“Ey Âdemoğulları! Her mescidde ziynetlerinizi üzerinize alın ve yiyin,için; fakat aşırıya gitmeyin, çünkü O, aşırıya gidenleri sevmez.” (A’râf,31) Ve yiyin: Eti de yağı da yiyin. İçin: Sütü için. Fakat aşırıya gitmeyin: Allah'ın helal kıldığı et ve yağ gibi şeyleri haram kılarak aşırıya gitmeyin. Çünkü O,aşırıya gidenleri sevmez. İbn Abbas(radıyallâhu anhumâ) şöyle der: "Dilediğini ye, dilediğini giy. Seni günaha düşüren iki haslet vardır: Aşırılık ve zan." Ali İbn Hüseyn İbn Vâkid şöyle demiştir: "Allah tıbbın tamamını yarım âyette bir araya getirmiştir: Yiyin, için; fakat aşırıya gitmeyin."
Sayfa 58 - 3.cilt, A’râf süresiKitabı okuyor
“Yükseltilmiş ve yükseltilmemiş bahçeleri,hurma ağacını,çeşit çeşit mahsul veren bitkileri,birbirine benzeyen ve benzemeyen zeytin ve nar ağaçlarını yaratan O'dur. Meyve verdiğinde onun meyvesinden yiyin ve hasat edildiği gün ondan verilmesi gereken hakkı verin,zira O,müsrifleri sevmez.” (En’am,141) İbn Vehb,Ebû Zeyd'in şöyle dediğini nakleder: "Burada hitap yöneticileredir. Onlara 'Hakkınızdan fazlasını almayın' denmektedir."
Sayfa 14 - 3.cilt, en’âm suresiKitabı okuyor
Reklam
“De ki "Ey kavmim,üzerinde bulunduğunuz yol neyse onda devam edin;ben de kendi yolumda devam edeceğim. Güzel sonun kime ait olduğunu ileride göreceksiniz. Zira zâlimler başarıya ulaşamazlar.” Şu var ki güzel sonun: Cennet'in Kime ait olduğunu ileride göreceksiniz. Zira zâlimler başarıya ulaşamazlar. İbn Abbas (radiyallâhu anhuma); "Bu, beni inkâr eden ve şirk koşanlar mutlu olamazlar, anlamındadır" demiştir. Dahhâk ise "Başarıya ulaşamazlar,anlamındadır" der.
Sayfa 8 - 3.cilt, en’âm suresiKitabı okuyor
Abdullah b. Ömer Radıyallahu Anh
Zübeyr b. Bekkar der ki: “İbn Ömer Resûlullah sallallahu aleyhi ve' sellem’den işittiği her şeyi ezberliyordu. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında değilken duymadığı sözlerini ve fiillerini sorup öğreniyor, onun eserlerine tâbi oluyor, namaz kıldığı her mescitte namaz kılıyor, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in devesini çevirdiğini gördüğü yerden devesini çeviriyor, haccı terk etmiyordu. Arafatta vakfeye durduğunda Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in durduğu yerden dururdu.” Begavi, Said’den rivayet ediyor: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den hadis rivayeti konusunda İbn Ömer’den daha şiddetli sakınan birini görmedim.” “Beyhaki Zühd’de sahih isnad ile Muhammed b. Zeyd b. Abdillah b. Ömer’den rivayet ediyor: “İbn Ömer Resûlullah’tan bahsedince mutlaka ağlardı.” Darimi ve Tarihinde Ebu’l-Abbas es-Serrac ceyyid isnad ile Nafi’den rivayet ediyorlar: “İbn Ömer radıyallahu anhuma “İman edenlere, Allah’ın zikri için, kalblerinin titreme vakti henüz gelmedi mi?” (Hadid; 16) ayetini okuduğunda ağlamasına yenik düşecek kadar ağlardı. Nafi dedi ki: “İbn Ömer radıyallahu anhuma, cemaatle yatsı namazını kaçırınca kalan gecesini ihyâ ederdi.” Beyhaki’deki rivayette şöyle geçer: “Herhangi bir cemaat namazını kaçırdığı zaman da diğer namaz vaktine kadar namaz kılardı.”
Abdullah b. Abbas Radıyallahu Anh
Begavi Mucem’inde İbn Ömer radıyallahu anhuma’dan rivayet ediyor: “İbn Ömer, İbn Abbas’a yaklaşır ve şöyle derdi: “Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i, sana dua edip başını meshederken ve ağzına üfleyerek şöyle derken gördüm: “Allah’ım! Onu dinde fâkih kıl ve ona te’vili öğret” Ahmed’in Müsned’inde şöyle rivayet edilmiştir: İbn Abbas
Abdullah b. Mes'ud رَضِيَ اللهُ عَنْهُ şöyle demiştir:
"Kim bir yol tutmak istiyorsa ölüp gitmiş olanların yolunu tutsun. Onlar Muhammed ﷺ'in ashabıdır. Onlar bu ümmetin en iyileridir; kalp cihetinden en iyileri, ilim bakımından da en derinleri, yapmacık ve zoraki davranışlardan da en uzak olanlarıdır. Allah onları Peygamberi ﷺ'e arkadaş olmaları ve dinini (sonraki nesillere) aktarmaları için seçmiştir. O halde siz, onların ahlâkına özenin ve onların yolundan gidin. Çünkü onlar dosdoğru bir yol üzerindedirler." (İmam Beğâvî)
Sayfa 14 - GURABA YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
336 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.