Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Kargış alacağına alkış al." Alkış el çırpma anlamında değil, eskiden "duâ" manasına kullanılırdı. Kargış da tam tersi "bedduâ" demek. Hâlâ bazı ağızlarda yaşıyor. Yani bedduâ alacağına, hayır duâ al.
‪Türk Budun, Ökün!
Şimdi herkes akl-ı evvel oldu. Beş on tekerlemenin tekrarlanmasıyla dünyayı bir çırpıda düzeltiveriyorlar. Millet hainliğine kadar varan her şeyi söyleyip de yine "özgürlük yok" diye bağıran siyaset palyaçolarına, çocuk aldatır gibi yalanlar söyleyerek olmayacak vaadlerde bulunanlara baktıkça kıyametin kopmakta olduğuna inanmak gerekiyor. Karşılıklı suçlamalar... Biri ak derse öteki mutlaka kara diyor. Biri "kalkınıyoruz" diyor, beriki "batıyoruz" diye bağırıyor. Kendisini herkesten akıllı ve ileri gören manyaklar, yabancıların soytarılığını yaptığı halde milliyetçilikten dem vuran utanmazlar, Türk topraklarından taviz vermeyi öğütleyen hayasız yazarlar meydanı bir sirke çevirmişler. Sirkte hayvanlarla palyaçolar maskaralık ediyor ve toplumsal alıklığın içinde yüzen bir kalabalık onlara alkış veya kargış tutuyor.
Sayfa 221 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
73 günde okudu
Kitabı üniversitede hocamın önerisi ile almıştım. Okumak bu zamana nasip oldu. Akademik bir eser, Türk Halk Bilimini merak edenlere tavsiye ederim. Soru cevap şeklinde eser. Yüz soruya verilmiş yüz cevapta Türk halk bilimi, âşık edebiyatı, destan ve hikaye, meddahlık ve gerçekçi hikaye, masal, fıkra; efsane, bilmece, atasözü, alkış(dua) - kargış (beddua), tekerleme, mâni, türkü, seyirlik halk oyunları konuları anlatılmıştır. Girişle beraber dokuz bölümden oluşur. Halk edebiyatını ne çok kısa ne de çok uzun anlatır. Akademik bir eser olduğu için sıkılıp bıraktığım bir zaman dilimi oldu, keşke üniversite yıllarında okusaymışım. Halk bilimi severlere tavsiye edilir.
100 Soruda Türk Halk Edebiyatı
100 Soruda Türk Halk EdebiyatıPertev Naili Boratav · Bilgesu Yayıncılık · 2013102 okunma
Divan-ı Lügati't- Türk'te 300'e yakın atasözü, deyim, darb-ı mesel, 8'e yakın efsane, menkıbe birçok rivayet, ondan fazla alkış ve kargış örnekleri, 8'den çok inanç, sınama, ovsun, oyun metni ve iki destan parçası, yüzlerce şiir, onlarca ağıt bulunuyor.
Sayfa 111Kitabı okudu
Alkış okumak (Alkış tutmak)
Alkış kelimesinin sözlüklerdeki anlamı "Bir şeyin beğenildiğini, hoşa gittiğini anlatmak için el çırpmak ya da o yolda sözler söylemektir. Annemizin ak sütü kadar Türkçe olan bu kelime, kargış (beddua) kelimesinin zıt anlamlısıdır. Ancak eski lügatlar 'alkış tutmak' ile 'alkış okuma'yı daima birbirlerinden ayırmışlardır. Bize göre alkış tutmak, afacan bir çocuğun klas bir hareketini el çırparak övmek ise, alkış okumak da bir sanatçıyı "Yaşa, var ol!' sözleriyle onurlandırmaktır.
Sayfa 19 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
9. Alkış okumak ( Alkış tutmak )
Alkış kelimesinin sözlüklerdeki anlamı "Bir şeyin beğenildiğini, hoşa gittiğini anlatmak için el çırpmak ya da o yolda sözler söylemek"tir. Annemizin ak sütü kadar Türkçe olan bu kelime, kargış (beddua) kelimesinin zıt anlamlısıdır. Ancak eski lügatler 'alkış tutmak' ile 'alkış okuma'yı daima birbirlerinden
Reklam
bana heba bu sahra bu şems bu saye Sırtimdaki hırkayı eskitir , eskitir demlenedursun ayalin, aynalar da talan bu beyazlik bana bu solmuşluk bu gaye bana deva değil pirim bu erlik bu dolu bu bade otursa karşıma bu çığlık bu vaaveyla bu
47 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.