Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
" O Allah ki; kendisinden başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. Gayb ve şehadet bilgisinin sahibidir. O, (özünde merhamet sahibi olan) Er-Rahmån ve (rahmetini kullarına eriştiren) Er-Rahîm'dir. O Allah ki; O'ndan başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. (Mutlak hâkimiyet/egemenlik sahibi, mülkünde dilediği gibi tasarruf eden) El-Melik'tir. (Mukaddes, eksikliklerden münezzeh olan) El-Kuddûs'tür. (Tüm eksiklik ve kusurlardan münezzeh, kullarına esenlik veren) Es-Selâm'dır. (Kalplere iman ve güven veren) El-Mümin'dir. (Her şeyi kontrol eden, mutlak otorite ve håkimiyet sahibi olan) El-Müheymin'dir. (İzzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Aziz'dir. (Gönül kırıklıklarını gideren, her şeye boyun eğdiren) El-Cabbâr'dır. (En büyük olan ve kibir sahibi olan) El-Mütekebbir'dir. Allah, onların şirk koşmalarından münezzehtir. O Allah ki; (Her şeyi yoktan var edip yaratan) El-Halık'tır. (Kusursuz ve uyum içinde yaratan) El-Bâri'dir. (Yarattıklarına dilediği şekli veren) El-Musavvir'dir. En gü- zel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olan her şey O'nu tesbih eder. O, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Azîz, (hüküm ve hikmet sahibi olan) El-Hakîm'dir." ( Haşr/22-24 )
7- El-Mü'min: "Güven veren, emin kılan, koruyan." 8- El-Müheymin: "Her şeyi görüp gözeten." 9- El-Azîz: "İzzet sahibi, her şeye galip olan."
Reklam
Bu hususta epey bir yol alıp mesafe kat etmiş olan Dr. İbrahim Kerim bazı hastalıklar için aşağıdaki tespit ettiği Esmâları tavsiye ediyor: Kemik Hastalığı İçin: El-Kaviyy Diz Hastalığı ve Ağrıları İçin: Er-Rauf Kalp Hastalığı İçin: En-Nûr Kalp Damarlarının Tıkanması: El-Vehhab Sinir Hastalığı: El-Muğnî Baş Ağrısı: El-Ğaniyy Guatr: El-Cebbâr Göz
Sayfa 59 - Hangi İsim, Hangi Derde Deva?Kitabı yarım bıraktı
El Müheymin
Sen ki bana verdiğini benden cennet karşılığı alıp benim için himaye edersin.
Allah’ım, ben sen şahit tutuyorum nitekim şahit olarak sen yetersin; ve nebîlerini, resullerini, meleklerini, arşını taşıyanları, göklerinde ve yerlerinde yaşayanları, onların içinde üstünde altında ve aralarında bulunanları şahit tutuyorum ki: Sen el-Melik, el-kuddûs, es-Selâm, elin el-Mümin, el-Müheymin, el-Azîz, el-Cabbâr el-Mütekebbir, yaratıcım rızık verenim ve her şeyin Rabbi olan Allah’sın. Sen tek ve hiçbir ortağı olmayansın. Sen zalimlerin söyleyegeldiği şeylerden mübarek ve çokça yücesin.
Görüp Gözeten: El-Müheymîn
Allah Teâlâ yarattığı mahlukatın varlığını sürdürebilmesi için gereken tüm şartları bilir, onları kollar, gözetir; amellerini, rızıklarını, ecellerini bilip muhafaza eder. Onları varlıklarını tehdit eden tehlikelerden korumak da bu ismin tecellilerindendir. Bu ismin kalp huzuruyla yakın ilişkisi vardır. Her şeyin farkında olan, tüm ihtiyaçlarımızı bilen ve onları gidermeye mutlak kudret sahibi olan, bizi en yakından gözetip kollayan bir Rabbimiz olduğunu bilmek; olmasını istediğimiz şeylerin bilindiğini, olduğunda O'nun ihsanı, olmadığında da O'nun takdiri olduğunu kabullenmek kâinatla kusursuz bir uyum içinde olmamızı sağlar. Huzurun kaynağı da budur.
Reklam
~• el-Müheymin •~
“el-Müheymin, kendi katında ve mülkünde olan her şeyi kendisine ait ve üzerinde bulunduğu her şey ile gören-adil kimse demektir. el-Müheymin, gizliyi ve açığı bilen; şükrü ve şikâyeti işiten; zarar ve sıkıntıyı giderendir. Bu makâmı gören kimse, kendi halini gözetir, vakitlerini muhafaza eder, nefeslerini sayar.”
Sayfa 63 - PDF- “İlâhî İsimler - el-Müheymin”
El-Müheyminﷻ
"El Müheymin" Her kim bu ismi yazıp üzerinde bulundurursa bütün malı ve rızkı Hak Teâlânın hıfzında ve emanında olur. Yine demişlerdir ki, bir kimse gusül eyleyip bu ismi 100 kere olursa o kimsenin dışı parlak ve nurlu olur.
El-Müheyminﷻ
Müheymin kelimesinin aslı "Müeymin"dir. Kolaylık için kelimedeki hemze harfi "ha" harfine dönüştürülmüştür. Arap dilinde bu tür dönüşümler vardır.
El-Müheyminﷻ
Bütün işleri yöneten, koruyan, gözeten, geliştirip varacağı noktaya ulaştıran. Yarattıklarının amellerini ecellerini ve rızklarını bilen demektir.
Reklam
El-Müheymin
El-Müheymin, kendi katında ve mülkünde olan her şeyi kendisine ait ve üzerinde bulunduğu her şey ile gören-adil kimse demektir. El-Müheymin, gizliyi ve açığı bilen; şükrü ve şikâyeti işiten; zarar ve sıkıntıyı giderendir. Bu makâmı gören kimse, kendi halini gözetir, vakitlerini muhafaza eder, nefeslerini sayar.
El-Müheymin
Rabbimiz nasıl bu âlemi devamlı gözetip kollayarak mükemmel bir nizam içinde idare ediyorsa insan da işlerini dikkatli, düzgün, itinalı ve her şeyin, herkesin, yerini hakkını koruyarak bir nizam içinde yürütmelidir.
El-Müheymin
Bu bilgilere göre Müheymîn niteliğinin unsurları şunlardır: Bilmek, bilgiye dayalı kudretle hakimiyet sağlamak, hâkimiyeti altındaki şeyleri korumak. Bu üç hususta muvaffakiyet ilim, kudret, akıl ve hikmetle olur. Bu ismin tecelli ettiği kişi de bütün işlerini bu vasıflara göre idare eder. Rabbimiz nasıl bu âlemi devamlı gözetip kollayarak mükemmel bir nizam içinde idare ediyorsa insan da işlerini dikkatli, düzgün, itinalı ve her şeyin/herkesin yerini/hakkını koruyarak bir nizam (sistem) içinde yürütmelidir.
Sayfa 51
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.