Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Halk yığınları aldatıldıkları zaman kendilerini kötü şeyler yapmaya özendirenlere karşı kin besler.
Sayfa 33 - PdfKitabı okudu
Aristoteles on yedi yaşında Platon'un Atina'daki Akademeia'sına girerek öğrencisi oldu. Kısa sürede zekâsı ve çalışkanlığıyla hocasının gözüne girdi. Platon ona “νοῦς τῆς διατριβῆς = tez üreten akıl," evine de “οἴκος άναγνώστου = okuyucunun evi” adını takmıştı. Geceleri yatağında kitap okurken sol elinde bakır bir gülle tuttuğu, altına da bir leğen koyduğu söylenir. Uykuya daldığında güllenin leğene düşmesiyle çıkan gürültüden uyanıyor, okumaya devam ediyordu.
Sayfa 7 - PdfKitabı okudu
Reklam
Bütün nimetlere fazlasıyla doymuş olan sizler yüreğinizdeki taşkınlığı dizginleyerek kibrinize gem vurun.
Sayfa 7 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
80 syf.
8/10 puan verdi
Disiplinli Spartalılar
İki kitap var, sırayla yazılmış, Atinalılar devletini Ksenophon'un yazmadığını söylüyor araştırmacılar. Spartanın askeri disiplini, toplumsal malların paylaşımı, fakirlerin korunması, sosyal düzen sağlanması üzerine koyulan yasalardan işleyişten bahsediyor. Güçlü sağlam erkekler yetiştirmek için genç ve sağlıklı çiftlerin birleşmesine ön ayak olmuşlar, Atinalılar devletinde Atina içindeki yargılamalar sosyal olaylar siyasi hareketler bahsediliyor, Akıcı kısa bir kitap, günlük yaşamdan, fikirlerden örnekler var
Spartalıların Devleti Atinalıların Devleti
Spartalıların Devleti Atinalıların DevletiKsenophon · Pinhan Yayıncılık · 202125 okunma
Demokrasi
Her ne kadar antik demokraside sadece erkeklerin yurttaş olarak temsil edildikleri ve bu yüzden günümüz demokrasi kavramından farklı ve sınırlı olduğu ortadaysa da, Atinalıların bu kısıtlı demokrasiye kralları, aristokratları ve tiranları devirerek ulaştıkları düşünüldüğünde "demokrasiye" ulaşılan yolda küçümsenmeyecek adımlar atıldığı görülmektedir. Fakat şurası da unutulmamalıdır ki demokratik yönetim her zaman yüceltilen ve gıpta ile bakılan bir yönetim şekli değildi. Demokrasinin; Herodotos, Perikles, Sokrates gibi taraftarları varsa da Aristophanes, Ksenophon, Platon, Aristoteles gibi güçlü muhalifleri de vardı. Demokrasiye karşı olanlara göre ancak soylular, zenginler ve eğitimliler devleti iyi bir şekilde yönetebilirdi; devlet yönetimi cahil halk tabakasına ya da "ayaktakımına" bırakılamayacak kadar ciddi bir işti. Bu nedenle demokrasi karşıtı aydınlarda, demokratik yönetimin (demokrasinin) zamanla “okhlokratia” denen "avam yönetimine" dönüşerek dejenere olacağı endişesi vardı; nitekim Atina'da, halkın iradesinin her şeyin üstünde olduğu düşüncesiyle, bazı yanlış kararlar alınmış olduğu da vakidir.
1
Solon iktidarı ele aldıktan sonra şimdi ve gelecekte borçlunun bedeninin rehin olmasını yasak ederek bundan böyle halkı kölelikten kurtardı. Yasalar yaptı ve ister özel kışiye, ister devlete karşı olsun bütün borçların bağışlandığını bildiren kararlar çıkardı.
Reklam
Solon - Atatürk Benzerliği
Halk, onun toprağı yurttaşlar arasında yeniden bölüştürmesini, soylular ise eski ya da eskisine benzeyen bir siyasi rejim kurmasını bekliyordu. Ama o iki kesime de mesafeli durdu ve içlerinden birini hoşnut kılıp tiran(kral-tanrı) olabilecekken, ülkesini kurtarmak uğruna en iyi yasaları yaparak iki kesimin de düşmanlığını kazanmayı yeğledi.
"Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği her şeyi düşünür."
İlgili yasanın metni şöyleydi:”Atinalıların yasalarına ve geleneklerine göre,tiranlık kurmak üzere isyan eden,ya da tiranlık kurmaya kalkışanlara yardım eden herkes ve onların soyundan gelenler siyasi haklarını yitirir.
“Arkhonlar kayanın üzerine çıkarak, görevlerini adilce ve yasalara uygun olarak yapacaklarına, kendilerine mevkileri yüzünden verilecek armağanları kabul etmeyeceklerine ve herhangi bir armağan kabul ederlerse altın bir heykel yaptıracaklarına dair yemin ederler.”
Reklam
“Halk yığınları aldatıldıkları zaman kendilerini kötü şeyler yapmaya özendirenlere karşı kin besler.”
Yönetim konusunda Platon'dan ayrılan Aristoteles, yeni bir görüş ortaya atmıştır. Ona göre zamanı aşan ve her çağa uygun gelecek, her toplumda uygulanabilecek bir yönetim biçimi bulma olanağı yoktur. Yönetim biçimi ve hukuk ulusların ve ülkelerin özelliklerine göre düzenlenmeli, uygulama alanına konmalıdır. Yaşanan olayların, tarihin gösterdiğine göre üç yönetim (devlet) biçimi vardır: Aristokrasi, Demokrasi, Monarşi. İçerik bakımından, bu yönetim biçimlerinin hiçbiri "iyi"yi yeterince gerçekleştirecek, "iyi"nin özüne uygun gelecek durumda değildir. Yönetimi elinde bulunduran ya da bulunduranların tutumlarına, anlayışlarına göre iyi de olabilirler kötü de.
Sayfa 25 - Dorlion Yayınları
Çoğunluğun küçük bir azınlığın kölesi olduğu bu devlet düzeninde, halk güçlülere isyan etti.
Sayfa 6 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
88 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitap benim tarzım ama içinde o kadar çok isim var ki bunları birbirine karıştırmamak mümkün değil. Kitapta Atina devletlerinin birbiri ile çekişmesi, yönetim şekli nasıl tiran oldu, nasıl oligarşi oldu, nasıl demokrasiye geçildi bir sıra ile anlatılıyor. İktidar kavgası, iç ayaklanmalar, savaşlar, yöneticiler bu durumu nasıl etkiledi ve yönetti anlaşılır. Bunların yanında Atina devletinin ekonomik yapısı, askeri yapsı ve gücü, yönetimdeki organizasyon, sınıflar, günlük yaşayış ve aile içi ve devlet hukuku hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. Ayrıca Aristoteles'in hayatı hakkında kısa bir önsözde mevcut.
Atinalıların Devleti
Atinalıların DevletiAristoteles · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,124 okunma
771 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.