Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün yazdığı “Kusursuz Cinayet” kitabı çıktı… Kusursuz Cinayet var mıdır, yok mudur? Kusursuz cinayetlerin peşinde adli tıp ve adli bilimler… İnsan vücudu ilk ne zaman kesilerek incelenmeye başladı ve otopsinin tarihsel gelişim süreci? Rembrant’ın Dr.Tulp’un Anatomi Dersi tablosunun esrarı… Yürüyen
İçinden Kitap Geçen Filmler
Inglourious Basterds 🥇 Bu sahnede Shosanna Dreyfus bir elinde Leslie Charteris’in Le Saint à New York kitabı, 📖 bir elinde sigarası, 🚬 önünde içeceği 🍷ile köşesine çekilmiş her şeyden ve herkesten uzak, başına gelenler gelmiş ve daha geleceklerden de habersiz, umarsız bir anın -benim şahsen yaşamak istediğim bir an- karesiyle ölümsüzleşiyor. ♾️ Sahneyi her izlediğimde insanın bazen başından geçen travma ve dramlara, yaşadığı acı ve kayıplara, hissettiği keder ve korkulara rağmen avuntuyu okumakta, kitaplarda, bir kitabın sayfalarını karıştırmakta, bir satırın altını çizmekte, bir kitap rafına göz atmakta bulabileceğini ve bunların da kendisine çok iyi gelebileceğini düşünürüm belki de gelmez bilemiyorum ama her şartta ve her zaman okumayı aklının bir köşesinde tutmak, buna fırsat yaratmaya çalışmak tutunulacak bir umut, değil midir?
Reklam
Öneri
"Gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır" Emile Zola. Dreyfus Davası adlı kitabını mutlaka okumalısınız. Keşke herkes Emile Zola gibi her zaman ve her koşulda doğrunun yanında olsa...
"Suçluyorum...!" by Émile Zola
"Çok önemli tarihsel bir olay da, Dreyfus olayıdır; bu olay da, bu gözlemler dizisi içine girer; bunun nedeni "sezarizme" yol açmış olması değil, bunun tam aksi bir nedendendir: Çünkü hazırlanmakta olan açıkça gerici nitelikte bir sezarizmin gerçekleşmesine engel olmuştu. Bütün Dreyfus hareketi dikkat çekicidir. Çünkü, egemen toplumsal bloktan olan öğeleri, blokun en gerici bölümünün sezarizminin ipliğini pazara çıkardı."
Hapishane Defterleri
Hapishane Defterleri
s.316
J'accuse!
J'accuse!
Dreyfus davası görülüyordu. Birden gür bir sesle bağırdi gözlüklerini sertçe koydu önündeki masaya : "Durun yanlış yapıyorsunuz bir masumun hakkını savunuyorum.O bir masum! O suçsuzdur. Beyler. Gerçek yürüyor onu kimse durduramaz !" diye haykıran büyük yazar Emile Zola'ydı.
Edebiyat Dünyası Devlet Üstüdür
Dreyfus ve E Zola’nın anısına; saygıyla… Hiçbir resmi kurum ve kuruluş, Hiçbir siyasi parti ve STK, Hiçbir örgüt ve aşiret, Hiçbir cemaat ve tarikat, Hiç kimse, ama hiç kimse; Filozoflar’a, Şairler’e ve Yazarlar’a Talimat veremez; Emrivaki yapamaz. Evrensel insan hakları yasalarında da ön görüldüğü gibi: Filozoflar, Şairler ve Yazarlar Devlet üstü insanlardırlar; Savcılar ve Hakimler, önlerinde eğilin. Onların devlete karşı olan hür sesi, Adalet gereğinin gereksinimlerini Sizlere hatırlatmak içindir; Savcılar ve Hakimler, önlerinde eğilin. Deniz Sarıtop Yaşam Fanzin Ağustos 1023
Reklam
Bir gecede olmadı, aydınlanma dediğimiz süreç...
