Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Berfin Seda Öztürk

Berfin Seda Öztürk
@berfinsedaa
"Okumak bir şeydir lakin her şey o bir şeyden çıkar."~Zübeyir Gündüzalp
176 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Bağırmayan Anneler
Bağırmayan AnnelerHatice Kübra Tongar
8.2/10 · 3.078 okunma
Reklam
Oysa bir çocuğa patronun siz olduğunuzu göstermeniz için onu korkutmanız değil, bilakis sevmeniz ve sevdiğinizi hissettirmeniz gerekir çünkü insan ancak sevdiği kişiyi modeller, sevdiği kişiyi üzmek istemez, sevdiği kişinin sözünü dinler. Bu, aynı okul yıllarımızda en sevdiğimiz dersin en sevdiğimiz öğretmenin dersi olması gibidir

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Doğru model olmak önemlidir çünkü çocuğumuza neyi nasıl yapması gerektiğini, hangi durumlarda nasıl davranması gerektiğini söyleyerek değil, 'yaşayarak öğretiriz. Çocuğumuz bize bakıp, "Hmm demek ki birine öfkelendiğin zaman bağırıp çağırman, hatta vurman gerekiyor" diyorsa eğer, o zaman "sussun diye bağırıyorum, kardeşine vurmasın diye vuruyorum, sevdiğim için dövüyorum" tanımlarımın ne denli komik olduğunu acı bir şekilde öğreniyoruz demektir.
İnsanın canını sıkan, kızdıran, öfkesini ayağa kaldıran şeyler olaylar ya da kişiler değil, o olaya ya da kişiye dair zihnimizde oluşturduğumuz kodlamalardır. Yani bakış açımızdır. Yağmurun kimine göre 'rahmet', kimine göre 'zahmet' olmasının nedeni budur. Nitekim yağmur aynı yağmur olmasına karşın biri dışarı bakar ve "off şimdi trafik sıkışacak. çocuklar okula giderken ıslanacak, her yer çamur olacak, nereden çıktı şimdi bu" der. Bir diğeri içinse aynı manzara "çok şükür 'rahmet' yağıyor, barajlar doluyor, toprak bereketleniyor, çocuklar okuldan gelsin de bahçeye inip ıslanalım, su birikintilerinde yaprak yüzdürelim" olarak yorumlanabilir. Hayattaki her olay böyledir. En uç noktada ölüm' bile, kimini darmadağın ederken, bir diğeri için "şehadet makamına kavuştu cümlesiyle algılanıp şükür sebebi bile olabilir. Konu çocuklarımız olunca da durum aynıdır. Canımızı sıkan, bizi kızdıran, öfke girdaplarına sokan şey çocuğumuz değil, onun davranışlarına dair zihnimizde oluşturduğumuz bakış açısıdır.
Reklam
Ebeveyn olmanın çocuğu dunyaya getirmekten fazlası olduğu bilinciyle, doğru tutumlara ulaşma gayretimizi bir hayat tarzı olarak sürdürmeliyiz Bu cümle bize zor ve zahmetli geliyorsa, şunu düşünelim: Aslında hayatımızda bir beceriyi kazanmak ya da bir konuda ehil olmak için gözü kapalı pek çok eğitim alıyoruz. Araba kullanmak için ehliyet, meslek sahibi olmak için diploma, pasta yapmayı öğrenmek için bile kurslara gidip sertifika alıyoruz. Lakin şu hayatta üstlendiğimiz en Önemli ve ciddi iş 'annelik olmasına rağmen, bu konuda gayret göstermeye, okumaya, öğrenmeye 'zahmet' gözüyle bakabiliyoruz. Oysa günümüzde bilgiye ulaşmak, bilge insanlardan faydalanmak, okumak, araştırmak çok kolay. Pek çok uzmanın yazdığı kitaplar, verdiği eğitimler, yayınladığı makaleler var. Yeter ki biz anneler üzerimizdeki ataleti silkeleyelim ve daha doğru bir ebeveynlik duruşu için her daim gayret göstermeye niyet edelim.
"Çocuklar bize birer emanettir ve emaneti veren, emanetine ne yaptığımızdan muhakkak sorguya çekecektir. Mükemmel olmamız mümkün değil ama karınca misali-atesi söndüremiyorsak bile en azından su taşımaya gayret etmeli, çocuklarımızı emanetçilik bilinciyle yetiştirmeliyiz."
Berfin Seda Öztürk
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer
7.5/10 · 13bin okunma
Okumak gerçekten zaman ve mekâna bambaşka bir anlam katıyordu. Bunu şu an çok daha iyi anlıyordum.
Zaten hep böyle olurdu. Tehlikenin, sıkıntının zirve yaptığı anlarda içimi garip bir umursamazlık sarardı. Bu umursamazlık, boş vermişlik benim için adeta bir can simidi gibiydi.
Reklam
Fakat benim pes etmeye hiç de niyetim yoktu. Çünkü eğer pes etmez, azim gösterirse yola çıkan kişinin mutlaka menziline ulaşacağına inanıyordum.
Dünyanın farklı yerlerindeki Müslümanların verdikleri hürriyet mücadelesinin konuşulduğu bir evde büyüdüğüm için, çocukluk kahramanlarım da Müslüman önderlerden oluşurdu.
177 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.