Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Diş Kirası : Yemeği yemiş olan misafire;konağında yemek yiyip,konak sahibinin sevap işlemesine vesile olduğu için teşekküren verilen bir hediyeydi.Osmanlılar zamanında,Ramazan boyunca aldığı diş kiraları ile gelecek Ramazan’a kadar geçinen insanların olduğu kaydedilmektedir.
Hiçbir millete nasip olmayan pırıl pırıl bir tarihimiz var. Kara lekesi olmayan ama karşımızdaki bütün dünya ve içimizdeki işbirlikçilerince karartmaya uğramış bir geçmişe sahibiz. Hiç kimseye ne borcu ne de dokunmuş kötülüğü olan, ama herkesten bir dolu alacağı ve herkese iyiliği bulunan bir milletiz. Bize kötülüğü dokunanlar dönüp bir de diş kirası istiyorlar; iyilik yaptıklarımız ise onların yanında saf tutuyorlar. Olsun, biz bugünlere onların lütfuyla gelmedik ki bundan sonraki 'hayatta kalma' hesaplarımızda onları nazara alalım. Türk olmak zor iş ama mutlu olmak için yeterli.
Sayfa 258 - PdfKitabı okudu
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Acı dünya kirası mıdır,bilmem? Şayet öyleyse ne uğruna ödenir, yaşamak için mi,mutlu anlara karşılık mı?Bir de o acıyı hep hissedenler vardır.Ne yapsa nereye gitse silinmez acı,hani tebdili mekânın ferahlık getiremediği kişiler.Kitaptaki öykü kişileri genel olarak böyle. Her öykü bir başka kişinin başka acısını anlatıyor.Umutla biten öyküler
Kamburuma Üç Sebep
Kamburuma Üç SebepRecep Kayalı · Bilge Kültür Sanat · 2020270 okunma
Hiçbir millete nasip olmayan pırıl pırıl bir tarihimiz var. Kara lekesi olmayan ama karşımızdaki bütün dünya ve içimizdeki iş birlikçilerince karartmaya uğramış bir geçmişe sahibiz. Hiç kimseye ne borcu ne de dokunmuş kötülüğü olan, ama herkesten bir dolu alacağı ve herkese iyiliği bulunan bir milletiz. Bize kötülüğü dokunanlar dönüp bir de diş kirası istiyorlar, iyilik yaptıklarımız ise onların yanında saf tutuyorlar. Olsun, biz bugünlere onların lütfuyla gelmedik ki bundan sonraki 'hayatta kalma' hesaplarımızda onları nazara alalım. Türk olmak zor iş ama mutlu olmak için yeterli.
Sayfa 304
Hiç kimseye ne borcu ne de dokunmuş kötülüğü olan ama herkesten bir dolu alacağı ve herkese iyiliği bulunan bir milletiz. Bize kötülüğü dokunanlar dönüp birde diş kirası istiyorlar, iyilik yaptıklarımız ise onların yanında saf tutuyorlar. Olsun, biz bugünlere onların lütfuyla gelmedik ki bundan sonraki 'hayatta kalma' hesaplarımızda onları nazara alalım. Türk olmak zor iş ama mutlu olmak için yeterli.
Sayfa 304 - Kripto 22. BaskıKitabı okudu
Medeniyet teferruatta gizlidir.
Diş Kirası Osmanlı devleti zamanında Ramazan ayında iftara davet edilen misafirlere, ev sahibinin sevap işlemesine vesile olduğu için teşekkür babında verilen hediyeye diş kirası denilmektedir. Diş kirası adındaki bu hediyenin nahif gerekçesi her ne kadar davetlilerin o gece zahmet edip gelerek ev sahibinin sevap kazanmasını sağlamaları gibi sunulsa da asıl amaç, bu sebeple insanlara yardımda bulunmak, onları sevindirmektir.
Reklam
Osmanlı'da diş kirası geleneği
Osmanlı Devleti’nde vükelâ ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği verilmesi yerleşmiş bir gelenekti. Bu iftarlarda misafirlere ve özellikle fakirlere yemekten sonra diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler dağıtılırdı. Bazı kaynaklarda, Fâtih Sultan Mehmed’in vezîriâzamı Mahmud Paşa’nın tertip ettiği ziyafetlerde pilâv
DİŞ KİRASI VE ASIL MAKSATI
Osmanlı devrinde zengin köşk veya konaklarda civar halkın için de sokaklar hazırlanır, kim gelirse gelsin içeriye alınırdı. Misafirler iftarını yapıp teravih namazına gitmek için kalktıklarında konak sahibi kadife kese içerisine koyduğu altın veya gümüş paraları diş kirası olarak verirdi. İlk defa Fatih Sultan Mehmet Han'ın sadrazamı olan Mahmud paşa tarafından uygulandığı sanılan bu âdet gereğince iftara katılanlar dişlerini davet sahibinin zevkine kiralamış oluyorlardı. Diş kirası denilen bu hediyenin zarif gerekçesi her ne kadar davetlilerin o gece zahmet edip gelerek, hane sahibinin sevap kazanmasına vesile olması gibi sunulsa da aslında amaç bu sebeple muhtaçlara yardımda bulunmak, onları sevindirmektir. daha az
Sultan Hamid devrinde teşrifat sırasıyla Yıldız Sarayına iftara davet edilenlere birer maaş nispetinde diş kirası vermek usuldendi. Sultan saraylarındaki davetlere gidenler de sanat ve derecelerine göre muhtelif kıymetli cigara ağızlığı, tabaka, saat yüzük vs gbi hediyelerle taltif edilirlerdi. Kadınlara para vermek adet değildi. Onlara mutlaka hediye verilirdi.
Sayfa 26 - Akıl Fikir YayınlarıKitabı okudu
121 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.