Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
320 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Olgunlaşmış bir beynim olmadığından, olsa gerek, baya yorucu geldi ama kesinlikle sıkılmadım. Yazar 22sinde kitabı tamamlamış, 24ünde intihar etmiş. Paylaşamadığım çok alıntısı var. Zamanında değeri bilinmeyenlerden ki kanıma göre bilinmeyecek. Kitabı okumama vesile olan arkadaşıma teşekkürlerimi borç bilirim.
leman
leman
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Kırmızı Yayınları · 2007561 okunma
313 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitap altı şarkıdan oluşuyor. Beni biraz ürpertti desem yalan olmaz. Her şeyi sorguluyor tanrıya da kafa tutuyor, zamana, topluma çok öfkeli. Şiirler okuması biraz zor olsa da (Cümleler çok uzun) kendine özgü. Yirmili yaşlarında yazmış bu eseri ve kısa süre sonra da ölmüş. Tanrısına kavuşup sormuştur kötülüğü neden yarattığını. Sanırım onun tanrısı da kötüdür ve kötülüğe bu yüzden izin verir. Beni çok etkileyen bir kitap oldu.
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Kırmızı Yayınları · 2012561 okunma
Reklam
291 syf.
10/10 puan verdi
·
15 günde okudu
"On dokuzuncu yüzyılın sonu görecek kendi şairini."
Comte de Lautréamont 1868'de henüz daha 22 yaşındayken yazmaya başladığı Maldoror'un Şarkıları adlı şiir kitabıyla birlikte sürrealist sanatçıların bir çoğunu etkilemiş, edebiyata yön vermiş Fransız edebiyatının önemli bir şairi. Kitaba güzel bir ön sözle başlıyoruz. Ön sözlerin genelde gereksiz bilgilerle, spoilerlarla dolu olması
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · İmge Kitabevi Yayınları · 2019561 okunma
313 syf.
10/10 puan verdi
Kitaplara sardığım ilk yıllarda denk geldim buna. Çok etkilenmiştim. Andre gide'den bi tık fazla etkileyici mi, evet hem de çok fazla. Etin değerler, ahlak, vicdan ve benzer konulara dair çok ama çok güzel cümlelerle yazmış zamanında
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Kırmızı Yayınları · 2007561 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
Maldoror nedir?
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror’a gelince, bu ad bir çoğul yoruma açık görünüyor: roland derche’e göre, “maldoror,kinin oğlu,bir şeytan adıdır.” rene crevel’e göre, “maldoror,kötülüğün şafağıdır” robert amadou’ya göre, “maldoror şafağın şeytanıdır” p.o. walzer’e göre, tanırının bağışı anlamına gelen theodoreun olumsuzlanması, tersine çevrilmesidir maldoror : “don du mal” yani kötülük’ün bağışı albano rodrigues’e göre, ispanyolca “kötü acı” nın ( mal dolor) dönüştürülmüş şeklidir. marcel jean ve arpad mezei’ye göre maldoror, mald(lanetli) ve oror(şafak) sözcüklerinden oluşmuştur, yani şeytandır(lucifer) marcelin pleynet’ye göre maldoror, “şafak bunalımı” ya da “şafağın kötülüğüdür”. şu ya da bu yorum; hiçbiri ne yeterli, ne de yetersizdir.şarkıları okurken tek tek bu varsayımların hepsini doğrulayabilecek nitelikte dizelerle karşılaşırız.
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Kırmızı Yayınları · 2012561 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
Dehasını kavramakta inanılmaz zorluklar çektiğim, çok büyük bir isim. Tek kitabı var: Maldoror’un Şarkıları. Kötülüğün şarkısını söyleyen Maldoror karakteri, aslında çağın insanın ikiyüzlü bir portresini çizer: Maldoror’un teşvik ettiği kötülükleri, erdemi terk edip kötülüğe sarılması insanları daha büyük bir kötülükle göz göze getirip ondan ürkmelerini sağlamaktır. İnanılmaz dahi manzaralar tasvir etme yeteneğini, biyoloji bilgisiyle harmanlar yazılarında. Poesies adlı tamamlanmamış bir çalışması bulunur ve bu planladığı üzere “İyiliğin Şarkısı” olacaktır, tabii bitirememiştir. Sürrealistler genel olarak Allah diye tapar. Bu adamı Andre Breton babasından daha çok sevmiştir kalıbımı basarım ki. Muhakkak okunmalı ama uyarıyı da gö zardı etmemeli: "Adımlarınızı geriye doğru atın."
