Mustafa Kemal Medine Komutanlığı'nı Reddediyor
Ancak bu cephelerin hangisinde nasil bir harekât yapılacağı askeri bakımdan da çetin bir meseleydi. Enver Paşa daha önce Mustafa Kemal'i 17 Şubat 1917'de Hicaz Seferi Kuvvetleri Kumandanlığı'na tayin etmişti. Ama Şam'da Enver Paşa, Cemal Paşa ve Mustafa Kemal Paşa arasında yapılan görüşmelerde Mustafa Kemal Hicaz'ın, kutsal kentler Mekke ve Medine'nin savunulmasının mümkün olmadığını öne sürerek bu atamaya karşı çıkmıştı. Mustafa Kemal bu kentlerin terk edilmesini ve tüm Osmanlı-Türk güçlerinin İngilizlere karşı Sina Cephesi'ne gönderilmesini istiyordu. Cemal Paşa da Mustafa Kemal'i destekleyince Enver bu atamadan vazgeçti. Medine'nin Fahrettin Paşa kuvvetleri ile savunulmaya devam edilmesine ve onun takviyesine karar verildi. Mustafa Kemal 5 Mart 1917'de 2'nci Ordu Komutanlığı'na asaleten tayin edilerek Diyarbakır'a döndü.
Sayfa 41 - Remzi KitabeviKitabı okudu
256 syf.
10/10 puan verdi
https://balkandays.blogspot.com/2024/02/fahreddin-pasa.html
Tarih okumalarına başladıktan sonra ilk farkındalığım “yazılı-resmi tarih” ile “gerçek-yaşanmış tarih” in büyük bir kısmının farklı olduğu, bu nedenle o zamanlara şahitlik edenlerin, varsa hatıratları ya da eserlerinin tarihi bir veri olarak okunması gerektiği oldu. Feridun Kandemir’in eseri de Osmanlının son dönemini anlatan bu tür eserlerden.
Medine Müdafaası / Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa
Medine Müdafaası / Çöl Kaplanı Fahrettin Paşaİsmail Bilgin · Timaş Yayınları · 20211,874 okunma
Reklam
“Efendimiz,tek başıma kalsam da ben sizi terk etmem. Sizi bırakmam. Yanıbaşınızdan ayrılmam. Size söz veriyorum ki bu şehri ne pahasına olursa olsun teslim etmeyeceğim. Kılıcımı kimseye vermeyeceğim. Bu kılıcı bana devletim ‘şeref ve namus ‘ diyerek verdi. Ben de kılıcımı ancak size teslim edebilirim. “
Sayfa 126Kitabı okudu
Fahrettin Paşa mütarekeden sonra daha beş ay kadar Medine ’yi Arap ve İngilizlere karşı muhafaza etmiş, buraya gönderilen hazine değerinde kutsal emanetleri de geri göndermeyi başarabilmiştir.
·
Puan vermedi
Etkilendiğim en iyi romanlardan biri.. İsmail Bilgin yine betimlemeleri ve anlatım tarzıyla güzel bir roman yazmış. Osmanlının son kalesi olarak görülen Medinede yapılan müthiş savunmayı okurken duygulanmamak elde değil. Bu sayfalarda susuzluktan çamurlu su içmek zorunda kalan, açlıktan ve şehri teslim etmemek için yerlerden buğday taneleri
Medine Müdafaası / Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa
Medine Müdafaası / Çöl Kaplanı Fahrettin Paşaİsmail Bilgin · Timaş Yayınları · 20211,874 okunma
Çöl, ölgündür. Ancak bu ölgünlüğe rağmen çölde her şey durmadan değişir. Vadiler tepelere, tepeler vadilere dönüşür. Kum fırtınaları her izi örter. Ancak 7 Ocak 1919' dan bugüne dek Türk paşasının yazdığı destanın izleri hala canlıdır o topraklarda... "
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.