Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Türkiye'de milliyetçiliğin kökeni Milli Kurtuluş Savaşı'mızda bulunur. Bunun bir adı da Atatürkçülüktür. Ne var ki, Atatürkçülüğün gerçek ilkeleriyle yeniden canlanıp toplumun damarlarına doğru yayıldığını gören kapitalizmin uşakları, milliyetçileri Damat Ferit politikasıyle «komünist» diye halk gözünde lekelemeye çalışırlar.
Rezil
Damat Ferit, Rumlara karşı herhangi bir eylem gerçekleştirilmesinin sakıncalı olduğunu açıklayıp İngilizlerle Türkler arasındaki ilişkiyi doktor-hasta ilişkisine benzeterek "Hasta hakkında kararı doktor verir" deme gafletinde bulunmuştu.
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
Tarihin garip bir cilvesiyle, İstanbul'un kurtulduğu gün, aynı zamanda Damat Ferit'in de memleketinden çok uzaklarda, Fransa'nın Nice şehrinde yaratıcısına kavuştuğu gün oldu.
Sayfa 274Kitabı okudu
Ermeniler, Rumlar açıktan açığa Türk namını, Türk namusunu çiğniyorlar. Padişah hala da Ermenilere sığınıyor, onlardan yardım istiyor. "Aziz ve muhterem" olan Ermeni dostlarını her gün sarayında saygıyla kabul ederek, devlet işlerini ellerine emanet ediyor. Düşmanlar sultan saraylarını müsadere ederek, eşyalarını sokaklara atıyor,
“Damat Ferit Hükümeti’nin istifa etmesi ve Ali Rıza Paşa’nın yeni hükümeti kurması Anadolu’nun başarısı idi. Bu başarının verdiği güven ile olsa gerek, Heyet-i Temsiliye’nin kendi istediği şahısları göreve getirebileceği ya da azledebileceği düşüncesini taşıdığı görülmektedir.”
Sayfa 258 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Artin Cemal, Konya ve Milli Mücadele
Konya`da vali bulunan Cemal Bey, Ferit Paşa Hükümetinin Anadolu`da önemli bir dayanak noktası durumuna geldi. Mondros Mütarekesi sonrası Konya’da millî faaliyetlerin gelişmemesi için Damat Ferit Paşa tarafından özellikle Konya Valiliğine tayin edildi (28 Kasım 1918). 1919’da Konya Valisi iken Konya ve Bozkır yörelerinde millî kuvvetlere karşı çıkarılan isyanların düzenlenmesinde birinci derecede rol oynadığı ithamı karşısında İstanbul’a kaçtı. Kuva-yı Milliye’ye karşı faaliyetlerde bulundu. Damat Ferit Hükümeti’nde Dâhiliye Nazırı oldu. Konya Valiliği döneminde Damat Ferit Hükümeti’nin Konya’daki eli, beyni, her şeyi oldu. Cemal Bey Konya’yı terk edinceye kadar Konya’da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulamadı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra vatana ihanetten yargılanan Cemal Bey, “Yüz Ellilikler” listesine alınarak yurt dışına sürgün edildi.
Reklam
Damat Ferit
Kendisini sevdirmek için basına "Fransızlarla savaş ilan etmek, insanlığa savaş ilan etmektir," demecini verdi. Akabinde İngiliz Yüksek Komiser Yardımcısı Amiral Webb'i ziyaret edip bğtün ümidinin İngiliz yönetimine dayandığını bildirdi ve yeni tutuklamaların kısa süre içimde başlayacağını taahhüt etti.
Sayfa 163Kitabı okudu
İşgalcilerin memnuniyetinin farkında olan Vahdettin, büyük bir görevi yerine getirmiş olmanın hissiyatıyla Damat Ferit'i aracı kılarak İngilizlere başvurup tarihi bir teklifte bulundu. İngiliz Yüksek Komiseri Calthorpe'la görüşen Damat Ferit, Osmanlı İmparatorluğu'nun İngilizlere mandası altına alınmasını önerdi.
Sayfa 163Kitabı okudu
Sultan, İttihatçıları adım adım tasfiye ediyor ve bunu yaparken eski İttihatçıları devşirmekten, anayasayı çiğnemekten ve Damat Ferit'i hatta işgalcilerin gölgesinde bölücü taleplerde bulunmaya hazırlanan azınlıkları dahi kullanmaktan çekinmiyordu.
19 Mayıs 1919 Devlet Operasyonudur!
Babıâli: 21 Mayıs 1919 Tel No: 1086 9'uncu Ordu Müfettişi Hz. Padişah'ın Fahri Yaveri Mirliva Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine Asker çıkarma (konusu) gerçi Mütarekenin yedinci bölümüne dayanıyorsa da bu konuda gereken girişimlerin yapılması tabiidir. Hamit Bey, muvafakatı alındıkta derhal memuriyetini yapmak üzere o tarafa süratle gönderilecektir. Sağ-salim Samsun'a ulaşmış buyurduğunuzdan doğan sevincimizle, bütün işlerinizde yüksek başarılar sağlamanızı dilerim. Yarın, gerektiği takdirde, ayrıca bir telgrafla durumdan zatı âlilerini haberdar etmekte gecikmeyeceğim, efendim. Sadrazam Damat Ferit
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.