“Yo, Siddhartha’nın bundan böyle elimden kayıp gitmesine izin vermeyeceğim! Bundan böyle dü- şünmeye ve yaşamaya Atman'la ve dünya ıstırabıyla başlamayacağım. Bundan böyle kendimi öldürüp, kendimi parçalara ayırıp da yıkıntıların ardında bir giz aramaya kalkmayacağım. Bundan böyle ne Yogo- Veda, ne Atharua-Veda, ne çileciler, ne de herhangi bir öğreti olacak öğretmenim. Kendi kendime öğretmenlik yapacak, kendi kendimin öğrencisi olacak, kendimi tanımaya, Siddharta’nın gizini tanıyıp öğrenmeye çalışacağım."
Kendi hakkımda hiçbir şey bilmeyişim, Siddhartha'nın bana böylesine yabancı, böylesine bilinmez kalışı bir nedenden, bir tek nedenden kaynaklanıyor: Kendimden korkuyordum çünkü, kendimden kaçıyordum! Atman'ı arıyor, Brahman'ı arıyordum; Ben'imi parçalara ayırmak, kabuklarından birer birer soyup almak, bilinmedik özünde tüm kabukların çekirdeğini, Atman'ı, yaşamı, Tanrısal'ı, o en son nesneyi ele geçirmek istiyordum. Ama bunu yaparken kendi kendimden oldum.
Reklam
Bir şiir:
''Her kim düşünür derin derin, Atman'ın gömülür derinliklerine, Sözlerle anlatılamayacak kadar büyür Yüreğindeki mutluluk.''
"Buradan gitmeli,” diye bağırdı kız kardeş, “tek çare bu, baba. Ama onun Gregor olduğu düşüncesini kafandan atman gerek. Bizim asıl felaketimiz, bunca zaman bu düşünceye inanmış olmamız. Fakat o nasıl Gregor olabilir ki? Gregor olsaydı eğer, insanlann böyle bir haycanla birlikte yaşamalarının olanaksızlığını çoktan anlar ve kendiliğinden çıkıp giderdi. O zaman bir erkek kardeşimiz ve oğlumuz olmazdı; ama yaşamayı sürdürür, onun da anısını onurla korurduk. Şimdi ise bu hayvan peşimizi bırakmıyor, kiracılarımızı kovuyor, görünüşe bakılırsa bütün evi kendisi kullanmak ve bizi dışarı atmak istiyor. Bak baba, görüyor musun?” diye bağırdı ansızın. "
Sayfa 77 - Can yayınlarıKitabı okudu
Everything Everywhere All at Once (Güzel filmdi)
En küçükten daha küçük, en büyükten daha büyük olan Atman, her canlının kalbindedir. Kişi onun istekten uzak olduğunu anlarsa kederden uzak olur ve Tanrı’nın lütfuyla Tanrı’yı ve onun büyüklüğünü görür.
Sayfa 282Kitabı okudu
Doğu felsefesi(Hint felsefesi)Yunan felsefesine 3 Ana nokta da aykırı görülmektedir.1-Akıl yoluyla açıklamaya hiçbir yer vermiyor.2- ahlakın burada önemli bir yeri yok.3-brahman ve atman başka varlıklarla hiç münasebet halinde değil tam bir yalnızlık içinde.
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.