Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
El-Musavvir
“O Allah ki, Hâlık’tır, Bâri’dir, Musavvir’dir. En güzel isimler O’nundur.” (Haşr, 59/24) Musavvir; varlıkları çeşitli şekillerde yaratan; yarattığı her varlığa ayrı bir şekil ve husûsiyet veren demektir. Hâlik, bâri ve musavvir isimlerinin üçü de yaratıcı anlamındadır. Bunlardan hâlik; bir örneği, eşi, benzeri olmaksızın ilk defa yaratan demektir. Bâri; yarattığı şeyi düzgün yaratan, yarattığı canlıları, organları yerli yerinde, uyumlu yaratan demektir. Musavvir de; yarattığı her şeye ayrı bir şekil, biçim ve husûsiyet veren demektir. Yeryüzünde bulunan milyarlarca insanın her bir organının bir diğerine benzemeyişi, Allah’ın yaratıcılığının mükemmelliğine delildir. Bu isimden nasip alan kullar, Allah’ın yarattığı her şeye hayranlıkla ve ibretle bakarlar.
" O Allah ki; kendisinden başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. Gayb ve şehadet bilgisinin sahibidir. O, (özünde merhamet sahibi olan) Er-Rahmån ve (rahmetini kullarına eriştiren) Er-Rahîm'dir. O Allah ki; O'ndan başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. (Mutlak hâkimiyet/egemenlik sahibi, mülkünde dilediği gibi tasarruf eden) El-Melik'tir. (Mukaddes, eksikliklerden münezzeh olan) El-Kuddûs'tür. (Tüm eksiklik ve kusurlardan münezzeh, kullarına esenlik veren) Es-Selâm'dır. (Kalplere iman ve güven veren) El-Mümin'dir. (Her şeyi kontrol eden, mutlak otorite ve håkimiyet sahibi olan) El-Müheymin'dir. (İzzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Aziz'dir. (Gönül kırıklıklarını gideren, her şeye boyun eğdiren) El-Cabbâr'dır. (En büyük olan ve kibir sahibi olan) El-Mütekebbir'dir. Allah, onların şirk koşmalarından münezzehtir. O Allah ki; (Her şeyi yoktan var edip yaratan) El-Halık'tır. (Kusursuz ve uyum içinde yaratan) El-Bâri'dir. (Yarattıklarına dilediği şekli veren) El-Musavvir'dir. En gü- zel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olan her şey O'nu tesbih eder. O, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Azîz, (hüküm ve hikmet sahibi olan) El-Hakîm'dir." ( Haşr/22-24 )
Reklam
el - Hâlık, el - Bâri ve el - Musavvir. Malumlarıdır ki bu üç ismin üçüde yaratmakla alakalıdır. Birincisi Allahın ‘taktir ettiği gibi yaratan’ oluşunu, ikincisi ‘örneği olmadan yaratan ‘kudretini, üçüncüsü ise ‘yarattığını şekil bir özellik veren, süsleyen’ idrakini gösterir.
11- El-Mütekebbir: "Büyüklükte eşi, benzeri olmayan." 12- El-Hâlık: "Yaratan, yoktan var eden." 13- El-Bâri: "Her şeyi kusursuz ve uyumlu yaratan." 14- El-Musavvir: ''Varlıklara şekil veren." 15- El-Gaffâr: "Günahları örten ve çok mağfiret eden." 16- El-Kahhâr: "Her şeye, her istediğini yapacak surette, galip ve hakim olan." 17- El-Vehhâb: "Karşılıksız hibeler veren, çok fazla ihsan eden." 18- Er-Rezzâk: "Bütün mahlükatın rızkını veren ve ihtiyacını karşılayan." 19- El-Fettâh: "Her türlü müşkülleri açan ve kolaylaştıran, darlıktan kurtaran. " 20- El-Alîm: "Gizli açık, geçmiş, gelecek, her şeyi en ince detaylarına kadar bilen." 21- El-Kâbıd: "Dilediğine darlık veren, sıkan, daraltan." 22- El-Bâsıt: "Dilediğine bolluk veren, açan, genişleten." 23- El-Hâfıd: "Dereceleri alçaltan" 24- Er-Râfi: "Şeref verip yükselten." 25- El-Mu'ız: "Dilediğini aziz eden, izzet veren."
