Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bəxtiyar Əliyev

Yönetebilme Yetersizliği
Halife-i Ruy-i Zemin Hazrrtleri, İslamın kılıcı, Allah'ın yeryüzündeki gölgesi, Devlet-i Aliyye-nin şevketlu Padişahı; yüzsüzlerin, arsızların, hırsızların arasında, onlara güvenerek ve onların yaptıklarını durduramayarak geçiriyordu hayatını. Kendi ahlaklarına sadık kalmayanların Padişaha hiç sadık kalmayacaklarını öğrendiğinde vakit çok geç olacaktı.
Sayfa 272 - Everest YayıneviKitabı okudu
Reklam
Gelişim İhtiyaçları
Farklı eğitim düzeylerinde bulunan öğrencilerin, özellikle rehberlik hizmetleri açısından esas alınan iki grup temel ihtiyaçları söz konusudur: 1. Yaşamın her döneminde geçerli olan ve sürekli doyurulması gereken temel ihtiyaçlar 2. Değişik yaşam dönemlerine özgü gelişimsel ihtiyaçlar
Sayfa 34 - NobelKitabı okudu
Rehbrelik Hizmetleri
Rehberlik, her yaştaki bireylere; kendilerini tanıma, kabul etme ve geliştirmeleri sürecinde gerekli yeterlilikleri ve yaşam donanımlarını kazanmaları için profesyonel kişilerce yapılan psikolojik destek hismetleridir.
Sayfa 7 - NobelKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim
Çağdaş bilimsel anlayışa göre eğitim; bireyin bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerinin kendisi ve toplumu için en uygun şekilde gelişmesi sürecidir.
Sayfa 3 - NobelKitabı okudu
Kişisel Rehberlik
Kurallar daha sağlıklı ve daha düzenli yaşamak içindir, yaşamı SINIRLAMAK, ÇEKİLMEZ HALE GETİRMEK için DEĞİL.
Sayfa 108 - NobelKitabı okudu
Reklam
Kişisel Rehberlik
İnsan davranışını onun öznel gerçeği tayin eder. İnsan davranışlarını değiştirmek için önce onun öznel gerçeğini değiştirmek lazım.
Sayfa 100 - NobelKitabı okudu
Biyolojik Ritm
Hızlanmış bir biyolojik ritim, çocuğun his dünyasının artık algılamada zayıf kalacağının da bir işaretidir. Zira bir insan hızlı yaşamaya başlarsa, algılaması zayıflar. Algının azaıması, hissetmeyi de azaltır. Hissetmesi azalan bir kişinin duygu dünyası yeterince hassas değildir. Yavaş-yavaş duyarsızalaşmaya başlar. Anadolu pedagojisinde bu duruma “arsızlaşma” adı verilmektedir. Belki de bir çocuğun yetiştirilmesinde en çok korkulacak şey, onun duygu dünyasının böyle kaybetmiş olmasıdır.
Ebeveynlik
Kendi korkularımızı çocuklara yansıtarak aldığımız tedbirler, kişiliklerinin sağlam bir zemine oturmasını engellemiş oluyor ve biz bunu farketmiyoruz.
Reklam
Anne-Baba ve Çocuk Arasındaki Savaşlar
Çocuklar kendilerine birtakım davranışlar kazandırılması için ruhlarının incitiliyor olması karşısında “bilinçsizce” bir “izzet savaşı”na girişirler. Anne-baba çocuğun “aslında” kendisini korumak için girdiği bu izzet savaşını anlamaz ve çocuğu daha sert bir çatışmaya doğru giderse, ortaya çıkan sonuç her halukarda hüsrandır. Zira bu savaş, çocuk tarafından kazanılırsa, çocuk anne-babasına karşı ikinci bir savaş başlatır: “iktidar savaşı”… Aslında çocuğun anne-babası ile giriştiği bu iktidar savaşı, çocuğun kendisini anne-babasından her an koruma çabasıdır. Dahası, çocuk iktidarı onlara kaptırması halinde, kendi izzetinin kırılacağının korkusunu taşır ve bu korkukunun verdiği bir hırçınlık yaşar. Çocukla girişilen – illk savaş olan – izzet savaşında çocuk yenik düşerse, bu çocuğun izzetini kaybetmesi anlamına gelir. İşte bu durum, insan yaşamının en trajik yanıdır. Çocuk kendi duygu dünyasını ortaya koymak yerine, artık yenik düştüğü anne-babasına kendi ruhunu teslim etmeyi kabullenmiştir.
Baskı İle Davranış Öğretmek
Yani çocuğunu baskı ile davranış öğreteceğini zanneden anne-babalar bilmelidirler ki, baskılar belli davranışlar kazandırsa da, çocukların kişilik ve karakterini yıprattığından, kazanılmış davranışların kaybolan değerlerin yanında öemi bir hiç hükmündedir. Zira kişiliği gelişmemiş bir çocuk, aile için tam bir beladır. Yalan söyler, hırsızlık yapar, maalesef kişiliği olmayan bir çocuğun namus bilinci de olmaz.
Güven Duygusu
Bir çocuğun, çocukluk sırrına göre şekil alabilmesi, ancak dışa vurduğu dünyasını olduğu gibi kabul edebilen bir ebeveynin varlığıyla mümkündür. … Çocuk olduğu gibi olamıyor ise, bu çocuğun kaybettiği ilk duygu “güven” duygusudur. … Çocuk güven ortamı oluşmadan kişiliğini ortaya koyamaz. … Çocuklarda davranış eğitiminden önce, güven ve sükunet eğitimi başlamış olmalıdır.
Aklını Kullanmak ve ya Üçkağıtçılık
Ayvaz böyle bir ortamda büyüdü. Aile ortamlarında sevgi vardı, çocuklar sevilirlerdi ama bağımlı kılınırlardı, akıllı olmak, aklını kullanmak övülürdü ama çocukların akıllarını açıkça kullanmaları, bir fikir ya da yaratıcılık sergilemeleri babaya saygısızlık sayılırdı. Akıllı olmalıydın ama aklını açıkça kullanmamalıydın. Ev ortamlarında adetâ bir 'gizli akıl ahlakı' vardı. Bu ortam, görünürde saygılı ama alttan alta istemeden üçkâğıtçı üreten bir ortamdı.
Remzi KitabeviKitabı okudu
Okumak, Denemek, Düşünmek
"Bir abi bulup danışmak, ihtiyar bilgeye yol sormak masallarda kaldı. Okuyup veri toplamak ve kendi aklını kullanarak bir sonuca varmak yerine, Doğu tarzı tembellikle, konuşarak bir bilenden öğüt almak geçmişte kaldı. Kimi öğrenci okur, dener, düşünür. Kimi öğrenci ise çalışkan bir arkadaşına anlattırır konuyu, dinleyerek öğrenir; sonra da 'Ben dinleyerek öğreniyorum' der. Bu belki bir tercihtir, belki de tembellik."
Remzi KitabeviKitabı okudu
2.677 öğeden 2.641 ile 2.655 arasındakiler gösteriliyor.