"Çünkü çok fazla içki içen insanlardaki davranış çeşitliliği delilerinkiyle aynıdır: Bazıları hiddete kapılır, kimileri aşka gelir, kimileri de kahkaha atar, hepsi bunları aşırıya kaçarak yapar ama birkaç hâkim duygularına göre hareket ederler"
"Matmazel Rosa, dört mevsimlik mutluluğunuz için beni terk ettiniz. Ama İyi yaptınız, bundan şikayet etmiyorum, sizden sadakatinizi istemeye ne hakkım var?"
"Sadakatim mi?" Diye haykırdı, gözleri yaşlarla dolan ve bu İnci çiylerini Cornelis ten saklamaya gerek duymayan Rosa "sadakatim! Ben size sadık kalmadım mı?"
"Ne yazık ki hayır!" Diye haykırdı cornelis "beni burada ölüme terk etmek sadık kalmak mıdır?"
"Ama bay Cornelis," dedi Rosa,"sizi mutlu etmek için elimden geleni yapmadım mı? Lalenizle ilgilenmedim mi?"
"Kederliyim Rosa, beni hayattaki tek mutluluğum nedeniyle suçluyorsunuz."
"Sizi buitenhof'ta ölüme mahkum edildiğinizi öğrendiğimde, yaşadığım derin acıdan başka hiçbir şeyle suçlamıyorum."
"Tatlı Rosa, çiçekleri sevmem hoşunuza gitmiyor, değil mi?"
"Bay cornelis, hoşuma gitmeyen onları sevmeniz değil, onları benden bile çok sevmeniz."
Ali İhsan Sabis Paşa Komutanımızın özellikle hatıratlarındaki bu cilde hem soyadı nın aldığı çalıştığı saha hem de en önemli milli zaferlerimizden olan Kutemmare Harbi'nin muzafferiyeti hakkında (bknz : syf : 85 ve 178 vd) çok mühim evrak ve bilgiler vermektedir. Türk Yakın Çağ Harp Tarihi üzerine nadide ve bilgi bakımından da üst düzey harika bir kaynak otorite eserdir.
Ali İhsan Sabis - Birinci Dünya Harbi - Nehir Yayınları 3/6 istanbul - 1991·Kitabı okuyor