Ölçüp biçip yaratan: El-Hâlık
On yedi ilahi ismi peş peşe zikreden Haşr suresinde yaratmanın birbirini takip eden üç safhasına işaret eden Hâlık, Bâri ve Musavvir isimleri peş peşe zikredilmiştir. Esma-i hüsnada eş anlamlılık kabul etmeyen Gazzali, bu üç ismin fonksiyonunu anlatabilmek için Hâlık'ın projelendiren mimara, Bâri'nin projeyi uygulayan mühendise, Musavvir'in de tezyinatçıya tekabül edebileceğini söyler. Hicr suresinin 86. ve Yâsîn suresinin 81. ayetlerinde geçen Hallâk ismi de Rabbimizin sürekli ve mükemmel bir şekilde yaratan olduğunu ifade eder. Allah Teâlâ'nın eşsiz yaratıcılığını ve bir kez yaratmakla bırakmayıp yarattıklarını her daim yeniden var etmeye devam ettiğini idrak etmek insanı daimi şükür makamında kılar. Zaten -kâinattaki yaratılışın sürekliliği bir tarafa- bedenlerimiz, zihinlerimiz ve bilinçlerimiz bir anlığına kesintisiz yaratılışın dışında kalsalar neler olacağını hayal etmek şükreden bir kul olmak için kâfidir.
El- Halık, El- Bari, El- Musavvir, Birincisi Allah'ın takdir ettiği gibi yaratan oluşunu, ikincisi 'örneği olmadan yaratan' kudretini, üçüncüsü ise yarattığına şekil ve özellik veren, süsleyen idrakin gösterir. ....burada sen demirin mıknatısı çektiğini zannedersin ama hakikatte güçlü olan, hareket halinde olan mıknatıstır ve mıknatıs demiri çeker. Hayat devam eder, zaman geçer, insanlar gider, bazen geri gelmezler, hatıralar kalır.... Sevgi de, aşk da bir imtihandır ki, sıklıkla birbirinin yerine geçip kalpleri yanıltır kızım. Hakikatte sevgiyle aşk arasındaki ilişki cömertlik ile israf, tutumluluk ile cimrilik arasındaki ilişki gibidir. Nasıl ki cömertliği aşan şeye israf, tutumluluğu aşan şeye de cimrilik deriz? Aşk dedikleri, sevginin bir adım ötesidir. Her aşkta sevgi vardır ama her sevgide aşk bulamayabilirsin. Sevgiye baş eğersen adı aşk olur .....bedenleri ruhlarıyla, kalpleri duygularıyla, zihinleri düşünceleriyle, akılları da fikirleriyle o alır emrinin altına, yakar, pişirir...... Aşk, bir çakmak taşıdır ki ateşi içinde gizlidir. İyilikler sevgiden doğar. Lakin sen yine de sevgini, gördüğün iyiliğe göre ölçme, KALBİNE GÖRE ÖLÇ, çünkü nefislerin özleri birbirine benzer yaratılmıştır
Reklam
El Halık
Rabbimizin yaratıcılığının çeşitli yönlerini vurgulayan başka isimler de vardir: Bâri, Musavvir, Muhyi, Mubdi, Bedi gibi... On yedi ilahi ismi peş peşe zikreden Haşr suresinde yaratmanın birbirini takip eden üç safhasına işaret eden Halik, Bari ve Musavvir isimleri peş peşe zikredilmiştir. Esma-i hüsnada eş anlamlılık kabul etmeyen Gazzâli, bu üç ismin fonksiyonunu anlatabilmek icin Hâlıkın projelendiren mimara, Barinin projeyi uygulayan mühendise, Musavvirin de tezyinatçıya tekabül edebileceğini söyler. Hicr suresinin 86. ve Yâsin suresinin 81. ayetlerinde geçen Hallâk ismi de Rabbimizin sürekli ve mükemmel bir şekilde yaratan olduğunu ifade eder. Allah Teala’nın eşsiz yaratıcılığını ve bir kez yaratmakla bırakmayıp yarattıklarını her daim yeniden var etmeye devam ettiğini idrak etmek insanı daimi şükür makamında kılar. Zaten -kâinattaki yaratılışın sürekliliği bir tarafa- bedenlerimiz, zihinlerimiz ve bilinçlerimiz bir anlığına kesintisiz yaratılışın dışında kalsalar neler olacağını hayal etmek şükreden bir kul olmak için kâfidir.
