Muazzez İlmiye Çığ arkadaşı Hatice Kızılyay Muazzez İlmiye Çığ arkadaşı Hatice Kızılyay'la birlikte İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde 33 yıl çalışmışlardı. Tabletleri çözümledikçe yepyeni bilgiler keşfetmişlerdi. Bu süre içerisinde 74.000 tablet sınıflandırmışlar, 3.000 tableti çözümleyip yayınlamışlardı.
432 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Patasana
İlk defa polisiye bir roman okudum, sıkılırım diye düşündüm ama okurken hiç sıkılmadan okudum . Roman gayet güzel ve akıcı bir dille yazılmış. Ahmet Ümit'in kalemine sağlık. Hatta öyleki kitabı elime aldığım zaman, elimden bırakmak istemedim. Her okuduğum satır bende merak uyandırdı. Sonunu merak ettiğim için, kitabı biran önce bitirmek
Patasana
PatasanaAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201924,3bin okunma
Reklam
376 syf.
10/10 puan verdi
Boston’da bir müzenin bodrumundan çıkan 2000 yıllık olduğu düşünülen bir mumya basında oldukça geniş bir yankı uyandırır. Bu özel ana tanıklık etmek isteyen Maura’nın da katılımıyla mumya üzerinde incelemeler yapılmak ve röntgen çekmek üzere müze yetkilileri ve uzmanlar toplanırlar. Ama çekilen röntgende mumyanın bacağında bulunan kurşun tüm olayların seyrini değiştirir. Karşılarında 2000 yıllık bir mumya yerine bir ceset vardır. Bu noktadan sonra Jane ve ekibi de olaya dahil olur. Açıkçası Tess Gerritsen’den harika bir gerilim, gizem, arkeoloji, Mısır tarihi, cesetler, polisler, heyecanlı ve bol gerilimli soluksuz okuyacağınız bir kurgu. Olayların gelişme şeklini kesinlikle beklemiyordum, her sayfada ayrı bir gizem ve soluksuz bir heyecan vardı. Sonu da tahmin edemeyeceğim bir şekilde bitti ki okurken elimden bırakamadım.
Ruh Koleksiyoncusu
Ruh KoleksiyoncusuTess Gerritsen · Doğan Kitap · 20183,455 okunma
504 syf.
·
Puan vermedi
Şiddetle tavsiyemdir !
Öneri üzerine okuduğum bir kitap ve iyi ki okumuşum dediğim beş parmağımı geçmeyecek sayılı kitaplar arasında. Tarihe, arkeoloji ve polisiyeye ilginiz varsa mutlaka okuyunuz.
Kayıp Tanrılar Ülkesi
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202320,7bin okunma
Birçok arkeoloğa göre toplumlar evcilleştirmenin avantajlarının bilincine varır varmaz hemen gıda üretmeye başlamış olmalıydılar. 1960'lı ve 1970'li yıllarda Anglo-Sakson dünyasını etkisi altına alan ve new archaeology [yeni arkeoloji] olarak bilinen yeni kültürel akımın ilham kayna- ğı olan Lewis Binford 1960'da bu modele karşı çıktı. Binford tarımın yıpratıcı bir iş olduğunu, çok zaman ve sürekli çaba gerektirdiğini savundu. Bundan dolayı gıda temin etmeye genelde günde sadece birkaç saat ayıran avcı-top- layıcı toplumlarını uzun bir süre boyunca inceledi. Bu toplumlarda zamanın geri kalan kısmında başkaları ziyaret edilir, gezilir, oyunlar oynanır ve genel anlamda hayatın tadı çıkarılır. Bu topluluklara "ilk müreffeh toplumlar" adı ve- rilir. Bu tanımlama, "refah" temin eden olası yolların ihtiyaçları karşılama şek- linin (ya çok üreterek, ya da az talepte bulunarak) etkisini yansıttığı ilkesinden doğmuştur.
Galata Arap Camii ~•
1297 - 1298’de rahip Guillaume Bernand de Gaillac, Pera’da bir manastır kurmak için ev satın almıştır. Aziz Paolo Kilisesi’nin 13 Kasım 1260 tarihine ait en eski mezar taşı yazısı, buranın Doğu Latin İmparatorluğu döneminde bir ibadethane olduğuna delildir. 1453’te Türklerin Konstantinopolis’i fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmed Cenevizlilere bütün kiliseleri serbest kullanım hakkı vermiştir. 1492’de Aragon Kralı II. Fernando’nun Granada’yı ele geçirmesiyle Araplar İspanya’dan göç edip Galata semtine yerleştirilince, cami Arap Camii adını almıştır. 1917’de Arap Camii’nde imar çalışmaları nedeniyle sökülen 106 mezar taşı İstanbul’daki Arkeoloji Müzesine yerleştirilmiştir.
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.