslüman birliği veya Türk birliğine yönelen siyâset, Osmanlı Devleti için aynı çıkarları ve sakıncaları kapsamaktadır. Eylem yönünden de aynı kolaylık ve güçlük vardır, denilebilir. Böyle bir durumda İslâmlık ve Türklük siyâsetlerinden hangisi yürütülmelidir?
Reklam
Müslümanlıktan başka bir değer bulunduğunu bilmeyen Kazanlılara, sert bir dil ile bir de ulus kavramının var olduğunu öğretmeye çalışmaktadır.
KENDİ İÇÎN VE DEĞERİN VARLIĞI
İnsan-gerçekliği kendi varlığında ızdırap çeker, çünkü kendi için olmaktan çıkmaksızın kendindeye erişemeyeceğinden ötürü, o olmaya muktedir olmadığı bir bütünlüğün sürekli istilası altında varlıkta ortaya çıkar. Şu halde insan gerçekliği, doğası gereği mutsuz bilinçtir ve bu mutsuzluk halinin ötesine geçmesi imkânsızdır.
Sayfa 153

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Rönesans'tan Aydınlanma Yüzyılı'na kadar olan iki yüzyıllık dönemi anlamak, günümüz Avrupa'sini anlamaktır. Kendi kültürümüzün nerede olduğunu anlamaktır. Estetik kültürü olan sanatçılar yetiştirmek, pedogojiyi bilen öğretmen yetiştirmektir. Belki XXI. Yüzyılda sıra buna da gelir.
Sayfa 218 - Cem yayıneviKitabı okudu
Vatanı vatan yapan, bir ülkenin fizik özellikleri ve toprakları üzerinde yaşayan ırkların çeşitliliği değil, o ülkede var olan adalet ve hukuk anlayışıdır.
Sayfa 409Kitabı okudu
Reklam
Tanzimat devri bi- zim rönesansımız olacaktı. Fransız edebiyatını kendimize örnek aldığımız için klasik bir edebiyat vücuda getirmemiz imkânı doğmuştu. Fakat Fransızların, Yunan ve Latin edebi- yatlarına karşı millî kültürlerini korumak için aldıkları vazi- yeti biz almadık. Fransızlar dilde, vezinde, zevkde halktan ayrılmamışlardı. Yalnız şekil milletlerarası, beşerî yahut Yu- nanlılara ait edebiyattan ibaretti”... “Tanzimat’ın büyük suç- larından biri aruzun yerine heceyi geçirmiş olmasıdır.”
Sayfa 373 - İletişimKitabı okudu
hümanizm, tabiatüstücülük ve natüralizm.
Demek ki felsefede kabule şayan üç mektep vardı: hüma- nizm, tabiatüstücülük ve natüralizm.
Sayfa 114Kitabı okudu
"Zihnim... Bilgiyi bir anlam ağacı olarak düşünün. Ağacın yapraklarına yani konunun detayına odaklanmadan ve onlara güvenmeye başlamadan önce gövdeyi ve kökleri diğer bir deyişle konunun ana prensiplerini anladiginizdan mutlaka emin olun."
Sayfa 133 - OlympiaKitabı okudu
Bazı yaralar uyuşturulamazdi, denerseniz daha da kötüleşirdi.
Sayfa 192 - YabancıKitabı okudu
Dost kim, kim değil. Leyla'nin babasının ordusu ile Nevfel'in ordusu cenk halinde... Fuzuli beyti: "Müşgil işe olmuşum giriftar Ağyârim yar u yarım ağyâr" "Zorlu bir hâl içindeyim; öyle ki düşmanlarım dostum olmuş, dostum da düşman!"
Sayfa 140 - KapıKitabı okudu