“Geçmişteki hiçbir devrimci, Cromwell, Robespierre ya da Lenin, bu kadar uzağa gitmeye cesaret edememişti.”
Georges Duhamel
Georges Duhamel
Sayfa 214 - “La Turquie, Puissance d’Occident”, Le Figaro, 13.07.1954; aktaran Benoit Méchin, Mustafa Kemal s. 299Kitabı okudu
Atatürk'ün yoğun okuma ve çalışma alanlarından bir diğeri de Türk dili üzerinedir. Türk dilini, yabancı dillerden alınmış olan sözcüklerden kurtarıp arı bir Türkçe'ye kavuşturmak ve dilimiz üzerine ciddi araştırmalar yapılması amacıyla da Türk Dil Kurumunu kurmuştur. Kurumun çalışmalarıyla ömrünün sonuna kadar ilgilenmiştir. Onun önderliğinin özelliğini en iyi belirten Georges Duhamel, Yeni Türkiye adlı yapıtında şöyle diyor: "Bu eser, İngiliz, Fransız, Rus Devrimlerinin başardıklarından büsbütün başkadır. Örneğin, bunlardan hiçbiri dil, yazı gibi konulara el atmamıştır."
Sayfa 191 - Tutku YayıneviKitabı okudu
Reklam
Fransız Akademisi üyesi George Duhamel “Türk milleti; artık bizim için Batılı milletlerin en doğulusudur” demiş, buna cevap olarak Kemalist devrimlerin önemli simalarından Hasan Ali Yücel bu hükmü “Türk milleti, Doğulu milletlerin en Batılısıdır” sözleriyle ifade etmeyi tercih etmiştir.
Homeros'un zamanına döndük gene. Kent sakinleri depolar kuruyor, etini yemek için küçükbaş hayvan yetiştiriyor, besinlerini korumak için kap bulmaya çalışıyorlar. Homeros örneğin Odysseia'da bir evi betimlerken, hemen hemen her zaman "hazırda tutulan" yiyeceklerden söz eder. Ama Homeros'un kralları çobandır. Sürüleri vardır onların. Bizim gibi kıtlığa ve düzensizliğe hazırlıksız yakalanmazlar. [...] Okur da neye daha çok hayran kalacağına şaşırır, kendisinden iki bin dokuz yüz yıl sonra hâlâ yoksunluklarımızla birlikte olduğumuz şeyi betimleyen ozanın zekâsına mı, yoksa onca buluştan sonra gene en başlardaki yıkımı yaşayan insanların gerizekâlılığına mı hayran olmalı? Georges Duhamel, Homère au XXe siècle, Union latine d'èditions, 1947
Sayfa 119 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Duhamel'in Almanlara verdiği seçki bize zarar verdi.¹ Çoğunlukla haklı olarak yalnızca retorikçi bir halka çıkan adımızı doğruluyor. Her yazardan en belagatli parçaları vb. seçmiş, özellikle Hugo'dan. ¹ Georges Duhamel Alman okurlar için bir Anthologie de la poésie lyrique française yayınlamıştır. (1924).
Sayfa 1484 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
GEORGES DUHAMEL :
"Sanatçılarınızı sevin, sizin sayenizde vardır onlar."
Sayfa 245Kitabı okudu
Reklam
249 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.