Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hayatın kutlu olsun sevgilim ki sana değişe değişe aktım kimi zaman bir japon gibi uykusuz kaldım uykusuz kalır mı onlar bilmem aslında sevgilim sevgilim bir orman gibi çoğal aramızda şehirden bir çocuk olarak şurda burda bir sabuntozu markasında köpürerek çınarın tutsaklığını ve menekşenin tutsaklığını ve menekşenin sevincini yaşa sevgilim sevgilim hüzüne yer var hayatımızda Şiiri ile Kayayı Delen İncir Dalı Turgut Uyar
GUILLAUME APOLLINAIRE - BÖLGE
Fransız modern şiirinin öncüsü, sürrealizm ve örfizmin isim babası bu farklı şairin uzun şiiri Bölge İlhan Berk çevirisiyle listede. İyi okumalar. Sonunda canına tak dedi bu eski dünya Çoban kızı ey Eyfel kulesi köprülerin sürüsü meleyor bu sabah Bıktın yaşamaktan eski Yunan’da ve Roma’da Otomobiller bile kocamış görünüyor burada Bir
Reklam
Coğrafyamızı Adımlarken Hatırda Kalanlar – Taha Kılınç
Seyahat Kumbarası Edinmek..! Seyahat tavsiyesinde bulunduğum muhatapların, çoğu kez öğrenci kardeşlerim oluyor. Yukarıdaki cümleleri benden duyduklarında, "Sen bize seyahat etmeyi öneriyorsun, ama biz öğrenci adamlarız. Burslarımızı bile denkleştiremiyoruz ki kalkıp seyahate çıkalım!" şeklinde itirazlar yükseltiliyorlar. Haklı olarak.
Rüyamda, bir kılıç saplandı etime. Demek yakında kavuşuyoruz... 10. Yüzyıl Japon Şiiri
“utrillo’nun bir sokağından seni çektim çıkardım elin yüzün kirlenmiş üstün başın toz içinde sana mardi gras için bir Japon maskesi aldım sen bana kaptan diyorsun herkes bana kaptan diyor sahici bir kaptanmışım gibi tükürüyorum” Attila İlhan-Kaptan şiiri “Utrillo”
Güller açıyor Gül fidanında; Başka ne olacaktı yani... Varlık yayınlarından çıkan bir Japon antolojik şiiri. Biraz gerginler :))
Reklam
JAPON ŞİİRİ Benim kadar yalnızlığa dayanabilen bir başkası var mı acaba? Gelsin de komşu olalım. (Saigyo) Zaten rüya olan bu dünyada rüya görür, görmekle yetinmeyip başkasına anlatırız bir de. İşte bundan ibarettir dünya hayatı. (Ryokan)
JAPON ŞİİRİ Benim kadar yalnızlığa dayanabilen bir başkası var mı acaba? Gelsin de komşu olalım. (Saigyo) Zaten rüya olan bu dünyada rüya görür, görmekle yetinmeyip başkasına anlatırız bir de. İşte bundan ibarettir dünya hayatı. (Ryokan)
Toplumun Batıyı taklit psikolojisi sürüyor. Önce yöneticilerde olan bu tutku, giderek aydınlara geçti, şimdi de halk tabakalarına yayılıyor. Gün geçmiyor ki, Batıdan yeni bir moda, bir hareket gelmemiş olsun. Televizyon, Batı'nın toplumu içerden çökerten akınının yayın merkezi durumunda. Çocuk kendi masalını dinlemeden, amerikan, japon ya da avrupa masal tipleriyle tanışıyor. Müslüman adlarından önce yabancı adlar işitiyor, onlara sempati duyuyor. Kendi geçmişinden tam kopmuş bir şekilde yetişiyor. Büyüdükçe de hep rastladığı Batı, Batı, Batıdır. Batı şiiri, Batı devlet adamları, Batı tarihi, rahipler, yarı tanrı Hz. İsa v.b." Sezai Karakoç
Klasik okul derslerinin yanında Japon öğrencilere kendi kültürlerine ve yüzyıllardır süregelen geleneklerine de saygı duymaları öğretiliyor. Japon kaligrafisi, ya da diğer adıyla Shodo bu derslerin başında geliyor. Shodo, bir bambu çubuğunu mürekkebe batırıp pirinç kağıdına hiyeroglif yazma sanatı. Diğer bir ders ise Japon şiiri, Haiku.
Reklam
“Galatı meşhur, lügati fasihten evlâdır.” derler. Yani; meşhur olmuş, yaygınlaşmış yanlış kelime ve kullanımlar, artık unutulmuş ve bilinmeyen doğru kullanımlara tercih ediliyor -------------------------- Tarihimizde doğru sandığımız ama yanlış bildiği- miz konular var ... Örneğin ... "Gel ne olursan ol yine gel..." Bu söz kime
39 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.