Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Din” sözcüğünün Kur’an’daki bu apaçık anlamını, yirminci yüzyılın cahiliye ortamında tüm insanlar unutmuş görünmektedir. Cahiliye yanlıları da kendilerini müslüman olarak niteleyen bazı kimseler de bu gerçekten tümüyle habersiz durumdadırlar! Bu tipler “din” dediklerinde, sadece inanç ve ibadet esaslarını anlıyorlar… Ve bir kimse Allah’ın
Genel olarak söyleyecek olursak Müslüman fundamentalistler günümüzde Müslüman dünyasının sorunlarının yetersiz modernleşme değil, onlara göre sahici îslami değerlere bir ihanet olan aşırı modernleşmeden kaynaklandığını düşünenlerdir. Onlar için çare gerçek İslam'a bir dönüştür; bu çerçevede Batı'dan alınan bütün yasaların ve öteki toplumsal düzenlerin ortadan kaldırılması ve İslam'ın Kutsal Hukuku olan şeriatın ülkelerin geçerli hukuku haline getirilmesidir.
Reklam
Türk Kültüründe Ahmed-i Yesevi
Ahmed-i Yesevi Problemi Fuad Köprülü'nün vardığı - ve bizde bazı araştırıcılarca dikkate alınmak istemeyen - bu sonuç, kanaatimizce bugün Ahmed-i Yesevi ve Yesevilik araştırmalarında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken çok önemli bir yöntem meselesini gündeme getiriyor. Ahmed-i Yesevi'nin yetişip yaşadığı, tasavvufu öğrendiği, ayrıca fikirlerini ve tarikatını yaydığı çevrelerin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını dikkate almadan, yalnızca Ahmed-i Yesevi'nin ağzından çıktığı zamanki durumlarını korumadıkları çok iyi bilinen Divan-ı Hikmet nüshalarına dayandırılan bir araştırma, bilimsel açıdan kesinlikle doğru sonuçlar ihtiva etmeyecektir. Çünkü bu araştırma, tarihte yaşamış gerçek Ahmed-i Yesevi'yi bize verecektir. Bu ise, Orta Asya'da Ahmed-i Yesevi'nin yaşadığı 12. yüzyılın popüler İslâm'ının değil, 13. yüzyılda başlayan Moğol istilasının estirdiği yeni Şamanizm rüzgarlara karşı İslâm'ı savunmaya çalışan 15. yüzyıl Nakşibendilik'inin Ahmed-i Yesevi'sidir.
Sayfa 34 - İletişimKitabı okudu
İsmet Özel ve İslamcılık
Özel'i farklı kılan; batılılaşma hareketleriyle birlikte İslam dünyasına giren, modernleşme parelelindeki kavramları ve düşünce kalıplarını hem farklı bir şekilde hem de gerçek yerine oturtarak yeniden ele almış ve tenkit etmiş olmasıdır. Bu aynı zamanda İslamcılık hareketinin tenkidi ve yeniden gözden geçirilmesidir. İkincisi; Çağdaş İslam düşüncesi içerisinde ihmal edilen, gözardı edilen, atlanmaya çalışılan ve reddedilen (bunlar geleneğe bakış çerçevesinde değişik insanların değişik tavırları, burada bir yelpazeden bahsetmiş oluyoruz.) geleneksel düşünme kalıpları ve bunların zenginlikleri, derinlikleri üzerine vurguda bulunan önemli bir isim olarak karşımıza çıkıyor. İsmet Özel bir ilahiyatçı değil. İslam kültürü konusundaki okumalarının, kitaplarında görülenden çok daha fazla, derin ve ciddi olduğunu biliyorum. Kitaplarını okuyanlar ilk bakışta bunu sezemezler. İsmet Özel'in yaptığı şey doğrudan doğruya metodla ilgili ve felsefi bir yanlışı, yanılgıyı bütün açıklığıyla ve bütün çarpıcı örnekleriyle, yer yer şairane bir şekilde ortaya koymuş olmasıdır.
Düşünün; bir Fârâbi, Beyrüni, İbn Sinâ, İbn Rüşd gibi. Lisan âlimlerinden Zemahşeri, İbn Hazm, İbn Cinni, İbn Mada el-Kurtubi ve el-Kitab yazarı Sibeveyhi... Bunlar aynı zamanda birer dil ve gramer felsefesinin kurucularıdırlar. Cihanşümul tarih fikrinin ve gerçek tarih ilminin kurucuları olan, bir Taberi, el-Mes'udi, Yahya el-Belâzüri, Ebu
Sayfa 118Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.