Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mekân, telekomünikasyonun yarattığı bir “küresel köy”e ve ekonomik ve ekolojik karşılıklı bağımlılıklardan örülmüş bir “uzay gemisi dünya”ya doğru küçüldükçe ve zaman ufkumuz sonunda içinde bulunduğumuz andan başka bir şey kalmamacasına kısaldıkça, mekânsal ve zamansal dünyalarımızın sıkışması duygusunun hâkimiyetiyle başa çıkma zorunluluğuyla karşı karşıya kalırız.
Sayfa 270
Bugün teknolojik olarak genişlemiş ve güçlenmiş göz, maddenin ve uzayın derinine nüfuz etmekte ve insana yeryüzünün karşıt kı­sımlarına aynı anda bakma olanağı vermektedir. Zamanın deneyimi ve mekanın deneyimi hız aracılığıyla birbiriyle kaynaşmıştır (David Harvey "zaman-mekan sıkışması"mefhumunu kullanıyor) ve bu­nun sonucu olarak iki boyutun açık biçimde tersyüz oluşuna tanık­lık etmekteyiz: zamanın mekansallaşması ve mekanın zamansallaş­ması.
Reklam
giriş
“Zaman/mekân sıkışması”* terimi, insanlık durumunun para­ metrelerinde süregiden çok yönlü dönüşümü özetler. Bu sıkışmanın toplumsal nedenlerine ve sonuçlarına bakıldığında, küreselleşme sürecinin genellikle varsayılan ortak etkilere sahip olmadığı gün gibi ortaya çıkacaktır. Zaman ve mekânın kullanımları hem keskin bir şekilde farklılaşmış hem de
Sayfa 8 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
David Harvey-Zaman Mekan Sıkışması
Zaman mekan sıkışmasının gündelik hayatta görünürlüğü olan 5 sonucu: 1. Gelip geçiciliktir. 2. Anındalık 3. Kısa vadelilik ve geçicilik 4. Gösterge ve imajların üretimi 5. Gösterge ve imajların gerçeklik düzeyinde algılanması. Yani simülasyonların orijinalinden daha gerçek olduğunun kabullenilmesidir.
Sayfa 128 - Ketebe YayıneviKitabı okudu
Modern mekânın dönüşümüne ve zamanla ilişkisine dair çalışmalar yapan bir diğer düşünür David Harvey’dir. Harvey (2003) Sosyal Adalet ve Şehir adlı eserinde temel görüşlerine yer vermiştir. Modern mekânın üzerinde şekillenen kapitalist üretim ve tüketim süreçlerinin sosyal adaletsizliklerin kaynağı olduğunu ifade eden Harvey’e göre mekân âdeta
Sayfa 128Kitabı okudu