Sultan Mahmud Han-ı Sânî”, “Sultan Mahmud bin Abdülhamid” ve “Adlî” mahlasından dolayı “Sultan Mahmud-ı Adlî" olarak anılmıştır. I. Abdülhamid ile Fransız asıllı Nakşidil Sultan'ın (öl. 1819) oğludur. (...) Osmanlı Devleti'nin genel yapısında Batılılaşma çığırını açmış, kurumlardan kıyafete ve müziğe kadar birçok alanda köklü
Sayfa 462 - 30- Sultan II. MahmudKitabı okudu
Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk şiirinin klasikleri arasına girmiş bu dizeleri yazdığında 35 yaşındaydı. Evliydi. Ve şiirde, "Kadınım, kısrağım, karımsın," dediği kadın, karısı değildi. "Karadutum, çatalkaram, çingenem, Nar tanem, nur tanem, bir tanem, Ağaç isem dalımsın salkım saçak, Petek isem balımsım ağulum, Günahımsın, vebalimsin..."
Sayfa 125 - CAN YAYINLARI
Reklam
Yaşa ya, çok yaşa Gazi Paşam...
... Hayatta en büyük hatalarımdan biri evlenmek olmuştur. Orduları idare ettim, ama bir kadını idare edemiyorum. ...
Sayfa 63 - CAN YAYINLARI
İstanbul'da nerede, nasıl yaşayacaklardı? Oteller müslüman olmayan bir kadını yalnız başına veya yanında bir türkle kabul etmezdi.
Saltanatı boyunca İstanbul'dan ayrılmamış, Edirne'ye bile gitmemiştir. Padişahlığı salt saray yaşamı olarak algıladığından, haremin etkinliği sarayın resmi işlevinin önüne geçmiş, Topkapı Sarayı harem dairesi de en kalabalık cariye ve hizmet kadrolarını bu padişahın saltanatında barındırmış; gösteri sanatları, düğün ve şenlikler, saray
Sayfa 178 - 12- Sultan III. MuradKitabı okudu
Rivayete göre Bilge Korkut Nuh'un Oğlu yafes'in Oğlu olan Türk ile su perisi Aman kızın oğludur Korkut Ata kendisine öyle bir çalgı aleti yapmak istiyor ki onunla bütün şarkıları çalabilsin bunu nasıl yapacağını şeytanları gizlice dinleyerek öğreniyor ve yapıyor bundan sonra Korkut Ata kopuzcuların piri oluyor Ayrıca Dede Korkut ölümden korkar yelmaya adlı devesiyle ölümden kaçmaya çalışır. Daha sonra Dünyanın merkezi denilen Sir Derya'ya gelir ve burada Azrail'e Can'ın teslim eder Yani ölümden kaçamayacağını anlar.
Sayfa 189 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
633 öğeden 161 ile 170 arasındakiler gösteriliyor.