Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
116 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Mutlu olmak gerekmezmiş.
Son dört ayda okuduğum en güzel roman George duhamel'in Gece yarısı itirafı dersem abartmış olmam. Louis Salavan müdürünün kulağının kenarındaki et benini yalamaya çalılırken işten atılır. Roman böyle başlıyor. Normalde burda kitabı yarım bırakırdım; ama hayır Sabahattin Eyüboğlu'nun önsöz yazısına güvenip romanı bitirdim. Bana zaman zaman Oblomov'u, aylak adamı ve alıklar birliğini hatırlatmadı değil. Tabi Thomas Bernard'ın Bitik Adam da buna dahil. İşten kovulur, annesi o söylemeden takma kafana der. Arkadaşı Lonuie'nin zorunlu yemek misafiri olur, hiç tanımadığı bir adamın peşine takılıp daktilo ile yazı yazıp günü kurtarır. Bir yandan Margarite'nin platonik aşkıyla vicdan muhasebesi yapar. Ve sonunda evi terkeder. Son bölüm tutunamayanlar'da bana Turgut Özben'i sık sık hatırlattı. Çok kısa bir anlatım olmasına rağmen kesinlikle okumaya değiyor. Eğer sizde değerszlik ve karamsarlık duygusu hakimse okuyun. Okuyamazsanız benim alıntılarıma bakmanız yeterli.
Gece Yarısı İtirafı
Gece Yarısı İtirafıGeorges Duhamel · Remzi Kitabevi · 197118 okunma
Kemalist devrimleri yorumlayan Fransız Akademisi üyesi George Duhamel “Türk milleti; artık bizim için Batılı milletlerin en doğulusudur” demiş, buna cevap olarak Kemalist devrimlerin önemli simalarından Hasan Ali Yücel bu hükmü “Türk milleti, Doğulu milletlerin en Batılısıdır” sözleriyle ifade etmeyi tercih etmiştir.
Reklam
Romancı şimdinin tarihçisidir, oysa tarihçi geçmişin romancısıdır. George Duhamel
Sayfa 134 - Bulut YayınlarıKitabı okudu
Kemalist devrimleri yorumlayan Fransız Akademisi üyesi George Duhamel “Türk milleti; artık bizim için Batılı milletlerin en doğulusudur” demiş, buna cevap olarak Kemalist devrimlerin önemli simalarından Hasan Ali Yücel bu hükmü “Türk milleti, Doğulu milletlerin en Batılısıdır” sözleriyle ifade etmeyi tercih etmiştir. Her iki ifade tarzı da ANAP'ın ruhuyla uyum içindedir. İmdi, Mustafa Kemal'in tabiriyle “haddimizi bilerek”, “çok mütevazı” hedeflerle kendimizi sınırlamış halde ANAP yönetimi altında günümüze en uygun kemalist çizgiyi farketmek mümkün olmuştur. Böylelikle hem İsrail'le ilişkilerde en ileri seviyeye varmayı, hem de kurulan yeni Filistin devletini ilk tanıyan ülkelerden biri olma özelliğini benimsemeyi başarabilen bir çizgi devam etmektedir.
Fransız Akademisi üyesi George Duhamel “Türk milleti; artık bizim için Batılı milletlerin en doğulusudur” demiş, buna cevap olarak Kemalist devrimlerin önemli simalarından Hasan Ali Yücel bu hükmü “Türk milleti, Doğulu milletlerin en Batılısıdır” sözleriyle ifade etmeyi tercih etmiştir.
Ke­malist devrimleri yorumlayan Fransız Akademisi üyesi George Duhamel “Türk milleti; artık bizim için Batılı milletlerin en doğulusudur” demiş, buna cevap olarak Kemalist devrimlerin önemli simalarından Hasan Ali Yücel bu hükmü “Türk milleti, Doğulu milletlerin en Batılısıdır” sözleriyle ifade etmeyi tercih etmiştir.
Sayfa 39 - PDFKitabı okudu
Reklam
"Medeniyet, eğer insanın kalbinde değilse, hiçbir yerde değildir....." - George Duhamel -
Sayfa 116 - ALBATROSKitabı okudu
Bütün Alıntılar
İnsan deneyimi, aptallık ve bilgelik arasındaki bitmeyen bir savaş. Dünyanın daha güvenli göründüğü çocukluğumuza korkunç bir özlem duyuyoruz. Aslında böyle bir dünya hiçbir zaman var olmadı.” - Alain de Botton 3 “İşe dünyanın istikrarsız bir yer olduğunu kabul ederek başlayın”
Zeytin ağacının vazgeçtiği yerde Akdeniz biter. --- GEORGE DUHAMEL
Mustafa Kemal, beslediği umutları, giriştiği işleri bir yaygara konusu yapmaksızın çalışmıştır. Bunun içindir ki, bu göz kamaştıran eserin büyüklüğü gereği gibi bilinmemektedir. (Fransız Akademisi Üyesi George Duhamel)
Reklam
Ke­malist devrimleri yorumlayan Fransız Akademisi üyesi George Duhamel “Türk milleti; artık bizim için Batılı milletlerin en doğulusudur” demiş, buna cevap olarak Kemalist devrimlerin önemli simalarından Hasan Ali Yücel bu hükmü “Türk milleti, Doğulu milletlerin en Ba­tılısıdır” sözleriyle ifade etmeyi tercih etmiştir. Her iki ifade tarzı da ANAP'ın ruhuyla uyum içindedir.
Hikaye okuyucularının aldığı tavırların arasında farklar vardır. Hikayenin anlaşılması ve değerlendirilmesi alınan tavırlara bağlıdır. Sıradan okuyucu, hikayeyi okurken pasif bir tavır takınır. Eseri, ondan aldığı zevke göre değerli veya değersiz bulur. Fakat hikayeye şöyle bir göz atma veya şahsi zevk, ne dereceye kadar okunan eser hakkında doğru fikir verebilir? İnsanların dikkatleri, mizaçları, dünya görüşleri, zevkleri birbirinden çok farklıdır. Eser karşısında alınan tavır ve verilen hükümlerin farklılığı büyük nispette bundan ileri gelir. Hikayeyi daha iyi anlamak, ondan daha çok zevk almak ve onu daha doğru değerlendirebilmek için aktif, inceleyici, saygılı bir tavır alınmasının şart olduğuna kaniyim. Dalgın insan, dünyada pek az şey görür. Günlük işler, çıkarlar, tutkular, peşin hükümler de bizim görüş ufkumuzu daraltır. Fransız romancısı George Duhamel, bir konferasında şöyle diyordu: Bir musiki eserini dinlerken başka şeylerle meşgul olan, ona saygısızlık eder. Saygı, dikkatle başlar. Hikayeci eserini yazarken ona ne kadar önem veriyorsa, hikayeyi okuyan veya inceleyen de ona o kadar önem vermelidir
Bütün Alıntılar
“Belki bir ütopya, dünya üzerindeki geleceğimiz olur.” Txai Suruí – Amazon yerlisi 3 Zeytin ağacının vazgeçtiği yerde Akdeniz biter, der Fransız yazar George Duhamel. 31
Zeytin ağacının vazgeçtiği yerde Akdeniz biter, der Fransız yazar George Duhamel.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.