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Kırmızı Yayınları · 2012561 okunma
Reklam
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Varoluşculuk akımının öncülerinden Albert Camus kitaba kimdir başkaldıran insan?” diye sorar ve bu soruyu “hayır diyebilen kişi” diye yanıtlar. Kitap 360 sayfadan oluşmakta çeviri konusunda hataların olduğunu düşünüyorum. Örneğin başkaldırı ve öldürme bölümünde "habil, kabil'i öldürdüğü zaman çöllere kaçar." şeklinde bir cümle geçiyor. oysaki kabil'in habil'i öldürdüğünü biliyoruz. Başkaldırı süreci bir düşünüş sonrası eylemsel süreç olarak aktarılıyor. Başkaldırı, bilinç, bilişsel tepkime ve haklarının farkındalığı adına ilkeler ve duruş koyma üzerine tetikleyici bir kitap.İlk insandan günümüze değin insanın sosyolojik yaşamı sosyal olaylar ve bireyin olaylar karşısındaki tavrı konumu ve başkaldırı sürecine dair kişiye göre biraz ağır kaçan bir kitap. Tarihsel alanda iz bırakan büyük kimliklerin Hegel, Marx, Nietzsche,Dostoyevski,Saint-Just, Comte de Lautréamont'in süreç içinde başkaldırılarıni düşünce ve bunun sonuçları üzerine derin izler bırakan bir kitap. Kitabı okurken çoğu zaman arafta kalmanız normal sonrasında gün ışığına çıkan düşüncelerle sürükleyici bir kitap. Keyifli okumalar
Başkaldıran İnsan
Başkaldıran İnsanAlbert Camus · Can Yayınları · 20152,629 okunma
332 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
27 günde okudu
Herkese merhaba. Bu ay yine kütüphane den aldığım şiir kitabı yorumu ile geldim. Bu bildiğin(m)iz şiir kitaplarına hiç benzemiyor çünkü kitap düz yazı şeklinde ve kahramanımız Maldororun, Tanrı ile savaşımını, okura, insana, iyiliğe, kötülüğe dair isyanını görüyoruz. 6 bölümden oluşan şarkılar var içinde. Her bir şarkı zehir zemberek sözlerle
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Gendaş Yayınları · 1999561 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sadizm'in isim babası, ahlak kuramını yerle bir eden, insanın yaşamak istediği tüm hazları yaşaması gerektiğini savunan ve yaşamın zevkten oluştuğunu düşünen Sade'nin en okunabilir ve hafif dozda kitabı olduğunu düşünüyorum. Eserde geçtiği dönemin şatafatlı hayatı, insanları, erdemi, inanç ve ahlak kavramları gibi noktaları kendine özgü biçimde okuyucuya sunuyor; yani sarsıcı bir şekilde. Eserin orjinali 11 novelladan oluşuyor ancak bu kitapta okuyucuyu üç hikaye karşılıyor. İlk hikaye kadercilik, ikincisi hırsın zararları ve üçüncüsü ise erdemin suç işlettiği hakkında. Cemal Süreya çevirisini yaptığı "Les Crimes de L'amour" için Lamartine, Baudelaire, Swinburne, Comte de Lautreamont, Nietzsche, Puşkin, Dostoyeski, Kafka ve Apollinaire'in başucu kitaplarından birisiydi diyor. Tarafsız ve Marquis de Sade üzerinde derin düşünmeden felsefe için okunması gereken bir eser. Zaten Cemal Süreya'nın akıcı ve yumuşak çevirisi bu noktada fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Aşkın Suçları
Aşkın SuçlarıMarquis de Sade · Can Yayınları · 20211,238 okunma
·
Puan vermedi
Kötülük
Kitabın içeriğinden bahsetmek gerekirse; Moldoror adında kötülüğü temsil eden bir karakter bulunuyor. Moldoror, kelime olarak da karanlık/kötülük anlamına geliyormuş; kötülüğün ne olduğunu en gerçekçi biçimde yansıttığını belirtmek gerekir.
Maldoror'un Şarkıları
Maldoror'un ŞarkılarıComte de Lautréamont · Kırmızı Yayınları · 2012561 okunma
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.