Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Kur'an senin lehine veya aleyhine bir delildir. O, Nil nehri gibi; sevilen mü'minler için su. Allah'ın rahmetinden mahrum olanlar için de kandır."
Tahavi
"Biz Kur’an ve hadislere girip, kendi reyimizle ve heva-hevesimize uydurmakla bakıp hüküm çıkarmayız. Çünkü Allah’ın Selametine nail olan, Peygamber aleyhisselamın feyzine ulaşan hariç, kimse dininde selamette kalmamıştır."
Reklam
Peygamber aleyhisselam’ın getirdiği kâfidir, şifa vericidir, yeterlidir. Orada hak ve bâtıl olan herşey açıklanmıştır. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: «Hakkı batıla karıştırıp da bile bile gizlemeyin.»
Ebû Hanîfe’nin fıkhı, “kişinin dünya ve âhirette fayda veya zarar göreceği hususlara ilişkin hükümleri bilmesi” şeklinde tarif ederek bunlardan akaide dair hükümleri konu edinen ilme “el-fıkhü’l-ekber” adını vermesi onun, akaidi amelî hükümleri inceleyen fıkıhtan üstün tuttuğunu göstermektedir.
Sayfa 139 - YUSUF ŞEVKİ YAVUZ. Ebû Hanîfenin Akaide Dair Görüşleri.
Ebû Hanîfenin Eserleri.
Ebû Hanîfe fıkhî meseleleri, geniş tabanlı ictihad şûrası sayılabilecek ders halkasında istişareye açıp çeşitli müzakerelerden sonra ortaya çıkan çözümleri talebelerine yazdırdığı için öğrencisi Muhammed b. Hasan’ın kaleme aldığı zâhirü’r-rivâye metinleri, ona isnat edilen ve Hanefîler’ce de kendisine ait olduğunda ittifak bulunan görüş ve
Sayfa 134 - MUSTAFA UZUNPOSTALCI
Ebu Hanife'ye (ra) fikhi ekber nedir diye sordum, şöyle dedi:
Ehl-i kıbleden olan bir kimseyi herhangi bir günahla tekfir etmemen, kimseyi imandan uzaklaştırmaman, marufu emredip münkerden sakındırman, senin için takdir olunan şeyin sana mutlaka isabet edeceğini, senin için takdir olunmayanın da sana isabet etmeyeciğini bilmen, Hz. Peygamber'in ashabından hiçbiri ile ilgini kesmemen, birini sevip diğerini sevmemezlik etmemen, Hz. Osman ve Hz. Ali'nin durumunu Allah'a havale etmendir.
Reklam
BİR KİMSEYE CENNETLİK VEYA CEHENNEMLİK DEMEK
"Ben cennet ehlindenim diyen kimse yalan söylemiştir." sözünün izahı şöyledir: Çünkü bu kimse, "Ben cennet ehlindenim." demekle kendisinden korkuyu düşürmüş olur. "Ben cehennem ehlindenim" derse, recâyI (ümidi) düşürmüş olur. Bu iki durumun vaki olması caiz değildir. Sonra bil ki; genel manada mü'minler
Sayfa 53 - Fıkhı Ekber Şerhi İmam-ı Azam Ebu Hanife İmam Maturidi Ebul-Müntehâ Molla Hüseyin Fıkhu'l-Ekber Tercümesi Sayfa 53. 54 .55Kitabı okudu
265 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.