-Şunu bilmiş ol ki, ülke idare edenin oğulları ve kardeşleriyle birlikte müşterek malı değildir. Ülke sadece idare edene aittir. Ölünce ondan sonra kim gelirse ülkenin idaresi onun olur. Baban Ertuğrul Gazi böyle yaptı. Sen de böyle yapasın. Ataların vaktiyle yanıldılar. Sağlıklarında devletlerini kardeşleri ve oğulları arasında böldüler. Ve yaşayamadılar, yaşatamadılar.
Sayfa 42 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Ertuğrul Gazi'ye;
Beğ sen isen, buyur ki uyalım. Yok, a, beğ ben isem baba, oğlunun beğliğini bereleme.
Reklam
Ertuğrul Gazi
Ertuğrul, onlar gidip de yalnız kaldıktan sonra, Besmele ile Mushaf’ı almıştır. Kıbleye dönerek okumaya başlamıştır. Ve tan yeri ağarana kadar, hep ayakta, okumuştur. Ancak ilk horozlar öterken tâkatı tükenmiş, içi geçmiştir; sedire ilişmiş, oracıkta uyuya kalmıştır. Ve, Ertuğrul, bir saat kadar ya süren, ya sürmeyen bu uykuda görüntüleri olmayan, buna karşılık sesleri kulağından hiçbir zaman silinmeyen, beynine yerleşen bir rüya görmüştür: Konuşan, ona öyle gelir ki, Mushaf’tır.. inançtır. Ve ses, ona öyle gelir ki, neylerdir, bülbüllerdir; ama kelimeler, hiç bir insanın söyleyemeyeceği kadar açıktır. Ve, bu ses şöyle demiştir: “Senin ve çocuklarının ve onların da çocuklarının çocuklarının ve bütün soyunun, sopunun şerefi ve kudreti ve yücelmesi Allah Kelâmı’na gösterdiğin bu saygıdadır ve bu saygı sâyesindedir ve bu saygıya bağlıdır; çünkü hakkı ve hakikatı ve doğruyu, âdil olanı idrâk ediş bu saygıdadır.”
Yemin Abdurrahim Karakoç Canım sağ oldukça rahmetli babam Susarsam,hakkını helal etmesin Ak sütün emziren ihtiyar anam Susarsam hakkını helal etmesin.
272 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
58 günde okudu
Halil İnalcık Hoca bölümler halinde, Türkmenlerin ve Selçukluların Anadolu’ya girişinden Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar karanlıkta kalmış, yeterli açıklanamamış birçok noktayı, farklı kaynaklar ve kendi çalışmaları üzerinden aydınlatmaya çalışıyor… Türkmenlerin ve Selçukluların Anadolu’ya yayılışını, gaza ve ganimet anlayışını,
Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler
Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve GerçeklerHalil İnalcık · Kronik Kitap · 20171,714 okunma
Geçmişle irtibatı koparılmaya çalışması sebebiyle dejenerasyona uğramış, silikleşmiş kültürel kodlar, siyasal erkin arzuları ile buluşunca ne kendi olabilmiş ne de başka birisine benzemiş bir hafızaya bürünmüştür. Örneğin; bugünün çocuklarının hafızasında şekillenen kahraman tipinin oluşumuna baktığımızda oldukça karmaşık ve çelişkiler içinde örüntülenmiş bir düzeyle karşılaşırız. Bir taraftan medyanın etkisi ile Süpermen, Demir Adam, Örümcek Adam, Kaptan Amerika gibi Holywood merkezli bir kahramanlık inşası söz konusuyken diğer taraftan millî eğitim müfredatının bir gerekliliği olarak insanüstü özellikleri ile sunulan Mustafa Kemal, yerli ve millî bir kahraman olarak işlenmektedir. Bu süreç, şiirler, gösteriler ve tiyatrolar ile süslenmektedir. Bu ikisinin de ötesinde Kemalist ideoloji ile örtüşmesi çok mümkün görünmeyen başka kahramanlık tipolojileri de çocuklara sunulmaktadır. Dizilerle yaygınlaşan Ertuğrul Gazi, Abdülhamit gibi Osmanlı’yı çağrıştıran tipolojiler, bunu örnekler niteliktedir. Her çocuk bu yolla kendisini Osmanlı’yı kurmaya ya da kurtarmaya namzet hissetmektedir. Sonuç olarak bugünün çocukları, çizgi filmlerden, okullardan ve dizilerden öğrendikleri kahramanlık tipolojileri arasında mekik dokuyarak kendi ideal tiplerini oluşturmaya çalışmaktadırlar. Eğer aile dindar ise bunlara peygamber, Kürt ise politik şahsiyetler, alevi ise imamlar eklenmektedir. Böylelikle mesele resmî hafıza ve karşıt hafızayı aşan bir pozisyona bürünmektedir.
Sayfa 183Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.