Yunan felsefesinin kurucusu, günümüz kişisel gelişim kavramlarının öncüsü Sokrates, insan ve insanca yaşam hakkında konuşan ilk filozofdur. Bu onu, ilk idam edilen düşünür de yapmıştır aynı zamanda. Baldıran zehri içerek ölmesine karar verilmiştir. Yaşadığı müddetçe yazılı tek eser bırakmamıştır.
Aklı başında olan olan Socrates haklı olarak bilge kişinin siyasetten uzak durmasının gerekliliğini vurgulamıştır burada. Aslında belki de söylemek istediği şuydu: "İnsan olmak kaygısı mı taşıyorsun, o hâlde bilgelikten sakın kendini!" Nitekim davası görüldükten sonra baldıran zehri içip canına kıymasına yol açan da bilgeliği değil miydi? Bulutlar ve fikirler üzerine kafa patlatırken, bitin ayağını ölçerken, sivrisineğin çıkardığı sesin gürlüğüne şaşıp kalabilirken gündelik hayatın üstesinden gelmekte işine yarayacak temel bilgileri edinmeyi unuttu.
Sayfa 30 - T. İş Bankası KYKitabı okudu
Reklam
58 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Demek ki neymiş her dönemde bilinçli insan topluma aykırı sayılmış. Birlikte tartışma ve düşünmeyi biçimlendirme yöntemi olan Sokratik yöntem, öğrencinin ön bilgilerinden hareketle çıkarımlarda bulunması, bilgileri arasında geçiş yapması ve sorular sorarak bilgisini tartması sağlanmaktaydı fakat yine de gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edildi Yunan filozof Sokrates
Sokratesin Savunması
Sokratesin SavunmasıPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınevi · 202053,3bin okunma
Hapisliğinin 30. günü baldıran zehri içerek öldürülmesi kararlaştırıldı. Zehir içme saati gelmeden, öğrencilerinin birinin elinde bir saz gördü. Sazın nasıl çalınacağını öğrenmek istedi. Öğrencisi, "Üstadım, az sonra zehri içeceksiniz, çalmaya vakit olmayacak. Bir zevk duymayacaksınız" deyince Sokrat, son dersini verdi: "-Asıl zevk, çalgı çalmak değil, çalmasını öğrenmektir."
“İnsan bir şeye bağlanınca, bir baba oğlunu dünyada her şeyden çok sevince bu büyük sevgiden ötürü daha başka şeyleri değerli göremez mi? Bir gün oğlunun baldıran zehri içtigini öğrense ve şarapla kurtulacağına inansa, şarap onun gözünde büyük bir değer kazanmaz mı?”
Sayfa 100
Can sıkıntısı ve heyecan
Sokrat arada bir şölenlerden zevk almış olabilir; baldıran zehri etkisini gösterinceye kadar yaptığı konuşmadan da herhalde epeyce haz duymuştur ama ömrünün büyük bir kısmını, öğleden sonra gezintiye çıkıp, belki yolda birkaç tanıdığa da rastlayarak, Ksantip ile birlikte sakin sakin geçirmiştir. Kant, hayatı boyunca Königsberg'den yirmi kilometre öteye gitmemiş. Darwin, dünyayı dolaştıktan sonra, yaşamının geriye kalan kısmını evinde geçirmiştir. Marx, bir iki devrim kışkırtması yaptıktan sonra, kalan günlerini British Museum'da geçirmeye karar vermişti. Büyük adamların özelliği, sakin bir hayat ve dışarıdan bakılınca hiç de heyecan verici görünmeyen zevklerdir. Büyük başarılar çok çalışmakla elde edilebilir, hem de öylesine yoğun bir çalışma ki, insanda sadece güç tazeleyici tatil günü eğlenceleri hariç, yorucu eğlencelere dalmak için enerji bırakmaz.
Reklam
241 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.