Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ceyhun Demir

Ceyhun Demir
@dmrceyhun
"Manevi mirasım, bilim ve akıldır." /Mustafa Kemal Atatürk/
Sabitlenmiş gönderi
"Memento quia pulvis es, et in pulverem reverteris." "Toz olduğunu ve yine toz olacağını hatırla."
Reklam
Biz istiyoruz ki, bu memlekette yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, bu toprakları dolduran milyonların yararına olsun. Herhangi bir karar alınırken, İzmir'deki ortak tüccar, İstanbul'daki ahbap milyoner değil, bu kararların altında beli bükülen, çoluk çocuk inleyen yığınlar göz önünde tutulsun.
YKY-22. BaskıKitabı okuyor
Milletin içtimai seviyesinin yükselmesine engel olmak için demagojiden cinayete kadar her vasıtaya başvuranlara "milliyetçi" dediler. Hak edilmemiş rahatlarını, çalınmış servetlerini muhafaza için yabancı emellere hizmet edenlere "milliyetçi" dediler, yurduna saldıran düşmanla işbirliği edenlere, düşman hesabına kendi milletini kurşuna dizdirenlere, milletin kurtuluş hamlesine ön ayak olabileceklerin kökünü kazımak için kendi yüksek mekteplerini kapatıp talebesini toplama kamplarına yahut mecburi iş yerlerine gönderenlere "milliyetçi" dediler; hulasa; insanlık namına mukaddes ne varsa hepsini keyifleri ve menfaatleri uğruna çiğneyenlere "milliyetçi" dediler.
YKY-22. BaskıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ceyhun Demir
Bir kitabı okumaya başladı
Markopaşa Yazıları ve Ötekiler
Markopaşa Yazıları ve ÖtekilerSabahattin Ali
8.8/10 · 2.324 okunma
344 syf.
·
Puan vermedi
·
292 günde okudu
Yakın Tarih İçin Anahtar
Yakın Tarih İçin AnahtarSinan Meydan
9.3/10 · 104 okunma
Reklam
Laik devlette siyasal egemenlik dinsel ve Tanrısal kaynaklı değildir, laik devlette egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Laik devlette hukuk dini kurallara değil, binlerce yıllık insanlık tarihinden edinilen tecrübenin eseri dünyevi kurallara dayalıdır. Laik devlette eğitim "değişmez" dinsel bilgiye değil, akılla, deney ve gözlemle elde edilen "değişebilir" bilimsel bilgiye dayalıdır.
Laikliğin Tarihsel Temelleri
Eski Yunanca "laikos" sözcüğünden gelen laiklik, Ortaçağ'da Batı'da "Ruhban sınıfından olmayanları" tanımlamak için kullanılıyordu. 5. yüzyılda Papa I. Gelasius'un ortaya attığı "iki otorite" teorisine göre toplumda siyasi ve dini otorite arasında denge vardır. Ancak zamanla dini otorite (kilise), siyasal otorite üzerinde hâkimiyet kurmuştur. Avrupa'da "dini otoriteye" karşı başlayan uzun soluklu mücadele (Reform, Rönesans, Aydınlanma Dönemi) sonunda laik devlet modeli ortaya çıkmıştır. Batı'da laiklik; devleti, siyaseti, hukuku, eğitimi, bilimi "dinsel vesayetten kurtarma mücadelesi" olarak doğmuştur.
288 syf.
·
Puan vermedi
·
39 günde okudu
Tanrı'nın Kapısını Çalan Bilim
Tanrı'nın Kapısını Çalan BilimCarl Sagan
8.5/10 · 856 okunma
"Önemli olan inanma isteği değildir, araştırıp bulma isteğidir ve biri diğerinin tersidir."
"Ne olduğumu ve neden burada olduğumu bilmeden, yaşam imkânsızdır." Lev Tolstoy, Anna Karenina
Reklam
Yerküre'ye uzaydan baktığımızda hayret uyandırıyor. Ulusal sınırlar yok. Bunlar insanlar tarafından çizilmiş, tıpkı ekvator çizgisi, Yengeç Dönencesi, Oğlak Dönencesi gibi. Gezegene bakıyorsunuz, Doğa'nın bir gerçeği. Gezegende hayat Doğa'nın gerçeği ve gezegeni tehlikeye sokan siyasal ayrımlar insanoğlunun imalatı. Sina Dağı'ndan indirilmedi bunlar. Bu küçük dünyadaki tüm varlıklar, birbirlerine, karşılıklı olarak bağımlıdırlar.
Temel sözleşme, doğal eşitliği ortadan kaldırmak şöyle dursun, tam tersine, doğanın insanlar arasına koyduğu maddesel eşitsizlik yerine manevi ve haklı bir eşitlik getirir. İnsanlar güç ve zekâ bakımından olmasalar da sözleşme ve hak hukuk yoluyla eşit olurlar.
Toplum Hali
Doğal yaşama halinden toplum düzenine geçiş, insanda çok önemli bir değişiklik yapar: Davranışındaki içgüdünün yerine adaleti koyar, daha önce yoksun olduğu değer ölçüsünü verir ona.
Savaşa yol açan, insanlar arasındaki ilişkiler değil, olaylar arasındaki ilişkilerdir.
Özgürlüğünden vazgeçmek, insan olma niteliğinde, insanlık haklarından, hatta ödevlerinden vazgeçmek demektir.
Grotius diyor ki: "Bir insan özgürlüğünden vazgeçip bir efendinin kölesi olabiliyor da, neden bütün bir ulus kendi özgürlüğünü aktarıp bir kralın buyruğuna giremesin."
567 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.