Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sıffîn Savaşı sonrası Hz. Ali'nin (ra) meşhur zırhı kaybolur ve Hz. Ali (ra), Kûfe'de dolaşırken bir Yahudi'nin tezgâhında zırhını görür. Hz. Ali (ra) zırhın kendisine ait olduğunu söylese de Yahudi: "Bu benim zırhım!" deyince davalık olurlar. Hz. Ali (ra) ile Yahudi, tâbiinden dönemin kadısı Şüreyh'in huzuruna çıkıp durumu anlatırlar. Kadı Hz. Ali'ye (ra) zırhın kendisine ait olduğuna dair şahidi olup olmadığını sorar. Hz. Ali(ra), oğlu Hasan(ra) ve hizmetlisi Kamber'i şahit olarak gösterir. Ama kadı: "Kişinin ehli kişiye şahit olamaz!” diyerek o şahitleri kabul etmez. Ona torpil yapmaz, o bizdendir demez. Çünkü İslâm'ın adalet anlayışı bunu gerektirir. Neticede Kadı Şüreyh yaşanan hadisede Yahudi'nin lehine hüküm verir. Bu yüce ahlakın karşısında ise Yahudi: "Bu nasıl adalet anlayışıdır?" der ve orada iman eder. Yahudi, zırhı Hz. Ali'ye (ra) geri verse de Hz. Ali(ra) zırhı almaz ve iman hediyesi olarak ona geri verir.
Sayfa 106
Kamber eydür ey Hüda sensin ezel, Ey Kerim Padişah-ı lem-yezel! Bend içinde kalmışam uş ben garip Lūtfunu eyle bana bugün nasip. Aşkıla sığındım ey Kâdir sana, Şah-ı Merdan'ı medet erdir bana. Senden özge bana kim eyler medet, Sensin Hayy ü Ebed, Hâlik ü Samet.
Sayfa 269
Reklam
Allah Allah rabbünâ Yâ men ayni sadiri Sultân küllü evliyâ Pîrim Abdülkâdir Bağdâdi dâru's safâ Dâru'l mekarr-ı vefâ Nûr-i çeşm-i Mustafâ
Zeytin yaprakları rüzgarla koşuyordu Hava henüz uykusundan uyanmamıştı Ve benim ayaklarımı balta ile kırmışlardı Güneş keyfinde değildi bu insanlıkla Ne beklesek ne çıkar ha! Başımın yaslandığı ağacın kökleri çıktı topraktan Yeni fidanlar ektik bugün Dün ise sadece saatinde Böylesine bilmezdim doğayı Artık boynum bükük Kamber gibiyim aklımın almadıklarıyla Susmalı ve yeniden konuşmamalı Sustukça anlaşamadık Konuştukça uzak kaldı. Ali Karasürmeli
Kambar Ata atların koruyucusu müzisyenlerin piri evlatsızların ilacı olarak bilinir.Hz Ali'nin atlarından sorumlu gönüllü hizmetkarın da adı kamberdir.Kamber aynı zamanda Kazakların inancına göre yıldızlardan birinin ismidir Baba Kamber sadece atlara bakmaz aynı zamanda musikicilerin de piridir."Kambersiz düğün olmaz." deyimi de buradan gelmektedir.
Sayfa 198 - ÖtükenKitabı okudu
Kamber Hz. Ali'ye sorar; "Efendim, geleceği nasıl görüyorsun? Öyle bir devir yaklaşıyor ki; mal cimrinin, kılıç korkanların ve kalem cahillerin elinde olacak."
Sayfa 371Kitabı okudu
Reklam
Şark Islahat Planı’ndan Bu Yana Cumhuriyetin Kürtlere Yaklaşımı Üzerine
Osmanlıdan başlayarak Türkiye tarihi hep özel hal yöntemlerine tanık olmuştur. 18 kardeşini bir gecede iktidarın selameti için katleden bir rejimin başka türlü olması da mümkün değildir. Bu özel hal uygulamaları, denetim altına alınan toplumları, halkları, inançları, siyasal düşünce akımlarını, renkleri ezmek, çoğu zaman da başkalaştırmak için hep
On bahtiyar sahabeden biri olan;
Hazreti Ali (k.v) hurma bahçesinde akşama kadar çalışmış, akşam da devesinin üzerine bir çuval hurma yükleyerek evinin yolunu tutmuştu. Devenin yuları yardımcısı Kamber’in elinde kendisi de önde gidiyordu. Medine’nin içine girdiklerinde yolun kenarından bir ses geldi. Yoksulun biri elini açmış sızlanıyordu: -Ne olur Allah rızası için!..
Kamber, Rebiş ve Remzi eşyalarını toplamaktadırlar. Çiftliğin en eski iki adamından bir diğeri olan Ali Osman, şehre taşınma kararı alan Kamber’i son bir kez görebilmek için tarladaki işinden izin alıp dostunun yanına gider. Halil de Kamber’in köye vedası sırasında yanlarındadır. Remzi’yi öpüp koklayıp bütün gelecek umutlarını ona bağlayan Halil ve Ali Osman ikilisi, aileyi uğurlar. Ali Osman tarlaya döneceği için Halil yanından ayrılır. Olduğu yerde bir süre bekleyen Ali Osman’ın kalbi dostunun vedasına dayanamaz. Ali Osman, orada hayatını kaybeder.
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.