Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ela Kayacan

Reklam
"İyilik demek kimseye kötülüğü dokunmamak değil, kötülük yapacak cevheri içinde taşımamak demektir."
“Toprağın altında ve üzerinde bulunan her şey durmadan değişir, çünkü toprak canlıdır ve bir ruhu vardır. Bizler bu Ruh’un birer parçasıyız ve onun izim yararımıza çalıştığını çok az biliriz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bir şeye kadar vermek, başlangıçtan başka bir şey değildir. İnsan bir şeye karar verdiği zaman, karar verdiği sırada hiç öngörmediği, düşünde bile aklına gelmeyen bir yöne doğru, şiddetli bir akıntıya kapılıp gidiyordu.
Evrenin Ruhu'nu bizler besliyoruz ve üzerinde yaşadığımız dünya, bizim daha iyi ya da daha kötü olmamıza göre, daha iyi ya da daha kötü olacaktır. Aşk'ın gücü işte burada işe karışır, çünkü sevdiğimiz zaman, olduğumuzdan daha iyi olmak isteriz her zaman."
Reklam
“Ve bir şey istediğin zaman, bütün Evren arzunun gerçekleşmesi için işbirliği yapar.”
Kitaplar, dinlemek isterseniz size ilginç öyküler anlatır. Ama insanlarla konuşurken durum başka, öylesine tuhaf şeyler söylerler ki, konuşmayı nasıl sürdüreceğinizi bilemezsiniz.
“Değeri bilinmeyen her lütuf felakete dönüşüyor…”
“Her zaman aynı insanları görürsek onları yaşamımızın bir parçası saymaya başlarız. Yaşamımızın bir parçası saydıkça da onlar bizim yaşamımızı değiştirmeye kalkışırlar. Bizi görmek istedikleri gibi değilsek hoşnut olmazlar, canları sıkılır. Çünkü, efendim, herkes bizim nasıl yaşamamız gerektiğini elifi elifine bildiğine inanır…”
“Ve bir şey istediğin zaman, bütün Evren arzunun gerçekleşmesi için işbirliği yapar.”
Reklam
“. . .Tarihi olayların nedenleri, başlıca siyasi, sosyal ve ekonomik olabilir. Genellikle bu nedenler karışık olarak etkilerini gösterir. Şüphe yok ki bütün bu nedenler çok önemlidir. Fakat bence bir milletin doğrudan doğruya hayatıyla, yükselmesiyle, düşkünlüğüyle alakadar olan en önemli neden milletin ekonomisidir; bu tarihin, tecrübenin tespit ettiği bir gerçektir .” Mustafa Kemal Atatürk
Atatürk, kültür devrimi içinde Türk tarihiyle ilgili çalışmalara hep öncelik vermişti. Onun çocukluğundan beri -savaş yıllarında bile- Türk tarihi ve Türk dili konusunda kitaplar okuduğunu, kütüphanesindeki kitaplardan ve bu kitapların üzerine aldığı notlardan öğreniyoruz. Özel kitaplığındaki 4289 kitabın 862’si tarihle ilgiliydi.
“Yolunda yürüyen yolcu, yalnız ufkunu değil, ufkun ötesini de görebilmelidir.” diyen Atatürk, gelecekte olabilecekleri tahmin etme konusundaki üstün başarısını derin tarih bilgisine borçluydu. Dünya tarihine damga vuran insanları sıradan insanlardan ayıran en önemli özellik bu insanların tarih bilmeleri, daha doğrusu “tarih bilincine” sahip olmalarıdır. Tarih bilerek geleceği okuma yeteneği kazanmış insanlardan biri de Atatürk’tü.
Birinci Dünya Savaşı’nm nasıl sonuçlanacağını dört yıl önceden bilmişti. Birinci Dünya Savaşı sonunda tngilizlerin Osmanlıya yönelik politikalarım tahmin ederek yetkili makamları önceden uyarmıştı. İkinci Dünya Savaşı’nın ne zaman başlayacağım ve nasıl gelişeceğini Mac Arthur’a söylemişti. Selanik’te, genç bir subayken İvan Manalofa, yapılması gereken tüm devrimleri teker teker sıraladıktan sonra: “Bir gün gelecek ben hayal zannettiğiniz bütün bu inkılapları gerçekleştireceğim." demişti Mütareke döneminde Almanya’nın Türkiye sefirine: “Enver’in batırdığı Türkiye’yi kurtarmaya Allah beni memur etti. ” yanıtını vermişti. Bu öngörüleri yıllar sonra aynen gerçekleşecekti.
“Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birini yapamazdım.” M.Kemal Atatürk
188 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.