Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Abdera atom öğretisi Epikuros ile Lukretius 'un aracılığıyla Gassendi ve Bacon'a geçmiş ve modern doğa biliminin doğuşunda yardımı olmuştur. Demokritos'un ethik'i, Epikuros'un değiştirdiği şekilde, Montaigne (1533-92) ve Bentham (1748-1832)'ın öğretilerinde kendini yeniden gösteriyor.
Sayfa 162
Gassendi* Kafamda deli sorular..
"Atomlar nereden gelmektedir, atomları hareket ettiren şey nedir?", "Her şey atomların gelişigüzel akışı ve hareketinden meydana geliyorsa eğer, atomlar neden kendi başlarına bir ev ya da kilise meydana getiremiyorlar?"
Sayfa 400 - Say- Rönesans FelsefesiKitabı okudu
Reklam
Gassendi,gitmek istediği yere kendisini götürecek ayakları olan bir insanın " kuşlar gibi uçmayı arzu etmesini" münasebetsiz bir kibre bağlar. Locke bu fikri daha da ileri taşır ... "Bizim işimiz,her şeyi değil, kendi davranışlarımıza ilgili şeyleri bilmektir" diyerek duruşunu keskinlestirir.
Mekanik felsefeciler bütün nedenselliği erken nedenlere indirgiyorlardı. Buna rağmen erken modern metinlerin yakından incelenmesiyle, mekanik felsefeyi benimsemenin otomatik olarak teolojik açıklamaların reddini içerdiği ve daha genel olarak da materyalizm, deizm ve ateizmin önünü açtığı iddiası çürütülmüştür. Aslında bütün mekanik felsefeciler maddeyi yaratanın ve onu hs rekete geçirenin Tanrı olduğunu iddia etmekteydi. Tanrı gerek parçacıkların hareketlerini programlamak ve gerekse kendilerine özgü özellikleri olan parçacıklar yaratmak suretiyle amaçlarını ye ratılışın içine aşılamıştı. Dolayısıyla mekanik bir dünyada bile amaç ve tasarıma yer vardı. Örneğin Yunan atomculuğuyla Hristiyan teolojiyi bağdaştırmaya çalışan Pierre Gassendi —ereksel nedenleri reddeden Francis Bacon (1561-1626) ile Rene Descartes'ın aksine- aslında fizikte ereksel nedenlerin de rol oynadığını ileri sürmüştü; Robert Boyle ise doğa felsefesindeki ereksel nedenlerin rolü üstüne kapsamlı bir risale yayımlamıştı. İsaac Newton da (1642-1727) ereksel nedenlere başvurmayı açıkça desteklemiş ve doğa felsefesinin doğru bir şekilde izlenmesi hâlinde Yaratıcı'nın bilgisine çıktığını savunmuştu. Bütün bu doğa felsefecileri doğuştan gelen hedef amaçlı eylemlerden çok Tanrı'nın yaratılışa aşılanan amaçlarına işaret etmek için ereksel neden terimini yeniden yorumlamıştı.
Sayfa 134Kitabı okudu
Birçok doğa filozofu Aristotelesiliği reddederek mekanik felsefenin değişik bir versiyonunu benimsiyordu. Mekanik felsefe doğadaki bütün olayları madde ve hareketle açıklamayı amaçlıyordu. Fiziksel dünyada algıladığımız her türden duyunun mikroskobik madde parçacıklarından oluşan mekanizmalar tarafından üretildiği düşünülüyordu. Mekanik dünyada işleyen tek şey temas ve çarpmayla hareket eden bu parçacıkların hareketleriydi. Eleştirmenler mekanik felsefenin materyalizme götürmesinden korksa da -hepsi inançlı Hristiyanlar olan Pierre Gassendi (1592-1655), Rene Descartes (1596-1650) ve Robert Boyle (1627-1691) gibi mekanik felsefeciler doğanın makineleşmesinin boyutlarını -hepsi maddi değil manevi varlıklar olanTanrı'nın, meleklerin, şeytanların ve ölümsüz insan ruhunun varlığını savunarak sınırlıyorlardı.
Metafiziksel Dönüşüm
"Gassendi, geleneksel töz-araz varlık kategorisini reddeder. Bu kategoriyi şeylerin kendisine değil, şeylerin bilgisine dair bir ayrımdır."
Sayfa 81 - Babil KitapKitabı okudu
Reklam
Mademki fikirleriniz olduğunun farkında değilsiniz, onlara sahip olduğunuzu nasıl savunabiliyorsunuz? Gassendi bu saçma düşünce sistemiyle layıkınca dalga geçti. Ama sonra ne oldu biliyor musunuz? Gassendi ve Descartes ateist ilan edildi.
36 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.