Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kybele, yeryüzünün bütün bitkilerinin , yabani hayvanlarının, insanların, tanrıçaların ve tanrıların büyük anası idi.
Sayfa 78 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
"Ur'a Ağıt", bazı akademisyenler tarafından Eski Ahit'teki Ağıtlar Kitabı'na benzetilmişti. Akademisyenlerin birbirinden farklı çivi yazılı tabletlerden bir araya getirdikleri bu coskulu eserde Tanrıça, Ningal şehri için göz yaşı döker: "Çanak çömlek değil de ölüler kaplamıştı kapıları. Aralandı surlar; yığıldı
Reklam
Helenler her alanda olduğu gibi din ve mitoloji konularında da Mezopotamya ve Anadolu’nun etkisinde kalmışlardır. Helenlerin tanrıları, şark ülkelerindeki tanrıların yaptıkları işi görür. Bu nedenle birçok Helen tanrısının doğu kökenli olduğu anlaşılmıştır.
Sayfa 319Kitabı okudu
Bin tanrılı ülke
Ilginç gelenekleri olan Hititlerde yüzlerce hatta bini aşkın Tanrıya tapınmış oldukları kanıtlandı. Tapındıkları ithal tanrıları ise uzun listeler halinde arşivlerine almışlardı. Onları "bin tanrılı ülke" olarak belirtmenin nedeni işgal ettikleri ülkelerdeki yerel ya da merkezi konumda bulunan tanrılara da büyük bir titizlikle tapınmış olmalarıdır. Gerek Hitit halkı ve gerekse Hitit yönetimi kuşattığı Kent ve devletlerin dinsel anlayışına saygı göstermiş ve aynı şekilde tapınmalarını özgür bırakmıştır.
Sayfa 68 - Parola YayınlarıKitabı okudu
NOEL NEREDEN GELİYOR Yeni yılı kutlamak eski bir gelenektir. Romalılar 17 ve 23 Aralık tarihleri arasında hasat tanrısı Satürn'e adanan festivali, Saturnalia'yı kutlarlardı. Yılın en keyifli festivali olurdu bu. Bütün çalışma ve ticaret durur, caddeler kalabalık ve karnaval atmosferiyle dolardı. Köleler geçici olarak serbest bırakılır ve
Sayfa 562Kitabı okudu
Dor istilaları
Ne var ki, Dorların istilâsından kaçtık­ları bildirilen bu halk, Homeros'un Akhaları ve Danaoları oldukları söylenir.
Reklam
Orfe kültü'ne dair
Entelektüel isyandan sonra, Homeros ve Hesi­odos'un mitolojisine karşı başka bir isyan, bu kez ahlâkî bir isyan başgösterdi. Bu isyan orfizm deni­len bir biçim aldı.
Anadolu'dan Yunanistan'a getirilmiş olan bir iki önemli şey arasında, Fenike'den alındığı iddia edilen bir de alfabe vardır.
Platon (Felâtun: adamın pek Arapçalaştırılmış adıdır. Bazıları Eflâtun yazarak, adama patlıcanın eflâtuni rengini verirler.) «Euthydemos» adındaki kitabında, Sokrates’in -Hiçbir İonyalı bir Zeus «Patroos»u (baba) tanımaz.
Biz, Batıdan elektrik lambasını, buzdolabını, kent planını alınca, artık Batılı ve modern olduk sanıyoruz. Oysa Batılı zihniyet, o ampulden daha iyisini ve daha ilerisini yapmaya savaşan zihniyettir.
452 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.