99
4.EL KUDDUS Her türlü noksanlıktan arınmış,pek temiz olan. 5.ES SELAM Her türlü kusurdan arınmış kullarına esenlik veren.Cennetliklere selam eden. 6.EL MÜMİN İmanı yastık eden,gönüllerde iman ışığı uyandıran,kendisine sığınanları koruyan,onlara güven ve rahatlık veren.
Ramazan ayına kadar Esma’ul Husna (7)
8. El-Müheymin (Gözeten ve koruyan) 9. El-Aziz (Mağlup edilmesi asla mümkün olmayan) 10. El-Cebbâr (İstediğini mutlak yapan, dilediğine muktedir olan) 11. El-Mütekebbir (Her şeyde büyüklüğünü gösteren) 12. El-Hâlık (Her şeyi yoktan var eden) 13. El-Bârî (Her şeyi uygun bir tarzda ve birbirine uygun yaratan) 14. El-Musavvir (Her şeye bir şekil ve hususiyet verip tasvir eden)
Yâ Allah celle celalühü
ALLAH ER - RAHMÂN ER - RAHÎM EL - MELİK EL - KUDDÛS ES - SELÂM EL - MÜ'MİN EL - MÜHEYMİN
Reklam
Kur’ân-ı Kerim’de geçen 99 «Esmaü’l-Hüsna»
1. er-Rahman 2. er-Rahîm, 3. el-Melik 4. el-Kuddûs 5. es-Selâm 6. el-Mümin 7. el-Müheymin 8. el-Azîz 9. el-Cabbar 10. elMütekebbir 11. el-Hâlık 12. el-Bâri 13. el-Musavvir 14. el-Gaffar 15. el-Kahhar 16. el-Vahhab 17. er-Rezzak 18. el-Fettah 19. el-Âlim 20. el-Kaabıd 21. el-Bâsıt 22. el-Hafid 23. er-Râfi 24. el-Muiz 25. elMüzill 26 es-Semi 27. el-Basir 28. el-Hakem 29. el-Adl 30. el-Lâtif 31. el-Halîm 32. el-Habîr 33. el-Azîm 34. el-Gafur 35. eş-şekûr 36. eI-Aliyy 37. el-Kebir 38. el-Hafiz 39 el-Mûkit 40. el-Hasîb 41. elCelîl 42. el-Kerim 43. er-Rakîb 44. el-Mûcib 45. el-Vâsi 46. elHakîm, 47. el-Vedud 48, el-Mecîd 49. el-Bâıs 50. eş-şehid 51. elHak 52. el-Vekil 53. el-Kavî 54. el-Metin 55. el-Velî 56. el-Hamîd 57. el-Muhsî 58. el-Mübdî 59. el-Muid 60. el-Muhyî. 61. el-Mümit 62. el-Hayy 63. el-Kayyûm 64. el-Vâcid 65. el-Mâcid 66. el-Vâhid 67. elAhad 68. es-Samed 69. el-Kaadir 70. el-Muktedir 71. el-Mukaddim 72. el-Muahhir 73. el-Evvel 74. el-Âhir 75. ez-Zâhir 76. el-Bâtın 77. el-Valî 78. el-Müteâli 79. el-Berr 80. et-Tevvab 81. el-Müntakîm 82. el-Afuvv 83. er-Rauf 84. Mâlik’ül Mülk 85. Zülcelâli ve’l-ikram 86. el-Muksit 87. el-Câmi 88. el-Ganî 89. el-Muğhi 90. el-Mâni 91. enNâfî 92. ed-Dârr 93. en-Nûr 94. el-Bedî 95 el-Hâdi 96. el-Bâki 97. el-Vâris 98. er-Reşit 99. es-Sâbur.
ESMA-ÜL HÜSNÂ ...
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹 Allah 'ü Teâlânın Tirmizi ’de Bildirilen 99 İsmi Şunlardır: 1- Allah: Her İsmin Vasfını İhtiva Eden Öz Adı. Kendinden Başka İlah Bulunmayan Tek Allah. Bu İsm-i Şerif, Cenâb-ı Hakk'ın Has İsmidir. Bu İtibarla Diğer İsimlerin İfade Ettiği Bütün Güzel Vasıfları Ve İlâhî Sıfatları İçine alır. Diğer İsimler İse, Yalnız
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.