Üstün insan, insan-ı kamil. Aslında Nietzsche'nin üstün insanı, ifadesini İslamiyet'in insan-ı kamil'inde bulur.
İnsan- ı kamil, yani her açıdan, her şeyiyle Allah'a teslim olan, aynen gassalin elindeki meyyit gibi. Sahih bir rüya gördü Nietzsche, Minerva'ya tabir ettirmeye çalıştı.
Sonuç, hüsran. Ernst Kreschemer, Dahi İnsanlar' da üstün insanı şöyle tanımlar: "O, bir üstün insan, Nietzsche'nin bir uydurması olarak spekülatif bir hikaye kurgusudur:
Bir yandan sağlıklı en eski kahraman ve ayı postlu '
sarışın hayvan'la öbür yandan İtalyan Rönesans'ının prensleri arasında ahlaksız, soysuz entrikacıların, şiddet
egemenlerinin zehir canilerinin bir sentezidir, yani Floransa ile Teu toburg Ormanları'nın, Waltharilied ve Makyavel'in tuhaf bir karışımı . . .
Sayfa 80 - Zilan akademi yayınları 2022