Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekin Yaşar

Ekin Yaşar
@ekinyasar
Kafamdaki sınırları yok edeyim derken zihnime saplanan, benliğim dışındaki her şeyi önemsiz kılan kronik bir baş ağrısıyla uğraşıyorum. Sanırım ben kendi varlığımı kendime, bu ağrıyla açıklıyorum.
10 okur puanı
Mayıs 2020 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
160 syf.
·
Puan vermedi
tipler ve ideolojiler
Aileyi toplumun merceği olarak kullanmak, sosyal olayları gözlemleme yeteneğiyle aklıma kazınan Güntekin'in bu kitaptaki başarısıdır bana kalırsa. Modernleşme ve batılılaşma meltemlerinin dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemde temkinli bir uyarı ve sessiz bir çığlık görevi görür. Aile içindeki çatışmalar, bozulmalar, çöküşler bütün toplumun durumuna ayna tutan en küçük birimdir ve her biri birer tip olan karakterlerin karikatürize biçimde peşinden gittikleri rotaları bu durumu en çarpıcı ve dramatik şekilde anlatmak için incelikle kurulmuştur. Neticesinde en ahlaklı şahsiyet bile şartlar bunu gerektirdiğinde etik değer yargılarını kaybedebilir, ayaklar altına alınmasına göz yumabilir. Kan dondurucu, değil mi?
Yaprak Dökümü
Yaprak DökümüReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 201628,6bin okunma
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
yine hırs sonucu keşfedilmiş bir şeyler
Mitoloji hakkında bilgisizken yaşamaya daha ne kadar devam edeceğim diyerek, canıma tak ettiği için araştırmaya başlamıştım. Çünkü nereden baksanız elime aldığım on kitaptan ikisinde ya tragedyalara atıflar, ya mitolojik karakterlere referanslar bulunuyordu. Homeros Destanları gibi antik metinler ya da Akhilleus'un Şarkısı, Ben Kirke gibi modern kitapları okumama da engel teşkil ediyordu elbette. Öte yandan ufuk açıcı bir alan olduğuna inanıyordum, böylece bu kitaptan başlayarak bir yol çizdim. Resmen bambaşka bir dünyaya ait bir atlas görevi gördü. Özet niteliğinde, açık bir anlatım var. Temelin üzerine bir gökdelen inşa etmek için yeterince sağlam. Çalışırken eşzamanlı olarak yararlanabileceğiniz birkaç kaynağı daha bırakırsam -Yunan mitolojisine yoğunlaştığımı göz önüne alarak- yardımı olacağını umuyorum; Mitoloji Sözlüğü - Azra Erhat Yunan ve Roma Mitolojisi - Colette Estin & Helene Laporte Yunan Mitolojisi - Karl Kerenyi
Mitoloji 101
Mitoloji 101Kathleen Sears · Say Yayınları · 20212,698 okunma
303 syf.
·
Puan vermedi
baş ağrıma eşlik eden Veba'ya minnettarlık
Kendi kehanetimi kendim beslemişim sanki. Dün gece, sırf Albert Camus'nün diline duyduğum özlemle elime alıp rastgele bir sayfadan başladığım Veba'nın yarısına gelmeden covid olduğumu öğrendim. Şimdi elimde; sonunu bildiğim bir Camus hikayesi ve bilmediğim bir Tanrı deneyi olmak üzere iki elim salgın vakası var. Gerçekten eğleniyorum.
Veba
VebaAlbert Camus · Can Yayınları · 202020,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
224 syf.
·
Puan vermedi
Sanat tarihine giriş için uygun ve isabetli bir kitap. Eserlere ait görseller, grafik tasarımları ve yönlendirmeler ile hem keyifli hem kullanışlı bir yapısı var. Fakat yine de sanatın tarihi gelişiminden önce kavramsal olarak sanat, sanatın farklı bağlamlardaki yeri ve sanat kavrayışı hakkında okumalar yapmak daha temele oturtulmuş bir birikime ulaşmanızı sağlayabilir. Böylece azami doyuma yaklaşabilirsiniz.
Sanatın Kısa Öyküsü
Sanatın Kısa ÖyküsüSusie Hodge · Hep Kitap · 2018355 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
müthiş eser, kötü sürpriz
Tüm günümü kara bulutlar altında geçirmemi sağlayan bir bilgiye vakıf oldum, daha henüz bitirmişken. Okuduğum Dorian Gray baskısı, sansür uygulamasından geçirilen versiyona aitmiş. Sansür; asla haz etmediğim bir kavram, ne zaman karşıma çıksa gerildiğim bir kelime iken elimdeki kitaba koyulmuş limitlerden de hiç hoşlanmadım haliyle. Yarın çıkıp Everest baskısını bulacağım. Oscar Wilde'ın inadının meyvesi bu harika kitap biraz da benim kaprislerimi çeksin istiyorum.
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Can Yayınları · 201873,4bin okunma
Reklam
·
Puan vermedi
yine inceleme içermeyen ve sadece kendimden bahsettiğim
Sürdürdüğüm çok çetrefilli bir araştırma kapsamında ütopya ve distopyalara balıklama daldım birkaç ay önce. İlk konuğum Thomas More'un Utopia'sıydı, şimdilerde vaktim varken bahsedeceğim. Tartıştık, uzlaştık, bazen kulaklarımı tıkadım ve biraz da onu hırpaladım. Yine de şimdi ilişkimiz daha sağlıklı görünüyor. Çünkü haftalarca birlikte yatıp kalktıktan sonra birbirimize biraz borçlandık. Zaten Utopia başlı başına, mevcut dünya düzeni insanlarına bir yenisini ihtimal kılma borcu bilinerek yazılmış bir kitap sanıyorum. Kavramsal olarak ütopyanın çıkış noktası bu 'ihtimal'. Çağlar öncesinde yaratılmış, Platon'un Devlet'i gibi ideal devlet arayışlarına şu an ütopya diyor oluşumuz da bu kitaptan ve kelimenin literatüre kazandırılışından sonra gerçekleşiyor zaten. Bir sürü başlık altında incelenebilecek; hukuk ve yönetimden eğitime, ekonomiden aile yapısı ve inançlara kadar toplumun ihtiyaç duyduğu her başlığa yer veriliyor kitapta. Basit, şüpheye yer bırakmayacak ve tam bir düzen atmosferinin hakim olduğu Utopia adası. Ulaşmanın imkansız olması, düşlememize engel olmuyor değil mi?
Utopia
UtopiaThomas More · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202020,5bin okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
hakan günday ve ona olan hayranlığım haricinde hiçbir şey ile ilgili olmayan
Kendimi Hakan Günday okurken gözlemlemek isterdim. Kaşlarımın nasıl çatıldığını, ağzımın açık kaldığını, göz bebeklerimin satırlar arasında nasıl açlıkla sektiğini. Külliyatı, düşünme biçimimin bir parçası haline gelmiş yıllardan bu yana. Onun karakterlerini görüyorum; cümleleri her sabah yürüdüğüm kaldırımlara tebeşirle yazılmış gibi, görüş açımın bir parçası. Kuyunun dibine daldığım halde kendimi ait ve güvende hissettiğim için özel belki de benim için. Ve yine, Zamir ile beklentilerimi paramparça etti, delip geçerek göğe yükseldi. Tam manasıyla zihinsel bir orgazm dalgası her satırı.
Zamir
ZamirHakan Günday · Doğan Kitap · 20214,592 okunma