Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bergman'ım Yaban Çiçekleri'ni keyifle izliyor, Kant'ın Mutlak Aklın Eleştirisi adlı yapıtını okuyor. Mozart dinliyor, Pasolini izliyor, Kafka oluyor, Frankfurt Okulu'nu öğreniyordu.
Teknolojik ussallık ya da ussallaşma, toplumu insan denetiminin dışında biçimlendiren soyut güçler olarak betimlenir; bilimin ve ussal yönetimin yarattığı sistemin içsel mantığı, bir biçimde bireylerin haberi olmaksızın kendi başına işler.
Sayfa 49 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Edebiyattaki anti-kahraman ve anti-drama anlayışına eş olarak, felsefenin de anti-sistem olarak yazılması gerekiyor.
Sayfa 62 - Evrensel basım yayınKitabı okudu
Tahakkümün özel amaçları ve çıkarları teknolojiye sonradan ve dışardan yüklenmez, bunlar teknik aygıtların inşâsına girer. Marcuse göre : Teknoloji daima tarihsel-toplumsal bir tasarıdır; Onun içinde bir toplumun ve hakim çıkarlarının insanlarla ve şeylerle oluştuğunu belirtir.
Eleştirel Teorilerin pozitivizmde somutlaşan felsefî hataya karşı özellikle hassas oldukları bir gerçektir. Frankfurt Okulu üyelerine göre hatalı epistemolojik görüşleri olan insanların doğa bilimlerinde teoriler üretmeleri mümkün olsa da eleştirel teorilerde bu mümkün değildir. Doğru epistemolojiye sahip olmak ile başarılı olarak aydınlanma ve özgürleşme üreten teoriler geliştirme ve test etme arasında yakın bir bağlantı vardır. Bu bakımdan pozitivizm doğa bilimlerinin gelişmesine özel bir engel oluşturmasa da insan özgürleşmesinin ana araçlarına, yani eleştirel teorilere karşı ciddi bir tehdittir. İşte bu düşüncelerden hareketle Frankfurt Okulu’nun pozitivizm eleştirisi, temel bir amaç doğrultusunda geçerli bir bilgi kategorisi olarak ‘dönüşlü olma’nın geri getirilmesidir.
GİRİŞLER 356 - FRANKFURT OKULU VE ELEŞTİRİSİ
Güncelliğe karşı bu garip mesafe bir kenara bırakıldığında, Max Horkheimer’in efsanevi ünü ile Eleştirel Teori’nin adı, işte bu otuzlu yıllara dayanır; yani Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde, Eleştirel Teori’nin yöntem ve içeriğini oluşturan temel denemelerin yayınlandığı zamana.
Bu eleştiri değil eleştiri adı altında giydirme daha yerinde olur.
Reklam
Bizi doğanın dışına çıkaran şey, doğasını bilebildiğimiz tek şeydir; dil.
Kapitalist dünyada burjuvazi ve işçi sınıfı halen temel sınıflardır.
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.