Fransız Devrimi, ahlâk çöküp insanların ayaklarının altına düştüğünde değil, boş midelerin sesi üzerine çıktı. Ve Avrupa, Orta Çağ'dan bugüne Engizisyon Mahkemeleri, Dreyfus Davası ve aydınların katledilişi ile bugünlere geldi. Asırlar içinde olagelen bir aydınlanmayı kısa bir sürede beklemek yerine üretmek ve çalışma gayreti içinde olmak gerekir. Rönesans ve reformlar için o kafaların yetişeceği ortamların hazırlanması gerekir.
Kitaplarda karşımıza çıkan tarihsel olayları bilmek, okumamızın niteliğini artırır. Fransız Edebiyatında sıklıkla karşımıza çıkan Dreyfus Davası nedir, bu davanın büyük yazar Emile Zola ile ilişkisi nedir, bunlar üzerine konuştuğum video YouTube'da yayında. youtu.be/AiH5Jrj_2bg İyi seyirler, iyi pazarlar.
“Toplumu İkiye Ayıran Dava”
Dreyfus Olayı
Dreyfus Olayı
Aşağıdaki yazı için bkz. Cemil Meriç, Mağaradakiler, sayfa:15, İletişim Yayınları Dreyfus’ü hatırlarsınız: Casusluk yaptı diye tutuklanan kurmay yüzbaşı. Dünya umumi efkârını yıllarca uğraştıran Dreyfus davası, Fransız siyasî hayatının en unutulmaz sayfalarından biri. Bir yanda devlet… Kilisesi, ordusu, genelkurmayı ve bütün saygıdeğer müesseseleri ile Fransa. Ötede adalet ve hakikate susamış bir avuç yazar. 14 Ocak 1893 tarihli L’Aurore gazetesi Entelektüellerin Beyannamesi’ ni yayımlar. Kurulu düzene karşı bir savaş ilanıdır bu beyanname. Gelenekle kalem arasındaki bu savaşın başkahramanı Zola, çağın en belirgin entellektüel tipi. O tarihten sonra entellektüel, yazı veya söz aracılığı ile toplumun şuurlanmasına yardım eden kişi olur. Yol gösteren, aydınlatan, itham eden kişi. Kelime sol’un bayrağıdır artık.
2023 okumalarım
1. Zeynep Akıncı Pınar-Türk Psikiyatristin Divanı 295 Sayfa 2.Çiğdem Kağıtçıbaşı-Benlik,Aile ve İnsan Gelişimi 463 Sayfa 3.Sharon M.Draper-İçimdeki Müzik 255 Sayfa 4.Sharon M.Draper-İçimdeki Melodi 316 Sayfa 5.Emre Caner-Kaplumbağa Terbiyecisi 342 sayfa 6.Mark Wolynn-Seninle Başlamadı 279 Sayfa 7.Mark Wolynn-Seninle Başlamadı Günlüğü 192
Reklam
Kitap okuma perileri nerdesiniz... Sjsjakdksls
Kitap okuyamama hastalığına yakalandım. Martin Eden ve Dreyfus Olayı iki kitapta elimde sürünüyor. Ocak ayı bitmek üzere 1 kitap bitirebildim. Lütfen biri üzerime kitap okuma isteği fırlatsın 🥺
Ulusal savunmanın hangi ellerde bulunduğunu, yurdun yazgısının kararlaştırıldığı bu kutsal sığınağın nasıl bir aşağılık entrika, dedikodu ve hırsızlık yuvası olduğunu bildiklerinden, olası bir savaş karşısında endişe içinde titreyen öyle çok insan tanıyorum ki! Dreyfus olayının, talihsiz bir insanın, bir “pis Yahudi”nin kurban edilişinin, bu kuruma tuttuğu korkunç ışık karşısında dehşete düşüyor insan. 
Emile Zola
Emile Zola
Suçluyorum
Suçluyorum
Emile Zola
Emile Zola
'nın otel odasında ölü halde bulunması hala gizliliğini koruyan büyük sırdır. Fransa'nın faşist derin devleti "Dreyfus Davası"nın intikamını almış olabilir. Nice aydınlar ülkelerin faşist derin devletlerinin kurbanı oldular ve oluyorlar.
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.