Büyük Toprak Sahipleri
"Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu. İnönü ve Tarım Bakanı Şevket Raşit Hatiboğlu'nun girişimleriyle hazırlanan bu yasanın 17. maddesine göre, topraksız ya da az topraklı çiftçiyi topraklandırmak için devlet, büyük toprak sahiplerinin topraklarını kamulaştırabilecekti. Kamulaştırma, gerekirse toprak sahibinde yalnızca 50 dönüm bırakacak kadar kapsamlı olabilecekti. Kamulaştırma bedelleri de gerçek değere göre değil, arazi vergisine matrah olarak beyan edilen değerden ödenecekti (md. 21). Bu hüküm toprak sahibi olan milletvekillerini çok rahatsız etti. Aydın'ın büyük toprak sahiplerinden olan Adnan Menderes, yasa görüşülürken ağır eleştiriler getiren milletvekillerinin başında geliyordu"
Sayfa 242Kitabı okudu
Merhum Adnan Menderes, Fethi Okyar’ın partisinde Aydın il başkanıydı. Etrafta tutulan bir genç olduğundan, Atatürk görüşlerini dinlemek için kendisini çağırtıyor. Birinci Cihan Harbi’nde yedek subaylık yapmış, konuşmasını bilen, İstiklal madalyası sahibi biri söz konusu. O da anlatmaya başlıyor ve memleketin zenginlik istediğinden bahsediyor. İktisadi girişim hürriyeti istiyor ve bürokrasi ve hükümetin müdahalelerinden şikâyet ediyor. Anlattığı şeyler malum. Atatürk’ün de ne düşündüğü malum ama Atatürk ondan bunları yazmasını istiyor ve Menderes bir sonraki seçimde mebus olarak meclise giriyor.
Reklam
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
ANLATAMAYA GEREK VAR. GÖRMÜYORUZ (!)
*MÜKEMMELE 1 KALA* (Mükemmel olan henüz yazılmamış olandır falan filan) Merhaba 1K. 53 yaşında, henüz samanın yeni yeni pamukla kaynaştığı, sarısı daha yoğun formülize edilen bu esere dokunmanın tatlı hissiyatı yanında, içeriğinin nesilden nesile aktarılması görev sayılacak kadar önem teşkil eden bu şaheseri incelemek benim için bir onurdur.
Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler
Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal DevrimlerNiyazi Berkes · Kaynak Yayınları · 200222 okunma
Tellidede Muharebeleri (24-29/06/1919)
Yunan kuvvetleri Aydın etrafında bulunan Türk kuvvetlerini uzaklaştırmak amacıyla, Tellidede sırtlarında bulunan Türk müfrezeye bir baskın tarzında taarruz düzenledi. Bu taarruz ile 'Tellidede Muharebeleri' başladı. Taarruzu başlatan Yunan taburu, Tellidede Sırtları'ndan açılarak Ovaemir-Yeniköy-Kadıköy hattında bulunan Türk kuvvetlerine saldırdı. Özellikle sağ kanatta Karadurmuş Müfrezesinin savunduğu bölge ağır makineli tüfek ateşi altında kalmıştır. Sol kanatta Çakırbeyli, Beydere gönülleleri ile Selami Bey'in Koçarlı Müfrezesi, merkez'de de Çineli Tahir Müfrezesi bulunuyordu. Toplam 200 kişiden oluşan bu kuvvetler, ağır makineli tüfeklerle destekli 800 kişilik Yunan kuvveti karşısında, mermileri bitmiş ve arazinin savunmaya elverişsiz olduğundan fazla dayanamamış. Türk kuvvetleri Menderes Nehri'ne doğru güneye çekildiler. Muharebe sonunda Yunan tarafı 30'dan fazla ölü ve yaralı vermiş. Türk kuvvetleri ise geri çekilme sırasında 6 ölü ve birkaç yaralı vermek zorunda kalmışlardır.
Aydınlatmaya karşı direnç
Yurdumuzda aydınlığa karşı güçlü bir direnme vardır. Bunlar ortaya Atatürk gibi güçlü adamlar çıkınca sinsi sinsi yatıp uyur görünse de buldukları ilk fırsatta başlarını deliklerinden çıkarırlar. Anlattım: Halkevlerini, Halkodalarını öyle kolayca kapatıverdiler. Hele Köy Enstitülerini.Rahmetli İsmail Hakkı Tonguç'u düşünüyorum. O büyük adama kan kusturdular. Sana köyler için öğretmen yetiştiren Köy Enstitülerinin nasıl kapatıldığını anlatayım. Dinle bak ! Doğuda, Van İlinde köyler sahibi Kinyas Kartal ağa ile Batıda Aydın ilinde çiftlikler sahibi Adnan Menderes Ağa vardı. Bunlar seçimlerden önce gizlice anlaşıp birbirine söz verdi. Ağalar oyları Menderes'e küreyece, Menderes bu yoldan iktidara gelecek. Başbakanlık koltuğuna oturur oturmaz Köy Enstitülerinin kapısına kilidi asacak. Kaldırın kolları; kaldırdılar. İndirin kolları ; indirdiler. Tamam,kapattılar enstitüleri.
Sayfa 92 - LiteratürKitabı okudu
175 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
dünyada askeri darbelerin yuzde 98 i amerika ve avrupa birliği ve israilin emrinde yapılan darbeler dır çok az ama çok az bir miktarı işçilerden emekten özgürlüklerden yanadır bunlardan biride 27 Mayıs hareketidir. 1974 yılında protekiz de devrimci yuzbaşıların faşist salazarı kırmızı karanfiller operasyonu çerçecesin de lizbon a namlularına
27 Mayıs Bir Devrimdir
27 Mayıs Bir DevrimdirCüneyt Akalın · Kaynak Yayınları · 20105 okunma
Reklam
297 öğeden 281 ile 290 arasındakiler gösteriliyor.