Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Allahü Ekber'dir şarkımla türküm Adl'ile yoğrulur mukaddes mülküm Ölüme çağırsa imanım, ülküm Koşarak gelirim" diyene kurban.
Sayfa 27 - Kadim YayıneviKitabı okudu
Ariflerden birine, "Namaza giriş tekbiri nasıl alınır?" diye sorulunca, şöyle demiştir: "Allahü ekber (Allah büyüktür) dediğin zaman, O'nunla beraber olduğunu düşün ve Allah lafzındaki şu mânaları bil: 'Allah lafzının başındaki elif, tazim (yüceltmek) içindir. Ortasındaki lâm, heybet (ululuk) içindir. Sonundaki hâ ise, murakabe (yüce zâtın tecellilerini müşahede) ve fark (zât-ı bârinin bütün varlıklardan ayrı olduğunu) düşünmek içindir.'
Reklam
Allahüekber'in mânası şudur: Allahu Teâlâ, bizim kendisinden uzak tuttuğumuz ve zâtı için ispat ettiğimiz şeylerden daha yücedir; biz ne yapsak O'nu gerçek mânada yüceltemeyiz. İşte Hz. Peygamber'in (s.a.v) şu sözü bu anlamdadır: "İlâhî, ben seni hakkıyla övüp yüceltemem; sen kendi zâtını nasıl övüp yüceltiyorsan öylece yücesin." Müslim, "Salât", 222; Ebû Dâvûd, "Salât", 148; "Vitir", 5; Tirmizî, "Daavât", 75; 112; Nesâî, "Kıyâmü'l-leyl", 51; İbn Mâce, "Duâ", 3 Allahu Teâlâ'nın isimleri içinde bizim bilgi ve idrakimizin üzerinde mâna içeren bütün isimler, "Allahu ekber" zikrinin içine girmektedir; el-a'lâ ve el-müteâlî gibi... Varlık âleminde bu sıfatlarla başka bir varlık anlatılsa, biz, yüce Allah'a benzeyen ve O'na ortak olan hiçbir varlığın bulunmadığını söyleyip bunu "lâ ilahe illallah" sözümüzle ifade ederiz. "Lâ ilahe illallah", Allah'tan başka hiçbir ilah yok demektir.
Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem, "Size, yaptığınız takdirde sizi geçenlere yetişeceğiniz, sizin gibi amel yapanlar dışında hiç kimsenin size erişemeyeceği bir şey söyleyeyim mi? Her namazın arkasında otuz üçer defa Subhanallah.' 'Elhamdulillah' ve 'Allahu ekber' dersiniz." buyurdu
Namaz
BİRİNCİ NÜKTE: Namazın manası, Cenab-ı Hakkı tesbih ve tazim ve şükürdür. Yani, celâline karşı kavlen ve filen "Sübhanallah" deyip takdis etmek; hem, kemaline karşı lâfzen ve amelen "Allahu ekber" deyip tazim etmek; hem, cemaline karşı kalben ve lisanen ve bedenen "Elhamdülillâh" deyip şükretmektir. Demek tesbih ve tekbir ve hamd, namazın çekirdekleri hükmündedirler. Ondandır ki, namazın harekât ve ezkârinda, bu üç şey her tarafında bulunuyorlar.
Hazreti peygamber Duha suresini okuyunca sonunda "Allahu Ekber" diyerek tekbir getirmiştir ..böylece bu surenin sonunda tekbir getirmek sünnet olmuştur.İmam Bezzi nin rivayetine göre Resûlullah efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu suresinin ve Nas suresine kadar diğer bütün surelerin sonunda tekbir getirilmesi emretmiştir.
Reklam
Burada herkesin etrafında kenetlendiği bir tek söz ve bir tek slogan var: "Allahu Ekber".
Sayfa 120 - Küresel Kitap - Cevher DudayevKitabı okudu
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim Receb'in 15. gecesinde 14 rekât namaz kılar; her rekâtında bir Fâtiha, yirmi ihlâs, üç kere Felak ve üç kere Nas surelerini okur, namazını bitirince on kere salavat getirir, 30 kerede: Sübhânellahi vel hamdü lillahi ve lâ ilâhe illellahü vallahü ekber.(Allah'ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd Allah'adır. Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Ve Allah en büyüktür) derse, Allahü Teala ona, sevaplarını yazmak, Firdevs cennetinde kendisi için ağaçlar dikmek üzere 1000 melek yollar, o geceye kadar yapılan bütün günahlarını siler, bir dahaki seneye kadar üzerine hiçbir günah yazmaz. Bu namazda okuduğu her harfe karşılık, 700 sevap yazar, her rüku ve secdesine karşılık cennette ona yeşil zebercetten on köşk bina eder, her rekâta karşılık, cennette ona kırmızı yakuttan on şehir verir. Bir melek gelip, elini omuzları arasına koyarak 'muhakkak geçmiş günahların bağışlandı, ameline yeniden başla' der."
Sayfa 196 - Suyuti,el-Le'ali, 2/57Kitabı okudu
Vücudumun her zerresi elektriklenmiş gibiydi. Bu hâl, herhangi başka bir zamanda beni derhal öldürebilecek kudretteydi. Fakat, o an, benim için unutulmaz bir tecrübedir, çünkü hiç sesi çıkmayan bu iki yüz bin kişinin ıstırabını bana aşılamıştı. (...)Minarelerden gelen seslere, kalabalık arasındaki yüzlerce ulema, Müslümanlık’ın bir nakaratı olan “Allahu Ekber, Lâ ilâhe illâllah, Vallahu Ekber, Allahu Ekber Velilhamd” ile bu seslere katılıyordu. Halide, bu harikulâde teraneyi dinlerken kendi kendine şunları söylüyordu: “İnsanların kardeşliğini ve barışını ifade eden İslâmiyet ebedîdir. Batıl inançlar ve dar görüşler İslâmiyet değil. Allah’tan gelir gerçek İslâmiyet. Ben bugün onun en yüksek noktasını ifade etmeye mecburum. Türkiye, benim zulme uğramış milletim de ebedîdir. O, öteki milletlerde olan kusur ve faziletlere sahip olmakla beraber, hiçbir maddî kuvvetin yok edemeyeceği manevî bir kudrete de sahiptir. Ben, bu gün onun zirvesini anlatmalı, insanlığın kardeşliğini ifade eden ruhunu vermeye çalışmalıyım.”
Reklam
Namazın manası, Cenab-ı Hakk'ı tesbih ve ta'zim ve şükürdür. Yani, celaline karşı kavlen ve fiilen "Sübhanallah" deyip takdis etmek. Hem kemaline karşı, lafzan ve amelen "Allahu Ekber" deyip ta'zim etmek. Hem cemaline karşı, kalben ve lisanen ve bedenen "Elhamdülillah" deyip şükretmektir. Demek tesbih ve tekbir ve hamd, namazın çekirdekleri hükmündedirler.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.