Ünlü Fransız şairi Lamartin, Osmanlı coğrafyasına doğru yaptığı gezi sırasında(Tarih 1833) Filibe'ye uğradığında Osmanlı için söylediklerinin anlamını kavramak mümkün olabiliyor: "Bu ülke fakir, fakat bu ülkenin iki özelliği olan; 'temizlik ve guzellik'; hiçbir Fransız'ın tasavvur etmesi bile mümkün değildir."
204 syf.
10/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Amak-ı Hayal
Kitap beni çok etkiledi ve hoşuma gitti. Osmanlının son dönemlerinde böyle, Raci gibi kişiliklerin olması aslında medeniyetimiz açısından gurur verici. Daha da mühimi, Filibeli gibi yazarlarımızın, en azından onun var oluşu ayrıca bir gurur kaynağı. Güneş doğudan doğuyor, ışık oradan geliyor ama şöyle düşünmek gerek, ışık nereye yönelmiş? Işık batıyı aydınlatıyor. Aydınlanma çağının neredeyse tüm kişiliklerinin hep batıdan, garptan çıktığını görüyoruz diğer bir tabir ile hep suyun öte yanından kişiler , aydınlanmacılar, kurtuluşçular olarak çıkıyor. Filibe Bulgaria'da, Selanik Batı Trakya'da... Kitap doğu felsefesi ve Batı mitolojisini ve elbette orta-doğu inançlarını /inançsızlıklarını harmanlamış. Kah duygu seline kapılıp, kah göz yaşları içerisinde ve kimi de gülerek ama hep düşünerek okuduğum bu kitabı sizlere hararetle tavsiye ediyorum. Pek çok şeyi soran, sorgulayan, her şey de septik davrananların sorularına cevap verebilir, bu kitap... Filibe'li ile gurur duydum...
A’mâk-ı Hayal
A’mâk-ı HayalFilibeli Ahmed Hilmi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202117bin okunma
Reklam
10 İlteşrin 1444 Varna Meydan Savaşı Osmanlı padişahlarının en büyüklerinden biri olan İkinci Murad, 12 Temmuz 1444”te Macarlarla yaptığı barış andlaşması ile Osmanlı tarihindeki ikinci mağlûbiyeti kabul ediyor ve 1437”den beri Haçlılarla sürüp gitmekte olan savaş faslını kapayarak kendi isteği ile padişahlıktan çekiliyordu. Hiç şüphesiz, Ankara
192 syf.
7/10 puan verdi
·
61 günde okudu
Filibe yada bugünkü adıyla Plovdiv Osmanlı döneminde birçok entelektüel çıkarmış bir şehirdir . Ahmed Hilmi de bunlardan biridir. Onun kitaplarında o dönemi yaşıyormuş gibi hissedersiniz. Keyifli okumalar dilerim.
A'mak-ı Hayal
A'mak-ı HayalFilibeli Ahmed Hilmi · Pozitif Yayınları · 201117bin okunma
Bizimkiler, bizim Filibe'ye Bulgarlar gibi Plovdiv, Şumnu'ya Şumen, Hasköy'e Haskova demeye başladılar. Daha can yakıcısını söyleyeyim: 93 Harbi'nde Gazi Osmanpaşa ile kalplerimizde ayrı bir yer verdiğimiz Pilevne'ye Pleven diyorlar.
Sayfa 118Kitabı okudu
Şimdi artık coğrafyaya dost olmak gittikçe zorlaştı. Çünkü bizim isimlerimiz, bizim şehirlerimiz hep değişiyor. Köstence olmuş Constanta, Akkerman olmuş Begorod-Dnestrovski, Üsküp: Skopje, Filibe: Plovdiv, Kalkandelen: Tetevo, Köprülü: Titoveles, Manastır: Bitola, İskeçe: İxanti, Gümülcine: Komotini, Draç: Durrez, Avlonya: Vlore, Cisr-i Mustafa Paşa: Svilengrad, Eski Zağra: Stara Zagora, Yenişehir: Larissa ve daha niceleri.
Reklam
171 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.